Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si vzácný Mercedes SLR Stirling Moss. Je jako nový, ale stojí ranec

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
V nabídce prodejní společnosti se objevil skutečný unikát: Mercedes, jenž vznikl v limitovaném počtu 75 kusů. Hádáte správně, levný není!

Stačí si prohlédnout nabídku serveru Semco Cars a je vám jasné, že tady se s auty pro běžné smrtelníky neobchoduje. Namátkou tu nalezneme kupříkladu Lamborghini Aventador, Bugatti Veyron, Pagani Zonda R či Koenigsegg One. Nás ale nejvíce upoutala jiná nabídka.

Jde o nesmírně vzácný Mercedes-Benz SLR Stirling Moss, jenž vznikl na počest slavného britského závodníka. Moss vyhrál 194 z 497 závodů, do kterých nastoupil, přičemž 16 z nich byly velké ceny v šampionátu Formule 1.

Na počest tohoto člověka postavil Mercedes limitku modelu SLR omezenou na pouhých 75 kusů. A právě jeden z nich je nyní nabídnut k prodeji. Marně byste tu hledali boční okénka či střechu. Ale nebojte, speciál o ně nepřišel žádnou nešťastnou událostí, on je totiž nikdy neměl. Ve skutečnosti jde o nádherně vypadající a zachovalý kousek, což dokládá počítadlo ujetých kilometrů, které se zastavilo na 447 km.

Srdcem auta je kompresorem přeplňovaný osmiválec s objemem 5,4 litru, jenž disponuje výkonem 478 kW. Upravená aerodynamika a odlehčení mají za následek, že z klidu na stovku zrychlí tahle raketa na kolech za 3,5 sekundy, na 300 km/h jste za 26 vteřin a pokračovat můžete až na maximální hodnotu 350 km/h.

Edice věnovaná Stirlingu Mossovi vznikla v roce 2009 po ukončení produkce standardního SLR, přičemž zakoupit si jej mohli pouze lidé vlastnící jeden z tradičnějších vozů tohoto typu. V té době si jej Mercedes cenil na 892.500 euro, což při tehdejším kurzu znamenalo nějakých 24 milionů korun. A dnes? Připravte si minimálně 3.213.000 euro, tedy 82,4 milionu českých korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)