Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Španělska 2020: Po 21 letech vyhrál královskou kubaturu Francouz

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

V Grand Prix Španělska, letošním druhém závodě MS silničních motorek se z vítězství radovali Fabio Quartararo (MotoGP), Luca Marini (Moto2) a Albert Arenas (Moto3).

Mistrovství světa silničních motorek se po čtyřměsíční pauze zaviněné pandemií koronaviru covid-19 konečně rozjelo. Sice bez diváků a s rouškami, ale přece. Pravda, atmosféra připomínala spíše testy a ne fotbalové utkání, jak tomu v této zemi bývá. Panovalo třicetistupňové vedro, dráha měla kolem padesátky!

Circuito de Jerez – Ángel Nieto, na kterém se konal letošní druhý závod seriálu, byl dokončen v závěru roku 1985. Měří 4,4 km a má 13 zatáček, pět levých a osm pravých. Po dvou letech dostal opět nový asfaltový povrch. Dopolední zahřívací tréninky vyhráli v jednotlivých kubaturách Marc Márquez (MotoGP), Sam Lowes (Moto2) a Tatsuki Suzuki (Moto3).

MotoGP

Álex Rins k nedělnímu programu nenastoupil. V při druhém pádu v kvalifikaci si vykloubil rameno a ve zdravotnickém středisku mu jej lékaři vrátili do původního stavu pod sedativy, jinak to nebylo možné. V zahřívacím tréninku havaroval Cal Crutchlow a zlomil si pravé zápěstí. Ani Brita jsme odpoledne na startu neviděli.

Závod MotoGP byl vypsán na 25 kol. Všichni měli měkké pneumatiky vzadu, Rossi a Viñales ji ale nazuli místo tvrdé i dopředu. Právě druhý jmenovaný vyrazil nejlépe, i když dostal smyk, za něj se zařadil Marc Márquez který pozávodil Millera. Na čtvrtého Quartarara si vyšlápl Bagnaia. Havarovali Joan Mir s jedinou suzuki i Aleix Espargaró (Aprilia). Márquez s Viñalesem si nedarovali ani centimetr, Marc se dostal ve třetím kole do vedení. Jenže vydržel tam pouhé dva okruhy, pak málem upadl, svou jankovitou hondu ovšem zkrotil, i když si vyjel si mimo trať. Propadl těsně za body.

Maverick Viñales tedy převzal otěže, za ním si to rozdávali Miller s Quartararem. Brad Binder jel na vynikající sedmé pozici, pak udělal velkou chybu a hodně ztratil, odcouval až na konec pole. V nájezdu do 10. kola se měnilo pořadí na čele: Viñales byl dlouhý na brzdy a do vedení se protlačili Quartararo s Millerem. Marc Márquez se stíhací jízdou prokousal už do Top 10. Valentino Rossi ho dokonce pustil bez boje. Andrea Dovizioso si to rozdával o páté místo s Polem Espargarem a brzy mu ujel. Pol měl co dělat s Morbidellim. „Dovi“ pak předjel Bagnaiu a ten dále couval dozadu.

Quartararo vpředu ujížděl Millerovi i Viñalesovi. Kam se ale v cíli dostane Marc Márquez? Šest kol před finišem už vyřídil Doviziosa a smlsl si na Millerovi, i když mu Jack nedal průběžný bronz zadarmo. Stíhací jízda osminásobného mistra světa skončila po tvrdém highsideru v rychlosti přes 140 km/h a drsném pádu, Honda ho předním kolem nakopla do pravého zápěstí. To už sledoval závod z boxu Valentino Rossi.

Iker Lecuona zajel do garáže. Stane se něco mezi Millerem, „Dovim“, Morbidellim a Polem Espargarem, kteří jeli pospolu? Jistě! Morbidelli ťukl do Doviziosa a nafoukl se mi airbag. První dvě místa byla však víceméně jasná. Fabio Quartararo vyhrál poprvé v MotoGP. Od předešlého triumfu Francouze v královské kubatuře uplynuly už více než dvě dekády, naposledy se ještě v půllitrech radoval Régis Laconi, konkrétně 19. září 1999 ve Valencii na Yamaze YZR500 týmu Red Bull WCM. Viñales dorazil stříbrný, poslední pódium urval Dovizioso.

