Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Actros 4141 AK 8x8: Speciální transportér potrubí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Pro stavbu plynovodu v severním Württembergsku byl upraven čtyřnápravový nákladní vůz Mercedes-Benz Actros 4141 AK 8x8.

Speciální transportéry potrubí Mercedes-Benz Actros 4141 AK 8x8 jsou v současnosti využívány při stavbě několika posledních úseků plynovodu v severním Württembergsku.

Tato vozidla nepocházejí přímo z automobilky, ale byla postavena v dílnách společnosti Finke v Neuenkirchen-Vörde. Tato firma se specializuje na přepravu dlouhých potrubí. Transportéry vznikly ve spoluprácí s TÜV a automobilkou Mercedes-Benz.

Základem šestice transportérů jsou podvozky pro těžké sklápěče Mercedes-Benz Actros 4141 AK 8x8, které dodal Autohaus Anders, prodejce značky Mercedes-Benz.

Kabina Actrosu opustila své původní místo nad přední nápravou a je umístěna před rámem. Toto řešení umožňuje převážet potrubí s délkou přes 19 metrů nad kabinou. Kromě přemístění kabiny se pro převoz delších předmětů prodloužila i délka podvozku na 12 metrů.

Součástí přestavby sklápěče na specializovaný přepravník je přepracované řízení obou předních náprav, prodloužený kardanový hřídel a kompletně nová instalace elektrického vedení. Rám vozidla je oproti sériovému provedení dodatečně vyztužen.

K pohonu transportéru slouží dvanáctilitrový vznětový vidlicový šestiválec OM 501 LA o výkonu 300 kW (408 k) při 1800 min-1 a točivém momentu 2000 Nm při 1080 min-1. Transportéry jsou stejně jako výchozí sériový model vybaveny pohonem všech osmi kol.

Výkony motoru i konstrukce umožňují plně naloženému vozidlu zdolávání nezpevněných cest na stavbě plynovodu. Zároveň poskytují i dostatečnou rychlost na dálnicích. Po nich zdolávají transportéry dlouhé vzdálenosti.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Kolouš
30. 5. 2011 20:45
Re: :-/
pochybuju, že by němci koupili nšco co je z východu a není v tom německej kapitál. Jinak souhlas s Hooonzou. Tatru zabíjí neschopný prodejní oddělení. Socialismus skončil, ale pánové v obchodním si toho ještě nevšimli...
Avatar - Chrobak SACEK
30. 5. 2011 10:25
:-/
Myslím, že je škoda že se právě v takových to zakázkách nedokáže prosadit naše TATRA. To co tady předvedl "Mercedes" umíme už dávno... ;-\