Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda chystá ofenzivu sportovních modelů

Michal Fokt
Diskuze (14)
Hirošimská automobilka už je z nejhoršího venku a hodlá se zaměřit na imageová sportovní auta. Když to dobře půjde, do konce dekády jich bude mít možná i šest!

Mazda patří k nejmenším mainstreamovým nezávislým automobilkám a ani v blízké budoucnosti na tom nehodlá nic měnit. Tedy na té nezávislosti, nikoli velikosti... Vydělává, takže se jí určitě daří splácet staré dluhy, absenci některé vývojově náročné techniky vyřeší licencemi a chce zapracovat na zlepšení své image s cílem stát se dokonce značkou s prémiovými ambicemi.

K získání potřebného kreditu jí má dopomoci na dnešní dobu až nečekaně široká škála sportovních aut. Už za pár dní se nám představí čtvrtá generace roadsteru MX-5, to ovšem není to nejlepší, co od Mazdy máme čekat, ale jen lehký rozjezd. Abyste to dokázali vstřebat, začneme odspoda:

Nedávno jsem psal o možném příchodu hot-hatche Mazda 2 MPS a nyní se potvrzují i starší informace o Mazdě 3 MPS. Oproti původním plánům to však nyní vypadá, že by trojka MPS mohla dostat pohon všech kol(!), je to ovšem zatím neověřená spekulace. Naopak téměř jisté je, že se o pohon postará turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec 2,5 l, vyladěný na přibližně 300 koní.

Ba co víc, Mazda se nechce spokojit jen s dominancí v segmentu malých roadsterů a chystá něco, co už měla udělat dávno - kupé na bázi MX-5. Budoucí roadster MX-5 by totiž kvůli honbě za kilogramy neměl existovat ve verzi hardtop a kupé by tak uspokojilo ty, kteří doteď kupovali verzi s tuhou sklápěcí střechou, ale moc často ji nestahovali. Navíc by MX-5 Coupe mohlo trošku znepříjemnit život Toyotě GT 86.

Líbí se vám ta představa? Tak to byl teprve lehký rozjezd, dále tu máme informace o hned dvou sportovních autech, která budou mít dokonce výkon. :) V roce 2017 má s konečnou platností přijít už alespoň pětkrát potvrzená i zamítnutá RX-7, která bude mít nejen kvůli tradici, ale i díky oslavě 50. výročí rotačního motoru, opět wankel, téměř jistě s přeplňováním. Není sice zatím zřejmé, na jaká auta bude RX-7 cíleno, dá se však očekávat, že to opět bude 370Z, respektive Cayman, Alpine a Alfa 4C a lze tedy očekávat výkon kolem 350-400 koní.

O tři roky později se máme podle australského webu Motoring dočkat skutečného supersportu. Pod označením RX-9 se má skrývat auto, postavené ke stému výročí existence značky, větší a výkonnější, než RX-7. Zda také vsadí na wankel nebo dostane klasický Ottův motor, pochopitelně vybavený několika turby, se však zatím nikdo neodváží ani tipovat. Každopádně by obě auta měla spojovat filozofie co nejnižší váhy.

Michal Fokt
Diskuze (14)
29. 8. 2014 23:03
Re: Už máme
Já ne, zase bude plno děcek na cestách...
Avatar - woody-alien
29. 8. 2014 16:08
Re: Už máme
>:D >:D >:D >:D Poslouchej, peračník (česky penál) je docela něco jiného než piercing. >:D ;-)
Avatar - 3_diamanty
29. 8. 2014 13:40
Re: Už máme
len momentalne nemam ani tusku ... toboz na co mi potom peracnik :-(
Avatar - Uživatel_5340709
29. 8. 2014 13:37
Re: Už máme
A schytal to face or dick? :-) >:D
Avatar - 3_diamanty
29. 8. 2014 13:35
Re: Už máme
ano tak nejako sa to vola .... ja len ze skor sa drzim rodneho jazyka ... >:D