Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Aragonie 2016: Marc Márquez pokořil jezdce Yamahy i Suzuki

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ve čtrnácté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Sam Lowes (Moto2) a Jorge Navarro (Moto3). Známe i jméno prvního šampiona.

Kolik tříd bude dnes patřit Španělům? Nakonec dvě... Dopolední zahřívací tréninky vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Fabio di Giannantonio (Moto3). Nejvýkonnějším motocyklům v závodě dominoval taktéž Marc Márquez, který po slabším začátku vyřídil Valentina Rossiho. Čtyřválcové šestistovky Honda zase ovládl naprosto bezkonkurenční Sam Lowes. V nejslabší třídě se sice nakonec radoval domácí Jorge Navarro, Brad Binder si ovšem druhým místem zajistil letošní titul. Už nemůže být nikým předstižen, do konce šampionátu zbývají čtyři víkendy, to znamená 100 bodů. Po dnešku má však před Jorgem Navarrem v tabulce náskok celých 106...

MotoGP

Mezi jezdci MotoGP chyběl Alex Lowes, dvojče suverénního vítěze Moto2. Zranění ze včerejška náhradníka za Bradleyho Smithe v týmu Tech 3 na rošt nakonec nepustilo. Do boje na 23 okruhů tak vyrazila dvacítka strojů. Po zhasnutí červených světel se o vedení přetahovali Marc Márquez, Jorge Lorenzo a Maverick Viñales. Z tratě vyjel Eugene Laverty a Scott Redding dlouho na trati nevydržel. Srazil se totiž s Danilem Petruccim, stájovým kolegou! Danilo obdržel „drive through“ poprávu.

Viñales (Suzuki) přepustil čelo Márquezovi, ten ale chyboval a odporoučel se na páté místo. Na pomyslný a provizorní bronz naopak postoupil Valentino Rossi. Suzuki tedy následovaly těsně dvě tovární yamahy. Rossi poté překonal Lorenza, Márquez Doviziosa a pak i Jorgeho. Zezadu se začal prokousávat Aleix Espargaró na druhé suzuki. Vale sice řekl, že už boj o titul vzdal, ale v tu chvíli to tak rozhodně nevypadalo. Dotáhl se na vedoucího závodníka a nebyl pro něj problém se po chvíli dostat dopředu.

Márquez se ovšem začal k prvním dvěma přibližovat a Maverick mu to ulehčil, propadl se k Lorenzovi. Marc zaútočil na Rossiho v polovině závodu a hned napoprvé byl úspěšný. Bojovalo se urputně i o pátou příčku (trojice Crutchlow - Pedrosa - A. Espargaró). Valemu evidentně odcházela zadní pneumatika, protože ho Jorge dojel a pak i předjel. V předposledním okruhu se Ital pokusil zaútočit, ale brzdil příliš pozdě a o tom, kdo bude dnes druhý, bylo rozhodnuto.

O vítězi nikdo nemusel spekulovat, Marcu Márquezovi patřila celá druhá polovina závodu. Zvýšil svůj náskok v čele o dalších devět bodů, Rossi dorazil do cíle třetí. Nejlepším nezávislým jezdcem byl dnes pátý Cal Crutchlow. Aprilia učinila velký krok kupředu, dokonce porazila Ducati. „červenobílý Dovi“ se nakonec nevešel ani do desítky. Ostuda!

VC Aragonie MotoGP 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 41:57,678 min
2. Jorge Lorenzo Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +2,740 s
3. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +5,983 s
4. Maverick Viñales Suzuki Team Suzuki Ecstar +8,238 s
5. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +13,221 s
6. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +17,072 s
7. Aleix Espargaró Suzuki Team Suzuki Ecstar +18,522 s
8. Pol Espargaró Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +19,432 s
9. Álvaro Bautista Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +23,071 s
10. Stefan Bradl Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +27,898 s

Pořadí MS po čtrnácti závodech: 1. Marc Márquez 248, 2. Valentino Rossi 196, 3. Jorge Lorenzo 182, 4. Dani Pedrosa 155, 5. Maverick Viñales 149...

Moto2

Start v prostřední třídě se nejlépe zdařil Álexu Márqezovi a Samu Lowesovi, oba se od ostatních okamžitě odtrhli a Brit brzy španělskému závodníkovi ujel. Johann Zarco se naopak propadal až na desátou příčku. Druhou skupinu vedli Thomas Lüthi a Lorenzo Baldassarri. Švýcar byl však mnohem rychlejší. Důležitý fakt představovala i přítomnost Álexe Rinse v této grupě, před kláním jej dělily od lídra celkového pořadí jen tři bodíky.

Nejprve závodil s Takaakim Nakagamim a Baldassarrim. Postupně sice ztrácel a vévodil třetí skupině, ale pořád se držel před Francouzem. Ten bojoval o osmou a devátou příčku s Jonasem Folgerem a Simonem Corsim (Speed Up). Dopředu se naopak dostal Morbidelli. Franco si poradil dokonce s Lüthim a octl se na provizorním pódiu. Rins si to rozdával s Baldassarrim a Zarcem, takže o tom, kdo povede průběžné pořadí, nebylo rozhodnuto.

