Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz nabídne Car-2-Car komunikaci už letos

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Mercedes-Benz vyvíjí systém komunikace mezi automobily již léta. Ještě v tomto roce jej hodlá uvést na trh.

Elektronika v moderních automobilech sice leckdy spíše obtěžuje, ale občas i pomáhá - zejména pak bezpečnosti. Automobilky se předhánějí ve vývoji různých zařízení, které usnadňují řidiči obsluhu a dohlížejí nad bezpečností posádky. V moderních vozech různých značek jich, ať už v sériové výbavě, či za příplatek najdeme bezpočet. Trojcípá hvězda v tomto ohledu stranou rozhodně nezůstává, spíše naopak.

Mercedes-Benz vyvinul komunikaci mezi auty, není tak již hudbou budoucnosti a objektem sci-fi literatury. Pracoval na ní poměrně dost dlouho, ale začne jí prodávat ještě letos. Systémy Car-2-Object a Car-2-Car umí varovat před hrozící srážkou s dostatečným předstihem, nebo jí automaticky za pomocí dalších bezpečnostních prvků zabránit. Ví totiž, co se děje před vámi, protože si zvládnou „povídat“ s ostatními auty i okolím.

Výrobce oznámil, že systém Car-2-Car pro výměnu informací mezi ostatními vozidly i dopravní infrastrukturou se bude opírat o již známé a instalované aplikace. Nejde tedy o nic specializovaného a naprogramovaného od základů. Současné mercedesy jsou beztak za pomoci armády radarů a senzorů umístěných uvnitř i vně detekovat mnohá nebezpečí samy o sobě. Aplikace pro smartphony řidičů je však zcela nová a telefon díky ní bude působit současně jako přijímač i vysílač informací. Tvoří však jakousi nadstavbu, takže stávající zákazníci ji mohou využít do sytosti, stačí si ji pouze nainstalovat. Tvorba zcela nového software by také byla mnohem dražší, takže se zároveň podařilo ušetřit náklady.

Údaje o možných nebezpečích může vysílat každé takto vybavené vozidlo a varovat ostatní. Příslušné hlášky se objeví na největším displeji, který uvnitř najdeme, jako výstup tedy slouží obrazovka navigace. Současně varuje i zvuková signalizace. I přes dlouholetý vývoj je komunikace mezi vozidly ještě v v plenkách a až její provoz vychytá patřičné mouchy. Neumí zatím detekovat úplně všechny překážky. Zvládá sama upozorňovat na havárie, dopravní situaci, rozpozná příliš krátkou vzdálenost od vpředu jedoucího auta, či vůz s právem přednosti v jízdě (policii, sanitku). Některé funkce však ještě sama nedokáže. Například informace o zvěři v cestě, porouchaných vozidlech, nebo řidičích jedoucích v protisměru lze vyvolat pouze manuálně příslušným tlačítkem.

Systém se začne prodávat nejdříve na domácím trhu Mercedesu, tedy v Německu, kde už existuje patřičná infrastruktura. Další trhy včetně toho zámořského budou následovat později.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
18. 6. 2013 16:29
Takový systém je již testován v ČR
Jmenuje se BlueAlarm a je zcela nezávislý na datových centrech. Pracuje v lokálu do 1.200m nebo za pomoci retranslace na vzdálenost delší. Jedná se o přenosný systém, velikosti krabičky cigaret, který se připojí do zapalovače a miniaturní anténa se připojí na střechu. Díky tomuto systému pak víte o průjezdu modrého nebo oranžového majáku IHNED ve vzdálenosti cca 400 metrů, což umožní dostatečně včas provést úhybný manévr. Navíc systém reaguje na chodce či cyklisty v dosahu vozidla. V případě dopravní nehody a sjetí z vozovky, systé pak kolem sebe vysílá na samostatné frekvenci SOS informaci pro okolní provoz.

Tento systém používají vybrané vozy a prostředky IZS, kde celý systém testuje. V obcích pak spolehlivě IHNED informuje o dopravní zácpě a další. Tento systém současně umožňuje pro IZS přenos dalších informací, jako jsou pohřešovaní lidé v nouzi nebo odcizené věci...
Avatar - Shr3k
18. 6. 2013 10:44
Waze made by MB
a nápad to určitě není nový. Pochybuji také, že bude docházet ke komunikaci přímo mezi mercedesy, spíš to vypadá na propojení navigace pomocí datových služeb, stejně jako u např. Waze. Navíc to ze screenů vypadá, že řidiči boudou hlásit havárie, špatné počasí, a řidiče v protisměru sami, nikoliv automaticky. Zásah sanitky/hasičů/policie tuším bude do systému vložen operátorem nebo automaticky ze systému TMC.
Avatar - Kolouš
17. 6. 2013 21:37
"geile Frau in dem anderen Fahrzeug"
Díky páni vývojáři.

:yes: