Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kvalifikace motocyklové VC Španělska 2020: Rekord pro Fabia Quartarara

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Kvalifikace na Grand Prix Španělska silničních motorek opanovali Fabio Quartararo (MotoGP) Tatsuki Suzuki (Moto3).

72. ročník mistrovství světa silničních motorek se konečně po čtyřměsíční pauze rozbíhá v plné síle, byť bez diváků. Druhým závodem letošní sezóny (a prvním pro MotoGP) je Grand Prix Španělska na okruhu v Jerezu. Na půdě jihoevropské země se letos nepojedou čtyři, ale rovnou sedm závodů. Kromě toho se uskuteční Brno, dva podniky v Rakousku na Red Bull Ringu, dva v italském Misanu a GP Francie v Le Mans. I s proběhlým Katarem tak současný kalendář čítá prozatím 14 zastavení. Sezóna zatím končí dle původního plánu v polovině listopadu ve Valencii. Nad zámořskými Velkými cenami visí otazník.

GP Španělska se koná tradičně v andaluském Jerezu de la Frontera. Velká cena této země se poprvé uskutečnila v roce 1950 ještě jako nemistrovská, navíc v parku Montjuïc v katalánské Barceloně. Status MS ztratila i v období 1957-60, ročník 1956 se nejel vůbec. Od konce 60. let se nebezpečný okruh střídal s Jaramou, než se na něm definitivně jezdit přestalo – s výjimkou šampionátu formule TT. Jerez přišel na řadu v sezóně 1987 a počínaje rokem 1989 se už nikam jinam závod nestěhoval. Okruh se od předloňska oficiálně jmenuje Circuito de Jerez – Ángel Nieto.

MotoGP

I když nejprestižnější kubatura letos kvůli pauze zapříčiněné pandemií koronaviru covid-19 neodjela ještě ani jeden závod, během ní se rozhořel přestupový kolotoč. Álex Márquez se u továrního týmu Repsol Honda příliš dlouho neohřeje, míří k LCR, kde nahradí Cala Crutchlowa. Ten se už dříve vyjádřil, že je příliš polámaný, takže pravděpodobně ukončí kariéru. Jeho místo zaujme Pol Espargaró, který přichází od KTM.

Tam se k Bradu Binderovi naopak přesune Portugalec Miguel Oliveira. Jeho místo u satelitního týmu Tech 3 zaujme Danilo Petrucci coby kolega Ikera Lecuony, ten opustí tovární Ducati. Andrea Dovizioso ještě nemá jasno, jednání visí na penězích. Na konci června si navíc při tréninku na motokrosovém stroji zlomil klíční kost, ale operace byl úspěšná. Do týmu se k dříve potvrzenému Jacku Millerovi tlačí Jorge Lorenzo a Johann Zarco! Lorenzo měl původně jet v Jerezu na divokou kartu, ty však byly pro letošek nakonec zrušeny.

Aleix Espargaró zůstává u Aprilie minimálně do konce roku 2022, ta angažovala Bradleyho Smithe na plný úvazek, hříšník Andrea Iannone obdržel za své pozitivní dopingové testy osmnáctiměsíční zákaz činnosti. Vítěz 13 GP napříč všemi třídami si už v MS pravděpodobně nezazávodí. S Petronasem prodloužil Franco Morbidelli, a to rovněž i na příští sezónu. Zda se v barvách satelitní stáje Yamahy objeví Valentino Rossi, zatím není jasné. Suzuki současnou sestavu měnit nebude, Álex Rins i Joan Mir mají místa jistá.

První páteční trénink patřil obhájci titulu Marcu Márquezovi, ten podepsal u Repsol Hondy až do konce sezóny 2024. Fabio Quartararo dostal dvacetiminutovou penalizaci za to, že minulý měsíc testoval v Le Castellet stroj nepovolené specifikace. Druhé volné měření sil opanoval Morbidelli (Márquez upadl) a třetí v sobotu dopoledne právě výše zmíněný Francouz s italskými kořeny, jeho týmový kolega. Mezi Rinsem a úřadujícím šampionem létaly doslova jiskry, protože se trochu nepohodli, Álex zuřivě mával rukou, Marc byl tradičně agresivní. Jeho konání však zůstalo bez postihu.

