Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda hodlá navýšit kapitál o 1,5 miliardy eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Přes polovinu získaných peněz chce automobilka investovat do výzkumu a vývoje.

aponská automobilka Mazda Motor hodlá navýšit kapitál o zhruba 1,5 miliardy eur (38 miliard Kč). Přes polovinu získaných peněz chce investovat do výzkumu a vývoje. Téměř 300 milionů eur vynaloží na výstavbu továrny v Mexiku a plánuje rovněž investice v Rusku a jihovýchodní Asii. Oznámila to dnes firma.

Mazda, která je pátým největším výrobcem automobilů v Japonsku, se nyní potýká s negativními důsledky silné domácí měny. Její výroba byla navíc v loňském roce zasažena zemětřesením v Japonsku a záplavami v Thajsku.

Automobilka tento měsíc předpověděla, že její čistá ztráta se ve finančním roce končícím v březnu vyšplhá na 100 miliard jenů (téměř 24 miliard Kč) namísto dříve předpokládaných 19 miliard jenů.

Mazda vyrábí zhruba 70 procent své produkce v Japonsku a 90 procent této produkce směřuje do zahraničí. Na její hospodaření tak má negativní dopad silná domácí měna, která po přepočtu snižuje hodnotu zahraničních příjmů. "S továrnami, které nyní mají, prostě nejsou životaschopní," uvedl analytik Christopher Richter ze společnosti CLSA. "Musí se vymanit ze zátěže způsobené silným jenem," dodal.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
24. 2. 2012 15:43
Re: Výroba
Ok, díky za info. Já to někde před časem četl a doufal, že to je jinak.
Avatar - WinDiesel
24. 2. 2012 15:22
Re: Výroba
CX-5 se jiz vyrabi, a to v Japonsku. V Cine nelze vyrabet auta s moderni technologii, ktera bude pristi den okopirovana a masove zneuzivana cinskymi "partnery".
24. 2. 2012 11:30
Re: Výroba
nestraš s čínou:)
24. 2. 2012 07:34
Výroba
Jen doufám, že se přesun výroby neprojeví na kvalitě. Mimochodem CX-5 se stejně nebude vyrábět v Japonsku, ale v Číně, je to tak?
Mazdě držím palce, jsou to jedny z mála kvalitních a hezkých aut :yes: