Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Monsterjam: americká podívaná v Praze

Ondřej Láník
Diskuze (40)
Obří americké trucky se tento víkend představí v neobvyklé show v pražské Sazka Areně. Uskuteční se zde jedinečná automobilová show, které se zúčastní 8 týmů se speciálně postavenými vozy.

Bude se jednat o exhibiční a soutěžní vystoupení, v němž se představí pouze vozidla, která se zúčastnila světového finále Monster Jam závodů v Las Vegas.

Hlavními aktéry Monsterjamu jsou mohutné automobily, které mnoho z nás zná spíše z dětství, kdy jsme si hráli s malými modely těchto výstředních amerických strojů. Ačkoliv většinou připomínají známé pick-upy nebo SUV, mají s nimi jen výjimečně něco společného.

Karosérie je pouze laminátová skořepina bez dveří, do které se řidič nasouká otvorem v podlaze. Na mohutný trubkový rám jsou nezávisle zavěšena řiditelná kola, jejichž průměr dosahuje výšky průměrného Evropana, uprostřed uložený vidlicový osmiválec je obvykle na zakázku vyrobeným exemplářem, který je přeplňován mechanickými kompresory. Motor monster trucku spotřebuje 9,5 litru metanolu za jednu jízdu (Jízda se odehrává na trati dlouhé přibližně 75 metrů). Maximální velikost motoru, kterou povolují předpisy USHRA (Americká asociace tuningových automobilů) je 16 100 cm3. Průměrný monster truckový team potřebuje na jeden rok pět motorů. Průměrná cena motoru je 35 000 dolarů.

Vozidlo váží 4,5 tuny, je přibližně 3,5 m dlouhé a 3,7 m vysoké. Trucky jsou konstruovány pro krátké rychlé starty a akcelerace, mohou jezdit až 160 km/h a skákat až 40 metrů do dálky a 7 metrů do výšky. Pod jejich kapotami bývá 1100 až 1500 kW. Průměrná cena je 150 000 dolarů.

Monster Jam patří v Americe mezi největší a nejoblíbenější zábavné akce, v Čechách bude tuto akci možné poprvé zhlédnout v Sazka Aréně od 29. a 30. října 2005. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji v síti Sazka Ticket. Cena lístku k sezení je 790 Kč, 590 Kč, 490 Kč a 390 Kč. Na pokladnách Sazka Areny se budou vstupenky prodávat pouze v den konání akce. Pro děti do dvanácti let je připravena sleva vstupného 50 %.

Další informace naleznete na stránkách www.monsterjam.cz.

Ondřej Láník
Diskuze (40)
27. 10. 2005 19:54
Re: oranžová
>:D
27. 10. 2005 18:58
Re: oranžová
>:D Když já byl malej... tak se z plastu vyráběla jen jedna věc - tmavěhnědá stolní lampička. Všechno ostatní bylo buď ze dřeva, nebo z kůže >:D Fakt. :yes: Také si pamatuji na první fixtužku... taková šedivá byla (už z plastu) a jak jsem ji dostal, měl jsem pak půl roku modrej ukazováček... :-) JO, a celý mládí jsem odjel na křuskách... kdo dnes ví, co to bylo? V lyžákách (z gumy) jsme chodili v zimě do školy, protože pěkně klouzaly... to už je pryč. Teď na to, abych na chodníku uklouz´nepotřebuju ani zimu, ani gumáky >:D
27. 10. 2005 18:36
Re: Escalade
Jo, jo. Teda, ty to máš ještě dost dobrý. Já když napíšu obhajobu Fabie, tak se to vyřeší, že jsem socka :-) A je to... To kritika US trhu, to je jiný kafe... tam se na to jde ze široka... možná proto, že až na tebe, tady o tom nevíme nikdo nic. Teda ještě Skyline... ale ten mě moc neuchvacuje... (Čína... tam se rozjel...). Ale ono je to tak, že člověk musí být (v rámci racionální možnosti) především vyrovnaný sám se sebou... a to je mnohdy nadlidskej výkon ;-) Neboť lidem ani tak nevadí, že nemaj na dovolenou na Korčule, že nemaj doma klíčky od Corvetty... jim vadí hlavně to ŽE BY tu Korčulu a Corvettu vidět a mít dnes už mohli. A co je nejhorší, oni se každej den přesvědčují, že mnozí na tu Korčulu Corvettou i jezdí... A to možný za komoušů nebylo... Tehdy sis připadal jako král, když jsi jednou za rok lokal Balaton... Tehdy to pro tyhle lidi bylo jednoduché... Naštěstí už ti, co tehdy byli nuceni ten Balaton kloktat taky, dnes mohou lítat po celém světě. Takže s tímhle se srovnat je těžké... jedodušší je napsat, že v USA neumí auta... vlastně tam neumí nic, viď. Tohle ale ze dne na den nezměníme... zákon změníš rychle... morálku, etiku... to je na desetiletí... staletí. Mimochodem, jako kluci jsme valili oči, že měl kamarád kudlu s ostřím delším, než dlaň... vždyť to je přece zakázané... ano, bylo... za Marie Terezie (max 11cm). A tohle tu bohužel platí a platit bude. Dlouho. Tak prosím, buď klidný. Já, my, tady víme, kdo je Lones, co píše a s jakým úmyslem píše. Ty tohle zase víš o nás... P.S. Pravda ale je, že Cayenne nemá konkurenci ;-)
27. 10. 2005 18:01
KLID
Nejsem, brácho, u zelenejch, netopím doma drnama, to víš. Nejsem ani u rudejch... to bych radši ty drny i jedl... ale umím se zato podívat na monstrózní podívanou... Sedíš v hledišti a tam dole ti ukazujou to, o čem dávno sníš... pokud jsi už někdy projížděl Prahou. Řekl bych... napadá mně... nepozaval je sem premiér? Jako volební pádlo by to poměrně dost věrně vystihovalo naši současnost... akorát je blbý, že za volantem nejsme my, ale někdo úplně jinej... Přesto, brácho, pochop, oni jsou z USA, tam nemaj D1, tam tohle normálně na silnice nesmí... P.S. Mrkni na to... nemusíš přece každej večer dělat, žes pochopil Zámek od Franze Kafky. :yes: