Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Atego Euro VI pro distribuční dopravu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Hlavní hvězdou mezi nákladními vozidly určenými především pro rozvážkový provoz je u značky Mercedes-Benz modelová řada Atego.

Mercedes-Benz v souvislosti se středně těžkou řadou nákladních vozidel Atego pro rozvážkovou dopravu v segmentech s celkovou hmotností od 6,5 do 16 tun uvádí, že má stanovovat nová měřítka pro svou kategorii díky řadě novinek v konstrukci hnacího řetězce, podvozku i kabiny. Zároveň má nabídnout vyšší spolehlivost i životnost a nižší náklady na opravy a údržbu.

Svým vzhledem aktuální Atego navazuje na design modelových řad Actros, Antos a Arocs. Zároveň rozvíjí linie svého předchozí generace. Dominantou předních partií je rozměrná maska chladiče společně s nárazníkem s integrovanými světlomety pro denní svícení. Ty mohou být na přání i ve verzi s LED.

V nabídce Atega figurují čtyři různé kabiny. K dispozici jsou standardní a prodloužené verze ClassicSpace S kabiny a ClassicSpace L kabiny. Všechny čtyři jsou široké 2295 mm a liší se délkou od 1650 mm do 2250 mm. Pro speciální aplikace je k dispozici prodloužená kabina s vnitřním uspořádáním 5+1.

Podobně jako exteriér i interiér Atega svým designem a ergonomií navazuje na modelové řady Actros, Antos a Arocs. K charakteristickým prvkům patří centrální sdružený přístroj s velkými ukazateli, standardní multifunkční volant a nově tvarovaná sedadla s integrovanými opěrkami hlav. Na přání je k dispozici jednodílná sedmizónová matrace.

K pohonu nového Atega slouží dva od základu nově vyvinuté motory BlueEfficiency Power Euro VI, které jsou k dispozici v sedmi různých variantách. První z dvojice motorů je čtyřválec OM 934 o objemu 5,1 litru. Moderní agregát se čtyřventilovým rozvodem má dvojici vačkových hřídelí v hlavě válců a proměnné časování výfukových ventilů.

Čtyřválec OM 934 je nabízen s výkony 115 kW (156 k), 130 kW (177 k), 155 kW (211 k) a 170 kW (231 k) dostupnými vždy při 2200 min-1. Maximální hodnoty točivého momentu odpovídající těmto výkonům jsou 650 N.m, 750 N.m, 850 N.m a 900 N.m vždy od 1200 do 1600 min-1.

Na čtyřválcové pohonné jednotky navazují nové šestiválce OM 936 s přímým vstřikováním paliva, které z objemu 7,7 litru nabízejí výkon 175 kW (238 k), 200 kW (272 k) a 220 kW (299 k). Točivý moment těchto motorů vrcholí hodnotou 1000 N.m, 1100 N.m a 1200 N.m. Otáčky při nichž šestiválce dosahují těchto výkonů jsou stejné jako u čtyřválců.

Mercedes-Benz uvádí, že nové motory Euro VI nabízejí již od nízkých otáček velkou hnací sílu při výrazně nižší spotřebě paliva a delších servisních intervalech oproti dosavadním motorům Euro V. Ve srovnání s nimi byly navíc emise pevných částic a NOx sníženy o více než 90 %.

Motory OM 934 a OM 936 splňují emisní normu Euro VI díky recirkulaci ochlazovaných výfukových plynů a kompaktnímu systému dodatečného čištění výfukových plynů, do něhož je integrován systém SCR a uzavřený filtr pevných částic. Prostřednictvím technologie čištění výfukových plynů BlueTec 6 byla spotřeba AdBlue snížena o 50 procent v porovnání s předchůdcem Euro V.

Síla nových motorů je na kola přenášena prostřednictvím automatizovaných převodovek Mercedes PowerShift 3 s šesti nebo osmi převodovými stupni, dodávanými na německém trhu v rámci standardní výbavy nového Atega. K dispozici jsou i šestistupňové a devítistupňové mechanické převodovky s posilovačem pro manuální řazení.

Standardní výbava zahrnuje mimo jiné asistent pro řízení jízdní stability. Dvoustupňová dekompresní motorová brzda, u šestiválcového motoru na přání s výkonem až 300 kW, spolupracuje s elektronicky řízenými kotoučovými brzdami na všech kolech. Přímo z výroby je k dispozici retardér s permanentním magnetem, který disponuje brzdným momentem 650 N.m.

Nejrůznější potřeby v segmentu rozvážkové dopravy má pokrývat celkem 42 různých modelů s patnácti délkami rozvoru náprav od 3020 mm do 6260 mm a variantami s pohonem všech kol.

Mercedes-Benz uvádí, že nové Atego má nejnižší počet návštěv servisu v rámci pravidelné údržby v celém segmentu a servisní intervaly až 120 000 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - wakantanka
3. 4. 2014 11:33
Re: Euro 6 je MÁLO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Keby si mal aspoň trochu menej v hlave nas**té, tak by si vedel že sa to práve u EURO 6 vypnúť nedá. Resp. ak to nemá Ad-Blue prepne sa do núdzového režimu na dojazd pár km.
3. 4. 2014 09:39
Euro 6 je MÁLO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dokud ten
SMRADLAVÝ JEDOVATÝ DIESEL nebude mít minimálně systém přídavného spalování DIESEL-GAS EURO 10 [odkaz] anebo lépe HHO s EURO 20 [odkaz] bude nějaká současná MOČKA V LAUFU které říkají BLUETEC kničemu !! protože většina kamioňáků si ji necháva stejnak v servisech softwarově vypnout a na STK NIC NEPOZNAJÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!… />
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]