Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini dostane systémy Start-Stop a Brake Energy Regeneration

Aleš Jungmann
Diskuze (4)
Po vzoru vozů ze své mateřské automobilky BMW dostane i Mini dva chytré systémy.

Trend doby je vyrábět stále hospodárnější automobily a tak ani Mini nemůže zůstat pozadu. Podle Automotive News Europe budou na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu automobilkou Mini představeny systémy Start-Stop a Brake Energy Regeneration. Ty by následně od konce září měly být přítomny ve všech benzinových i dieselových automobilech Mini s manuální převodovkou.

S jejich pomocí by například dieselový agregát o objemu 1,6 l produkoval o 13 % méně CO2 na kilometr, tedy konkrétně z dnešních 118 g/km na 104 g/km. To je téměř identická hodnota, jakou se pyšní hybridní Toyota Prius.

Povězme si ale o funkcích Start-Stop a Brake Energy Regeneration něco více. Výhoda zařízení Start-Stop spočívá v samočinném zastavením motoru v případě stání vozidla (dopravní zácpy, světelné křižovatky apod.). S uvolněním brzdového pedálu se generátor, sloužící zároveň i jako startér, postará o jeho rychlé opětovné nastartování. Signálem ke startu není stlačení pedálu akcelerátoru, nýbrž již uvolnění pedálu brzdy. Tímto systémem je proto omezen běh naprázdno na minimum a současně rychlý rozjezd bez prodlevy potřebné pro startování motoru.

Systém Brake Energy Regeneration odpojuje alternátor při plné zátěži motoru a naopak dobíjí akumulátor při nízkých a středních zatíženích motoru či brzdění motorem.

Společnost Bosch již nyní dodává tuto techniku pro vozy BMW modelové řady 1. Na letošním frankfurtském autosalonu by se s těmito systémy mělo představit nejen Mini, ale také vozy BMW modelové řady 3.

Aleš Jungmann
Diskuze (4)