Záběry na polámaného Marca Márqueze prozrazovaly, že dostal i krční límec. Nakonec se ukázalo, že má zlomenou pravou pažní kost a při GP Andalusie bude chybět, stejně jako Crutchlowa jej čeká v Barceloně operace. Zaskočí Stefan Bradl.

VC Španělska MotoGP 2020 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT 41:23,796 min
2. Maverick Viñales Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +4,603 s
3. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +5,946 s
4. Jack Miller Ducati Pramac Racing +6,668 s
5. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT +6,844 s
6. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing +6,938 s
7. Francesco Bagnaia Ducati Pramac Racing +13,027 s
8. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Tech 3 +13,441 s
9. Danilo Petrucci Ducati Ducati Team +19,651 s
10. Takaaki Nakagami Honda LCR Honda Idemitsu +21,553 s

Pořadí MS jezdců po prvním odjetém závodě: 1. Fabio Quartararo 25, 2. Maverick Viňales 20, 3. Andrea Dovizioso 16, 4. Jack Miller 13, 5. Franco Morbidelli 11...

Moto2

Jezdce prostřední kubatury čekalo 23 okruhů. Jorge Navarro startoval z první řady, hned v první zatáčce ale ležel na zemi, Marco Bezzecchi rovnal motorku a ťukl Španělovi do řídítka. Vedl Jorge Martín před nováčkem třídy Arónem Canetem a Lucou Marinim. Dotahoval se katarský vítěz Nagashima. O páté místo bojovali Lowes s Bezzecchim. Jake Dixon dostal double long lap, tedy dvojité projetí dlouhého kola.

Marini a Nagashima zdolali Caneta. Lowes bojoval s Marcelem Schrötterem i lokty, ale propadal se. 4. kolo znamenalo změny na čele, vedení se ujal Marini před oběma stroji Akiho Aja, Bezzecchi jel skvěle a pobil Caneta. V nejpomalejší zatáčce okruhu (Daniho Pedrosy) se potkali Somkiat Chantra s Marcosem Ramírezem, Španěl uklouzl, svého thajského soupeře sundal. V 8. kole si zabrzdil předek na obrubníku Bezzecchi a zákonitě letěl. Vzápětí zahodil v jedenácté zatáčce stroj i šance na úspěch Schrötter.

Pole vředu se roztrhalo, ale bývalý mistr světa supersportů Lowes chytil tempo a zdolal Aróna Caneta. Hafizh Syahrin předjel Remyho Gardnera a dostal se na šestku. Za nimi spolu bojovali Xavi Vierge a Lorenzo Baldassarri a desítku uzavíral Thomas Lüthi. V 17. kole zajel do boxů Fabio di Giannantonio a odstoupil. Sam Lowes pokračoval ve spanilé jízdě a chtěl pódium. Naopak Tom Lüthi zakončil nepovedený víkend pádem.

Poslední kolo! Tetsuta Nagashima se snažil celý závod, leč rozdíl mezi ním a vedoucím Lucou Marinim se nesmrskl pod jednu sekundu. Ital vyhrál, sice už počtvrté v kariéře, ale poprvé na starém kontinentu. Japonec skončil druhý, v šampionátu dále vede. Lowes se Martínovi nakonec nepřiblížil. Red Bull KTM Ajo tak může slavit alespoň dvě pódia. Paradoxně už nepoužívá rámy rakouské, ale německého Kalexu.

