Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motor Mercedes-AMG M178 se testoval v extrémních podmínkách (+video)

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Mercedes-AMG se pochlubil novým propagačním videem, které zachycuje testování čtyřlitrového vidlicového osmiválce se dvěma turbodmychadly.

Motor pohání modely C 63 a GT. Agregát s kódovým označením M78 má objem 3982 cm3, válce svírají tradiční devadesátistupňový úhel, hlavy jsou umístěny nahoře, motor má mazání se suchou klikovou skříní a olejová čerpadla naopak v dolní části. Ta distribuují mazivo nejprve do nádrže a pak do hlav.

Vysoce výkonné vstřikovače se otevírají a zavírají za necelou milisekundu. Výkon agregátu dosahuje v případě C 63 AMG 349 kW a točivý moment 650 N.m, verze S nabízí 375 kW a 700 N.m. GT má menších 340 kW a 600 N.m, v „esku“ pak sice stejných 375 kilowattů, ale točivý moment vrcholí pouze 650 newtonmetry. Jde o konstrukční véčkovou klasiku. Ta ovšem musí splňovat emisní normu Euro 6. Turbíny s katalyzátory se nacházejí u sebe, optimální teplotu stlačeného vzduchu udržuje mezichladič.

Motory jsou na testovacích stolicích propojeny kabely různých barev, které hlídají teploty i tlaky při spalování, senzorů je pro obě funkce stovka. Mohou být spuštěny až 400 hodin, funkční test trvá 50 a aplikační celých 1.500. Poté se hledají jakékoli známky neobvyklého opotřebení a veškeré procesy mohou být znovu zopakovány. Teplotu oleje lze samozřejmě individuálně nastavit od 50 do 120 stupňů Celsia. Downsizing se trojcípé hvězdě nevyhýbá, tedy alespoň někde. Všechno samozřejmě zaznamenává moderní výpočetní technika.

Vývoj vedli Thomas Ramsteiner a Jochen Schmid, kteří také účinkují v sedmiminutovém filmu. Jména široké veřejnosti ne tolik známá jako vrcholní manažeři, ale tohle jsou technici. Nezapomínejme na to, že v Affalterbachu sestavuje každý motor ručně jeden mechanik, jeho podpis najdeme vyražený na štítku.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Hammunasakra
29. 9. 2015 23:35
Re: videa
[odkaz] :-)
Avatar - CHerokee
29. 9. 2015 16:51
Re: videa
Motory mají menší objem = méně vydrží. K tomu jsou technicky náročnější - turba, větší plnící tlaky, dříve se opotřebovávají jednotlivé díly. Ne nadarmo dal mercedes do závodního AMG GT3 atmosférický motor z SLS. A nejpitomější na tom všem je, že to k ničemu není. V důsledku to méně nežere a planetu to ekologicky nezachrání...
29. 9. 2015 16:30
videa
Zajimave, ze driv se o spolehlivosti tolik nepresvedcovalo, zatimco dnes je podobnych propagacnich videi plny internet a auta jsou v servisu stale casteji...
Avatar - CHerokee
29. 9. 2015 15:23
pěkné ale...
To je všechno hezké, ale charakteru předchozí 6,2l atmosféry nedosahuje.