Mercedes-Benz Unimog U 318 jako pojízdná kuchyně
Mercedes-Benz Unimog je většinou využíván při údržbě silnic, v zemědělství a v oblibě jej mají i záchranáři a cestovatele, ale jako nosič mobilní kuchyně se příliš často neobjevuje.
Za netradičním využitím Unimogu U 318 stojí finský podnikatel Sami Repo, který žil nějakou dobu v USA a právě zde se inspiroval. S ohledem na dlouhé a tuhé finské zimy byla volba nosiče jeho mobilní kuchyně celkem jasná.
Na podvozek standardního Unimogu U 318 byla usazena na první pohled jednoduše působící nástavba, v jejíž konstrukci je ovšem uplatněna řada tradičních materiálů. Například zadní stěna je zvenčí obložena starými dřevěnými panely, jejichž vodotěsnost zajišťuje přírodní dehet.
Mnohem zajímavější než exteriér nástavby je ovšem její interiér, v němž se ukrývá plně vybavená kuchyně, jejíž dominantou je impozantní grilovací trouba dovezená ze Španělska, která může pojmout až 400 kg jídla.
Tuto troubu pak doplňuje plynový sporák, umyvadlo, měděný kotel na vodu, pracovní desky a nejrůznější kuchyňské náčiní. Pozornost si pak zaslouží i vnitřní obložení stěn, kde na levé boční stěně nechybí tradiční kachličky, zatímco zadní stěna je ozdobena starým školním promítacím plátnem s fotografiemi velryb.
Sami Repo se svou pojízdnou kuchyní navštěvuje bez ohledu na rozmary počasí firemní akce, oslavy narozenin a nejrůznější veřejné akce. S ohledem na schopnosti podvozku Unimogu U 318 nejsou žádným problémem akce pořádané daleko od zpevněných vozovek.