VC Španělska Moto2 2020 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 39:23,297 min
2. Tetsuta Nagashima Kalex Red Bull KTM Ajo +1,271 s
3. Jorge Martín Kalex Red Bull KTM Ajo +4,838 s
4. Sam Lowes Kalex EG 0,0 Marc VDS +6,200 s
5. Arón Canet Speed Up Inde Aspar Team Moto2 +10,794 s
6. Hafizh Syahrin Speed Up Inde Aspar Team Moto2 +15,578 s
7. Remy Gardner Kalex Onexox TKKR SAG Team +17,426 s
8. Lorenzo Baldassarri Kalex Flexbox HP 40 +19,416 s
9. Enea Bastianini Kalex Italtrans Racing Team +19,505 s
10. Xavi Vierge Kalex Petronas Sprinta Racing +19,590 s

Pořadí MS jezdců po druhém závodě: 1. Tetsuta Nagashima 45, 2. Lorenzo Baldassarri 28, 3. Luca Marini 25, 4. Enea Bastianini 23, 5. Remy Gardner 20...

Moto3

Závodníci třídy Moto3 vyrazili na start jako první v 11 hodin dopoledne a měli před sebou 22 kol, tedy 97 kilometrů. Hned v úvodu Alonso López srazil Carlose Tataye a ten s sebou vzal Dennise Foggiu. Japonec Yamanaka se do srážky rovněž zapletl, ale ustál ji. Tatsuki Suzuki si hned v úvodu vypracoval na čele drobný náskok, nevydržel mu dlouho. Tony Arbolino se snažil předjet Raúla Fernándeze po trávě (!).

Vedení ve 4. kole převzali mladí mužové od VR46 – Vietti a Migno. Ti spolupracovali už v kvalifikaci. Tlačil se ale mezi ně Arbolino. Sergio García startoval z konce roštu a dotáhl to do Top 10. Spadl předposlední Riccardo Rossi. Do špičky se propracoval i katarský vítěz Albert Arenas a Jeremy Alcoba, ten si to se soupeři rozdával klidně venkem! Suzuki se propadl na konec první desítky a jeho krajan Toba políbil asfalt. Bohužel havaroval také Filip Salač, který jezdil kolem bodované patnáctky. Pokusil se ještě o návrat na trať, ale záhy skončil v boxech.

V polovině klání udávali tempo Arenas, John McPhee a Darryn Binder. García dostal trest dlouhého kola. První skupina čítala dvanáct jezdců a pořadí se jako obvykle přelévalo, ale až to za Arenasem. A bojovalo se tvrdě a agresivně. Za nedodržování limitů trati byl penalizován López. Pět kol před finišem využil slipstreamu Arbolino a ujal se vedení než si na něj vyšlápl McPhee. Deniz Öncü si ustlal. Long lap vyřadil z bojů o prvenství Alcobu.

Darryn Binder odjel skvělý závod, ale skončil pro něj v předposledním okruhu. Naštěstí nikoho dalšího nesundal. Obrovskou smůlu měl John McPhee, který spolu s Arbolinem kontroloval čelo závodu. Přišla poslední zatáčka. Do Tonyho se doslova opřel Vietti a zkušený Skot vše odnesl. Vyhrál (letos podruhé) Albert Arenas před Aiem Ogurou a Arbolinem. McPhee zvedl stroj a projel pod šachovnicí osmnáctý.

VC Španělska Moto3 2020 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Albert Arenas KTM Gaviota Aspar Team Moto3 39:26,256 min
2. Ai Ogura Honda Honda Team Asia +0,340 s
3. Tony Arbolino Honda Rivacold Snipers Team +0,369 s
4. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +0,546 s
5. Celestino Vietti KTM Sky Racing Team VR46 +0,634 s
6. Raúl Fernández KTM Red Bull KTM Ajo +0,682 s
7. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 +0,753 s
8. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +0,881 s
9. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse +0,986 s
10. Jaume Masiá Honda Leopard Racing +3,646 s
'DNF Filip Salač Honda Rivacold Snipers Team odstoupil

Pořadí MS jezdců po druhém závodě: 1. Albert Arenas 50, 2. Ai Ogura 36, 3. John McPhee 20, 4. Jaume Masiá 19, 5. Tatsuki Suzuki 19... 12. Filip Salač 8...

Zdroje: Now Moto, MotoGPsport.cz, MotoGP.com iSport.cz, Nova Sport, Wikipedia, Motorsport.com, Bikeracing.cz

Foto: Václav Duška jr., Lukasz Swiderek

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme