Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Tourismo: Sedadla Travel Star Xtra

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nová generace sedadel míří i do nižších modelových řad autobusů značky Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz představil novou generaci sedadel pro autobusy na loňském podzimním IAA v Hannoveru. Nejprve byla tato sedadla s označením Travel Star Xtra (TSX) nabízena pouze pro řadu luxusních zájezdových autobusů Travego, ale od letošního roku budou k dispozici i pro modely Tourismo.

Sedadla TSX jsou stejně jako u řady Travego nabízena v provedeních Softline a Luxline. Prošití nového čalounění umožňuje celou řadu variant materiálů, tvarů i barev. Výsledkem jsou širší možnosti individualizace.

Nově tvarovaná sedadla jsou uložena na odpružené konstrukci. Jednoduchý systém umožňuje jejich snadnou výměnu při opravách nebo čištění. V bočních krytech vyrobených z hliníku je umístěno ovládání sklonu opěradla a u sedadel v uličce i nastavení jejich posunu do strany. Komfort cestujících mají zvyšovat i ergonomicky tvarované opěrky rukou s patentovaným mechanismem odklápění.

Pro autobusy s kombinovaným použitím v linkové a zájezdové dopravě zkonstruovali vývojáři jak sedadla se sklopnými sedáky, tak rovněž výkyvná sedadla.

Příkřejší úhel opěradel v nulové pozici usnadňuje cestujícím vstávání. Pokud je opěradlo skloněné, vrátí se po opuštění sedadla do původní polohy. Novinkou u všech sedadel je upevnění zámků bezpečnostních pásů na straně u chodbičky. To usnadňuje jejich zapínání i odepínání pro cestující, kteří sedí u okna, a zároveň v případě nehody přístup záchranářů.

Podstavec sedadla je vyroben z lehkého dvoutrubkového rámu z hliníku. Společně s novým uložením sedadel to zabraňuje jejich kmitání pokud nejsou za jízdy zatížena. Díky použití lehkých materiálů výrazně klesá hmotnost jednotlivých dvousedadel. U zájezdového autobusu o délce 12 metrů v tříhvězdičkovém provedení činí tento pokles hmotnosti celkově až 70 kg.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)