Morbidelli stahoval mladého Márqueze, svého týmového kolegu u Marca van der Stratena. V posledním kole jej dokázal předjet, ale nakonec byl úspěšnější Španěl. O Lowesově triumfu nebylo pochyb. Souboj Rins - Zarco dopadl lépe pro Álexe, ale v pořadí vede druhý jmenovaný, rozdíl mezi nimi se smrskl na pouhý bodík! Tohle bude ještě zajímavé, ani Sam není ještě zcela mimo hru...

Do Moto2 příští rok přijde KTM s vlastním šasi, ale předepsaným motorem Honda. Týmy Pons a Dynavolt se rozhodly pro rámy Eskila Sutera. Squadře Valentina Rossiho, která se sem také chystá, dodá techniku zase italský Speed Up. Rošt tak nebude co se výrobců týče tak jednotvárný jako letos, kdy až na několik výjimek dominoval německý Kalex. V Aragonii se objevil i Francouz Alan Techer, který učí jezdit výsledek projektu NTS Pro, ale havaroval.

VC Aragonie Moto2 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 40:00,885 min
2. Álex Márquez Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +3,289 s
3. Franco Morbidelli Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +3,321 s
4. Thomas Lüthi Kalex Garage Plus Interwetten +5,181 s
5. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +10,722 s
6. Álex Rins Kalex Páginas Amarillas HP 40 +12,164 s
7. Lorenzo Baldassarri Kalex Forward Team +12,385 s
8. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport +12,612 s
9. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +14,004 s
10. Jonas Folger Kalex Dynavolt Intact GP +18,164 s

Pořadí MS po čtrnácti závodech: 1. Johann Zarco 202, 2. Álex Rins 201, 3. Sam Lowes 162, 4.Thomas Lüthi 154, 5. Franco Morbidelli 141...

Moto3

Nejlépe do závodu na 20 kol vyrazil z prvního místa Enea Bastianini. Hned po startu se zapletl náš Jakub Kornfeil do kolize s Nicolem Bulegou a jedinou slečnou v poli, Mariou Herrerou. Srazili se také Fabio Spiranelli se Stefanem Valtulinim, druhý jmenovaný sice pokračoval, ale nakonec nedojel. Nejde o jezdce, kteří se pohybují na předních příčkách. Bastianini s Jorgem Navarrem se na špici oddělili, ale Brad Binder se jich chytil. A nejen on, ale i famózní Öttl! Philipp, syn Petera, bývalého skvělého jezdce nízkých kubatur, se protlačil až do čela!

Špička, konkrétně šest jezdců, se ovšem zase sela a pořadí se tudíž měnilo takřka neustále (vedli Bastianini, Binder, di Giannantonio...). Další pětice ovšem v tu chvíli příliš neztrácela, v jejím čele jel Joan Mir. Jedenáctý Gabriel Rodrigo ztrácel na nejlepší pouze dvě sekundy a později se rozdíl ještě snížil! Právě o tomhle drobné a mrštné čtyřtaktní dvěstěpadesátky jsou.

Čtveřice Binder - Bastianini - di Giannantonio - Navarro nasadila pět kol před koncem k trháku a ostatním ujela. Rozhodovalo se však až v samotném závěru. Brad Binder ukázal, že umí předjíždět i vnějškem, na dlouhatánské protilehlé rovince se protlačil na stříbrnou příčku za Jorgeho Navarra a ta mu k zisku titulu stačila... Od dob Jihoafričanů Korka Ballingtona a Jona Ekerolda, kteří na přelomu 70. a 80. let vládli kubaturám 250 a 350, uplynulo už hodně vody. I Binder pochází z jihu černého kontinentu.

VC Aragonie Moto3 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 39:56,973 min
2. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +0,030 s
3. Enea Bastianini Honda Gresini Racing Moto3 +0,107 s
4. Fabio di Giannantonio Honda Gresini Racing Moto3 +0,162 s
5. Joan Mir KTM Leopard Racing +1,724 s
6. Jorge Martín Mahindra Gaviota Mahindra Aspar +1,903 s
7. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +1,979 s
8. Gabriel Rodrigo KTM RBA Racing Team +3,008 s
9. Juanfran Guevara KTM RBA Racing Team +3,101 s
10. Philipp Öttl KTM Schedl GP Racing +3,559 s
DNF Jakub Kornfeil Honda Drive M7 SIC Racing Team kolize

Pořadí MS po čtrnácti závodech: 1. Brad Binder 249 (mistr světa 2016), 2. Jorge Navarro 143, 3. Enea Bastianini 139, 4. Joan Mir 117, 5. Nicolò Bulega 113... 10. Jakub Kornfeil 80.

Foto: Václav Duška jr, Luciano Bianchetto

Aleš Dragoun
Diskuze (0)