Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz třídy X jako ideální společník pro kempování

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na výstavě Caravan, Motor, Touristik se představí koncepty karavanů, jejichž základem je pick-up Mercedes-Benz třídy X.

Mercedes-Benz bude ve spolupráci s výrobcem obytných nástaveb Tischer a společností VanEssa mobilcamping vystavovat od 13. do 21. ledna letošního roku na výstavě Caravan, Motor, Touristik ve Stuttgartu vystavovat dvojici konceptů karavanů, jejichž základem budou pick-upy třídy X.

První z této dvojice konceptů pochází od společnosti Tischer, jejíž specializací jsou odnímatelné obytné nástavby pro pick-upy. Tato firma svou obytnou firmou osadila i Mercedes-Benz třídy X.

Pro použití této nástavby je u pick-upu provedena jediná úprava v podobě demontáže sklopné zadní stěny korby. Následně je nástavba na korbu usazena a jednoduše upevněna k okům na korbě. Po příjezdu na místo pobytu může být obytná nástavba usazena na vlastní nohy a pick-up lze používat jako běžný automobil.

Nástavba od společnosti Tischer usazená na Mercedes-Benz třídy X má ve své přední části nad kabinou vozu umístěn výklenek s lůžkem o šířce 1,5 m a délce téměř 2,0 m. V její výbavě nechybí kuchyně s plynovými sporákem se třemi hořáky, umyvadlo s tekoucí vodou či sprcha. V další lůžko se pak dá proměnit trojice sedadel, které doplňuje sklopný stolek.

Druhý koncept má na svědomí společnost VanEssa mobilcamping, která se specializuje na obytné vestavby. Pro pick-up si připravila sestavu o hmotnosti kolem 250 kg uloženou na korbě a obsahující kompletně vybavenou kuchyni.

Tento komplet obsahuje dřez s tekoucí vodou, vařič, chladničku a úložné prostory pro nádobí i potraviny. Na korbě samozřejmě není vystaven nepřízni počasí a zvědavým pohledům, ale je pod krytem z javorového dřeva výklopným směrem nahoru pod úhlem 45 stupňů.

Mercedes-Benz v souvislosti s koncepty karavanů na základech pick-upů třídy X připomíná svou rodinu modelů Marco Polo a odkazuje informace od německé společnosti Caravanning Industry Verband, uvádějící, že od ledna do října roku 2017 bylo registrováno téměř 38.000 nových vozidel ve všech třídách karavanů, což je o 5000 více než za stejné období roku 2016.

Zájemci o obytné vozy je podle automobilky Mercedes-Benz navíc v poslední době stále více využívají pro výlety do oblastí, které jsou mimo města a nejsou v nich příliš kvalitní silnice. Pick-up s obytnými nástavbami a úpravami pro kempování jsou pak ideálním řešením.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)