Čtvrtý trénink, který se už nikam nepočítá, slouží k ladění strojů pro další boje a následuje po kvalifikaci Moto3, patřil osminásobnému mistru světa. Vzrušení způsobil Tito Rabat, který si ustlal v zatáčce Jorgeho Lorenza a za ním jedoucí Rins musel využít dlouhého kola, aby se minimálně s jeho ducati nepotkal. Maverick Viñales s Rossim nazuli měkké přední gumy. Jako jediní. Španěl zaostal za Marcem Márquezem o pouhou tisícinu!

V Q1 si to rozdal Rins s jezdci KTM Polem Espargarem a Bradem Binderem. I když jej muži na rakouských motocyklech pokořili, ve finále byl nejrychlejší on, byť se také ocitl na zemi. Zřejmě jej vyvedl z míry highsider Bradleyho Smithe, který však Brit zvládl. V MotoGP postupuje dál pouze dvojice k nejlepší desítce z tří tréninků. Černý Petr tedy zůstal Jihoafričanovi.

První nejrychlejší čas v bitvě o nejvýhodnější pozici na roštu zaznamenal Francesco Bagnaia, ale pak už úřadovali favorité: Márquez a Quartararo. Fabio stlačil jako první čas pod 1:37 min. Jenže do souboje se přimíchal Viñales, ten se přiblížil hranici 1:36,8. V posledním kole ji prolomil v novém rekordu Quartararo, žádný ze soupeřů už na jeho výkon nenašel odpověď. Francouz tak zopakoval loňský výkon, dnes už to ale žádná senzace není, na pole position se postaví v královské třídě posedmé v kariéře. Marc Márquez se musí smířit s až třetí pozici na startu.

„Pecco“ Bagnaia byl i tak superrychlý, začíná druhou řadu před svým kolegou od Pramacu Millerem a Crutchlowem. Klobouk dolů! Satelitní stroje Ducati byly rychlejší než tovární... „Jackass“ to měl ale s pádem, napodobili ho Rins a Andrea Dovizioso. Španěl si odskočil k lékařům.

VC Španělska MotoGP 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:36,705 min
2. Maverick Viñales Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 1:36,844 min
3. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 1:36,862 min
4. Francesco Bagnaia Ducati Pramac Racing 1:36,955 min
5. Jack Miller Ducati Pramac Racing 1:37,453 min
6. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol 1:37,454 min
7. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing 1:37,493 min
8. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 1:37,535 min
9. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar 1:37,636 min
10. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:37,674 min

Moto2

Oběma pátečním tréninkům prostřední třídy tříválců Triumph 765 vládl nevlastní bratr Rossiho Luca Marini. Ten třetí před sobotní první kvalifikací Moto3 patřil pro změnu Marcelu Schrötterovi. Somkiat Chantra absolvoval drsný pád a musel navštívit zdravotní středisko.

V první kvalifikaci se bojovalo na ostří nože. Do přetahované se zapojili hlavně Fabio di Giannantonio, Xavi Vierge, Hafizh Syahrin a Joe Roberts. Právě tato čtveřice šla dál, Tom Lüthi nezrychlil tak, aby se mezi ně vklínil.

„Diggia“ ovšem ve druhé kvalifikaci políbil asfalt a jeho naděje na start zepředu vzaly rychle zasvé. Rossiho hoši (konkrétně Marini a Marco Bezzecchi) pokračovali ve skvělé týmové práci i v této kubatuře. Jenže stačilo jim to až na druhou řadu. Mezi nejrychlejšího Jorgeho Martína (Red Bull KTM Ajo) a Sama Lowese (Marc VDS) se vklínil Jorge Navarro, který sedlá tovární rám Speed Up.

