Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan a Zytek staví sportovní elektromobil

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V roce 2012 se mají v rámci programu Morgan +E představit dva prototypy.

Morgan za posledních jedenáct let ušel velký kus cesty od výrobce roadsterů s dřevěným rámem karoserie k automobilce nabízející moderní techniku. Nejnovější projekt představuje sportovní elektromobil.

Prvním krokem k budoucnosti se u značky Morgan stal model Aero 8 představený v roce 2000. Na něj navázalo kupé Aeromax a odvozený model Aero SuperSports s odnímatelným dílem střechy. Právě hliníkové šasi posledně jmenovaného vozu poslouží za základ nových sportovních elektromobilů.

Ty poslouží především jako pojízdné laboratoře. Základem obou vozu bude již zmiňované hliníkové šasi modelu Aero SuperSports. K pohonu poslouží nová verze elektromotoru Zytek o výkonu 70 kW (95 k) a točivém momentu 300 Nm.

Společný projekt značek Morgan a Zytek se může pochlubit pro elektromobily nezvyklým řešení, které představuje použití manuální převodovky. Jejím prostřednictvím bude elektromotor, uložený před ní ve středovém tunelu, roztáčet kola zadní nápravy. Energii budou elektromotoru dodávat lithium-iontové baterie. Ty mají být integrovány do lehkého hliníkového šasi.

Vývoj elektromobilů je částečně financován z dotace 100.000 britských liber z programu Niche Vehicle Network CR&D.

Morgan.auto.cz: Vše o značce Morgan na auto.cz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)