Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Pajero změní identitu. Bude se z něj konkurent land roverů

Ondřej Šámal
Diskuze (16)

Japonská automobilka si udělala skvělé jméno plug-in hybridním modelem Outlander. Kombinovaný pohon by se mohl dostat i do nového Mitsubishi Pajero, které se zřejmě střetne s luxusnějšími land rovery.

Mitsubishi Pajero přijelo se zvýšenou karoserií v době, kdy to ještě nebylo in. Japonská legenda se představila v roce 1981 a vydržela až do roku 2021, kdy skončila čtvrtá generace. Ta se přitom ukázala již 30. září 2006 na autosalonu v Paříži, ve výrobě tudíž vydržela zhruba patnáct let.

Japonská značka nejen v Evropě aktuálně bojuje se starším portfoliem, které na našich trzích osvěžuje pouze dvojice Colt a ASX, což jsou v podstatě Renaulty Clio a Captur s třemi diamanty místo francouzského kosočtverce. Novinku by to tudíž chtělo jako sůl.

Pravda, ještě letos bychom se měli dočkat nové generace SUV Outlander, jedna vlaštovka ovšem jaro nedělá. To si ostatně uvědomují také v Mitsubishi, kde spřádají plány na oprášení názvu Pajero.

Video se připravuje ...

Japonci zkoumali, zda by pro stavbu off-roadu nemohli použít rámovou konstrukci pick-upu Triton, který v našich zeměpisných šířkách známe po označením L200, spíše užitková architektura ovšem nedovoluje dosáhnout požadované úrovně cestovního komfortu.

Místo toho se v Mitsubishi rozhodli, že sáhnou po nové platformě aliance, do níž patří také Renault s Nissanem. Jedná se o základ, který dovoluje větší možnosti elektrifikace pohonu, přičemž v případě Mitsubishi se s ní již počítá pro následující generaci outlanderu.

Pokud se tahle domněnka potvrdí, dostalo by Mitsubishi Pajero výhradně plug-in hybridní pohon. Ten by mohl být evolucí toho současného, který je postaven na spolupráci atmosférického čtyřválce o objemu 2,4 litru s elektromotorem a který známe ze zmíněného Outlanderu PHEV. Ten mimochodem nadále zůstává nejprodávanějším plug-inem historie.

Samozřejmostí bude pohon všech kol S-AWC, který bude v souboji s luxusnějšími land rovery nutností. Pokud se totiž Mitsubishi Pajero skutečně dočká znovuzrození, postaví se právě především proti britským vozům v čele s modelem Discovery.

To v praxi bude znamenat délku okolo pěti metrů, až sedmimístnou konfiguraci interiéru a prémiovější pojetí, vyšší výkon a slušný dojezd na elektřinu, který se u nových plug-inů podobné velikosti pohybuje nad 70 kilometry.

Ondřej Šámal
Diskuze (16)

Doporučujeme

17. 2. 2024 10:23
Pajero Sport
V Asii, konkrétně v Thajsku potkávám mraky Pajero Sport. Nádherná auta. Není potřeba nic vymýšlet, Mitsubishi to má vymyšlené, jen to toho malého rybníčku zvaného EU to nedodává.
https://www.mitsubishi-motors.co.th/th/cars/pajero-sport/models/GT-and-GT-Premium
Avatar - 3_diamanty
15. 2. 2024 12:59
Re: Omlouvám se těm, co rozumí designu
Novy outlander vyzera priam monumentalne s tym svojim vysokopontonovym dizajnom a na tych 20tkach ... masivna masina... a aj mne sa paci... nazivo to bude urcite neprehliadnutelny kusok... neviem kedy presne uz phev outlander k nam pride... ale mozno je to uz len otazka par tyzdnov... ten cas sa uz blizi... a mocno sa na neho tesim jujky mnamky :yes:
15. 2. 2024 07:42
Omlouvám se těm, co rozumí designu
Já jsem z aktuálního Outlandera a z těchto konceptů opravdu u vytržení (líbí se mi moc). A jsem rád, že se Oulander vrací do Evropy, jdu k dealerovi. Sice jsem také pro přeplňované motory, ale jakožto vlastník wall-boxu se smířím i s PEHV. Oceňuji aktivitu Stellantisu a tak jí musím podpořit (... a napadá mne srovnání s GM > SAAB, > OPEL).
Avatar - 3_diamanty
14. 2. 2024 18:16
Re: Teda fuj…
Uvidime... nic nie je nemozne... ako vravim.. ASX ma niekde uz celkom pekne cisla v eu ( spanielsko, nemecko ) ... a colt asi tiez nebude na tom omoc horsie.... najlepsie pockat do konca roka a potom uvidime... ale takych 100 000 aut predanych s tromi diamantami na maske uz tento rok by mozno aj bolo realnych ... ak spacestar este vydrzi ( a preda opat tych svojich 25-30 tisic ) a pomoze uz aj outlander ... mne to vychadza ze to vyjde

Len aby si bol v obraze... v r 2022... ked uz nebolo to stare ASX v predaji ale este ani to nove ASX ... a mitsu v eu predavalo ( okrem pracovnej L200 ) defakto len dva modely... spacestar a eclipse cross ... tak aj v tomto roku len s dvoma modelmi predali v eu 50 tisic aut ( co nebola ziadna tragedia vzhladom na situaciu ) ... takze pridanim ASX plus colt plus outlander musi byt tento rok uz fakt o inom... a ta 100 tisicova hranica urcite padne aj keby colt predal len polovicu ASX ... akurat tych 150 tisic ktore mitsu vidi za rok... to uz je fakt kusok optimistickych... ale tak pockajme si .. aby sme nakoniec neboli prekvapeni.. :yes:
14. 2. 2024 18:13
Re: Teda fuj…
Hele neni, na to Mitsu už nemá a rebrandy nepomůžou…