Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz SL si rozumí s Facebookem

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Na veletrhu CES v Las Vegas představil Mercedes-Benz novou verzi komunikačního systému mbrace2, která je k dostání s novou generací SL.

Mbrace2 funguje jako nadstavba palubního systému COMAND a využívá stejného hlasového ovládání. Původní verzi představila automobilka před třemi lety. Co nabízí? Kromě rozpoznávání hlasu a přístupu na internet i řadu dalších důležitých funkcí. Dozvíte se například aktuální informace o provozu včetně nehod. Příslušným tlačítkem se spojíte s operátorkou, která je na požádání schopna vyhledat příslušnou trasu. Ta se automaticky zobrazí na displeji. Slečna na druhé straně je vám také ochotna říci, jaké restaurace se v okolí vašeho cíle nachází. Stejným způsobem lze přivolat i asistenci v případě nehody.

Ale to ještě ani zdaleka není vše. Pokud projíždíte kolem klubu, je možné prostým pohybem ruky přenést do svého auta to, co se děje uvnitř, tedy live stream z koncertu. Systém rovněž najde nejbližší volné parkovací místo od toho, kde se zrovna nacházíte. Máte přátele na Facebooku? Mercedes-Benz SL vám je pomůže najít, pokud udali svoji polohu někde poblíž (většina uživatelů Facebooku ovšem využívá tzv. Check-In nanejvýš sporadicky). Při zastavení si pak můžete na obrazovce systému COMAND prohlédnout nové příspěvky na svojí Zdi a dokonce aktualizovat stav. V obou případech je ovšem nutné, aby auto stálo a volič převodovky se nacházel v poloze P, rozlučte se tedy s představou, že píšete vtipné statusy na Facebook při popojíždění v odpolední zácpě.

Systém mbrace2 však využívá připojení k internetu i k praktičtějším účelům. Upozorňuje třeba na zajímavá místa v okolí (restaurace, kina, památky) a kulturní akce. Hledáte půjčovnu car2go? Není problém, s elektrickým smartem se budete po městě pohybovat mrštněji. Loni představený systém COMAND Online pak rozšiřuje služby dále o aplikace Google (Local Search, Street View).

Nová třída SL má mbrace2 ve standardní výbavě, jen je třeba příslušná registrace. Stejný název má i aplikace pro mobilní telefony, která vyžaduje totéž a samozřejmě si ji musíte nejprve stáhnout. Zapomněli jste, kde jste v rozlehlých podzemních garážích zaparkovali své auto? Dnes nic neobvyklého, ale tenhle chytrý prográmek vám ho pomůže lokalizovat. Nabídne také například odemykání a zamykání vozu na dálku. Že je to složitější než s klíčkem nebo čipovou kartou? Možná, ale když vám vašeho miláčka někdo ukradne, je možné jej v autě uvěznit – a na další postup určitě přijdete sami.

Dostanete se také do samotné diagnostiky auta. Funkce Send2Benz nabídne posílání zpráv ostatním řidičům stejně vybavených aut s trojcípou hvězdou.

Značka Mercedes-Benz vyvíjí automobilovou komunikaci již od poloviny devadesátých let. Za tímto účelem zřídila dokonce středisko v kalifornském městě Palo Alto, které je jakousi vstupní branou do slavného Silicon Valley.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)