Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mistrovství Evropy trucků 2012: Lacko zlatý a Vršecký stříbrný

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Letošní seriál závodů Evropského šampionátu závodních tahačů se na německém Nürburgringu překlopil do své druhé poloviny.

Slavný závodní okruh v Německu hostil v pořadí šestou čtveřici závodů tahačů. Jezdci českých týmu MKR Technology a Buggyra předvedli, že jsou naprosto rovnocennými soupeři úřadujícího mistra Evropy Jochena Hahna i Antonia Albaceteho.

Hvězdou hlavního sobotního závodu se stal Adam Lacko, který startoval z druhé pozice. Před ním stál Albacete. Za hustého deště byl závod zahájen po dvou zaváděcích okruzích. Lacko Albaceteho dokázal překonat a dojel si pro své první letošní zlato. Na třetí místo se dostal Jochen Hahn a čtvrtý projel cílem David Vršecký s Buggyrou.

„Říkal jsem si, že to bude těžký závod, ale nakonec to bylo lepší, než jsem doufal. Albacete se přede mnou držel nějaká čtyři kola. Byl viditelně pomalejší. Nejprve jsem si počkal, první pokus pak nevyšel, ale napodruhé jsem se před něj dostal. Pak už jsem si vytvářel náskok, ale pořád jsem musel myslet na to, abych neudělal nějakou zbytečnou chybu. No, a neudělal,“ měl v cíli radost Adam Lacko.

Smůlu měli zbývající jezdci týmu MKR Technology Markusové Oestreich s Bösigerem. Prvnímu z nich prasknul brzdový disk, takže pro něj závod předčasně skončil. Po závodě byla za předjíždění na žluté vlajce penalizována pětice jezdců včetně Markuse Bösigera. Ten se tak z páté příčky posunul na sedmou, což pro něj znamenalo start z první lajny v následující hendikepové jízdě.

Sobotní odpolední hendikepový závod byl hodně divoký. Kvůli silnému dešti byla trať natolik mokrá, že po několika okruzích byla řada jezdců víc mimo dráhu než na ní. Jízdu zastavila červená vlajka. Po následujícím druhém odstartování hendikepu už všichni jeli mnohem opatrněji. Výsledky druhého závodu byly sestaveny v kombinaci dojezdu a času před restartem, což mnohé trochu zaskočilo. Zvítězil Albacete, před Němcem Körberem a třetím Hahnem. Trojici z MKR Technology Oestreichovi, Bösigerovi a Lackovi patřila pátá, sedmá a desátá příčka, zatímco Davida Vršeckého vyřadil Anthony Janiec.

Stejně jako sobotní odpolední závod, byl i hlavní nedělní závod odstartován dvakrát. Ve druhém okruhu vrazil Francouz Lachéz do Markuse Bösigera tak, že na trati zavlály červené vlajky. Po novém startu se vedení ujal Jochen Hahn, který si dojel pro zlato. O další příčky se sváděly dlouhé souboje. Nejprve Adam Lacko soupeřil s Vršeckým, na kterého později útočil Albacete. Po třinácti kolech vyhrál Hahn, před Vršeckým, Albacetem a čtvrtým Lackem.

Nědělní hendikepový závod byl první, který piloti na Nürburgringu absolvovali celý na suchu. Cílem projel na první pozici Markus Oestreich před Dominiquem Lachéze. Třetí projel cílem Gerd Körber, čtvrtý Jochen Hahn a pátý David Vršecký.

V celkovém hodnocení je po šesti závodních víkendech na první pozici Antonio Albacete s 257 body. Za ním je druhý Jochen Hahn, který má 254 bodů. Třetí místo má v současnosti se 169 body Adam Lacko. Markus Oestreich je se stejným počtem bodů na čtvrté pozici. Na pátém místě je David Vršecký se 138 body a za ním je šestý Markus Bösiger se 128 body.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)