Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maybach Exelero: Přestavba z Dodge Viper na objednávku za 550 tisíc eur

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Originální Maybach Exelero vznikl pouze v jediném exempláři pro testovací účely firmy Fulda. Lze si ale objednat jeho repliku, a to za podstatně nižší cenu.

Luxusní kupé Exelero představil Maybach na IAA 2005. Bylo postaveno na základě typu 57 S, pod kapotou tedy trůnil motor V12 Biturbo o výkonu 515 kW (700 k), jenž disponoval mamutím točivým momentem 1020 Nm.

Na stavbě spolupracovala také italská karosárna Stola. Vůz byl určen pro testování pneumatik Fulda Carat Exelero. Na vysokorychlostním oválu v italském Nardo dosáhl rychlosti 351,45 km/h. Zájemci o něj byli ovšem zklamáni, zůstalo u jediného kusu v odhadované ceně 8 milionů dolarů (dle současného kursu astronomických 172,7 milionů Kč).

Replika má ovšem konstrukční základ v aktuální druhé generaci Dodge Viper, původní exemplář navíc pocházel z letošního roku. Místo vidlicového dvanáctiválce tak najdeme v útrobách kompresorový desetiválec obdobné konfigurace s objemem 8,3 litru a výkonem 589 kW (800 k). Kromě jistě odpovídajících provozních vlastností zaujmou také obří třiadvacetipalcová kola.

Cena je ovšem v úplně jiných dimenzích, činí pouze 550 tisíc eur (zhruba 14,3 milionu korun). Automobil s najetými 100 km je ke koupi na portálu JamesList.com. Největším paradoxem je to, že jej nabízí společnost Lamborghini Geneve, jinak dealer nových i ojetých italských supersportů ze Sant'Agaty. Prodává ovšem také vozy jiných značek a dokonce motocykly!

Replika je vyrobena přímo ve Švýcarsku a na objednávku by měly vznikat i další kusy. Kupující si může vybrat barvu exteriéru i interiéru, exemplář nabízený ve zmíněném luxusním internetovém obchodě je zvenčí černý, uvnitř pak vládne černočervená kombinace. Dodací lhůta by měla činit asi 4 měsíce.

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Avatar - Pierro
9. 6. 2010 09:59
Re: No
máš recht... >:D
Avatar - Barrichello
9. 6. 2010 09:46
No
koupit si orgonální Viper nebo pak Viper ACR, užijete si mnohem víc srandy a za rozdíl z ceny budete jezdit asi tak 35 let zadamro :o)))

Ale pozor - je k mání už jen posledních pár stovek ks...
Tak honem honem :-) :-) :-)
Avatar - Pekelná Micinka
8. 6. 2010 14:20
Re: Co by na to řekl
S vědomím originálu se mi docela líbí, ale jako replika... Honem, kýbl!
Avatar - Pierro
8. 6. 2010 13:40
Re: Co by na to řekl
zcela upřímně - nehážu. Tenhle Batmobil se mi nelíbil ani jako originální studie. Nevím proč, ale budí ve mně dojem jakéhosi upíra na kolech. Takže zkus příště nějaký jiný autí, kde bych si spokojeně slintnul, případně ucvrnknul do pemprsky... ;-)
Avatar - T613
8. 6. 2010 11:50
Re: Co by na to řekl
kdyby ti někdo neřekl, že je to replika tak tady hážeš slinty >:D