VC Španělska Moto2 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Jorge Martín KTM Red Bull KTM Ajo 1:41,384 min
2. Jorge Navarro Speed Up HDR Heidrun Speed Up 1:41,565 min
3. Sam Lowes Kalex EG 0,0 Marc VDS 1:41,684 min
4. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 1:41,707 min
5. Marco Bezzecchi Kalex Sky Racing Team VR46 1:41,722 min
6. Arón Canet Speed Up Inde Aspar Team Moto2 1:41,850 min
7. Marcel Schrötter Kalex Liqui Moly Intact GP 1:41,869 min
8. Tetsuta Nagashima Kalex Red Bull KTM Ajo 1:41,889 min
9. Xavi Vierge Kalex Petronas Sprinta Racing 1:41,979 min
10. Lorenzo Baldassarri Kalex Flexbox HP 40 1:42,010 min

Moto3

Páteční program Grand Prix Španělska začal tréninkem Moto3, v něm se nejlépe dařilo Gabrielu Rodrigovi. Sergio García do něj vyrazil až po dvaceti minutách, dostal obdobný trest jako Quartararo v MotoGP za stejný prohřešek. Svou vynikající formu prokázal už zkušený „španělský Argentinec“ i odpoledne. Těžký pád postihl Niccola Antonelliho, ale naštěstí z něj vyvázl bez újmy.

Sobotní třetí bitvu o to, kdo pojede jakou kvalifikaci zvládl nejlépe Celestino Vietti. Náš Filip Salač postoupil přímo do té druhé, páteční problémy s motorkou se povedlo vyřešit. Budoucnost už řešit nemusí, minimálně na příští sezónu, protože má u týmu Snipers místo jisté.

Výsledková listina první kvalifikace Moto3 se začala plnit až necelých osm minut před koncem čtvrthodinovky, ze které postoupili dále nejrychlejší čtyři. Tabulce vévodil Antonelli, který loni v Jerezu vyhrál. Nakonec dál šel, ovšem až jako druhý za enfant terrible Romanem Fenatim, který byl rychlejší. Ke čtrnáctce těch lepších z tréninků se přidali ještě Tony Arbolino a Ai Ogura. Před branami postupu zůstal Dennis Foggia, který se tak zítra bude muset probíjet dopředu ze zadních pozic.

Kdo získá letošní druhou pole position? Tatsuki Suzuki vévodil Q2 od začátku do konce a vybojoval ji nejen pro sebe, ale i pro Paola Simoncelliho. Jezdci stáje Valentina Rossiho Vietti a Andrea Migno ukazovali perfektní spolupráci. Druhý jmenovaný se ve finiši vyšvihl do první řady za Japonce, dnes velmi rychlý Skot John McPhee se před ním musel sklonit. Pozor ale na čtvrtého Raúla Fernándeze, ten pěkně čeřil vodu už v trénincích. Filip Salač vydržel v Top 10 jen chvilku, skončil čtrnáctý.

VC Španělska Moto3 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse 1:45,465 min
2. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 1:45,660 min
3. John McPhee Honda Petronas Sprinta Racing 1:45,772 min
4. Raúl Fernández KTM Red Bull KTM Ajo 1:45,966 min
5. Celestino Vietti KTM Sky Racing Team VR46 1:46,076 min
6. Jeremy Alcoba Honda Kömmerling Gresini Moto3 1:46,091 min
7. Albert Arenas KTM Gaviota Aspar Team Moto3 1:46,161 min
8. Romano Fenati Husqvarna Sterilgarda Max Racing Team 1:46,238 min
9. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 1:46,265 min
10. Tony Arbolino Honda Rivacold Snipers Team 1:46,342 min
14. Filip Salač Honda Rivacold Snipers Team 1:46,574 min

Zdroje: MotoGPsport.cz, Wikipedia, MotoGP.com, Rossi-Yamaha.cz, MotoGP Twitter

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme