Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motorsport Expo 2010: České formule a technika pro motorsport

Diskuze (0)
V rámci letošního Autotecu a Autosalonu se na brněnském výstavišti letos konal také první ročník výstavy Motorsport Expo Professional zaměřené na motoristický sport.

Výstava Motorsport Expo je první svého druhu ve střední Evropě. Zatímco v sousedním Německu, v Itálii nebo ve Velké Británii mají výstavy specializované na motoristický sport dlouhou tradici, u nás se letos konala poprvé, a to jako součást odborného programu brněnského Autotecu a Autosalonu.

Hlavní pozornost na Motorsport Expo přitahovaly prezentace zaměřené na budoucnost českého motoristického sportu. Výstavy se zúčastnila závodní škola Formula Star, která nabízí každému unikátní možnost přihlásit se, zkusit štěstí a stát se okruhovým závodníkem. Jezdí se na italských litrových formulích Gloria, vítěz dostane zdarma závodní licenci a angažmá v týmu Křenek Motorsport.

Že se jedná o úspěšný projekt, dokládá nedávný závod World Series by Renault na Masarykově okruhu. Adam Kout, který obsadil v závodě Renault Eurocup Formula 2.0 druhé místo, i jeho týmový kolega Jakub Knoll jsou nováčky a za tým Křenek Motorsport letos startují právě díky soutěži Formula Star.

Představily se také dva české týmy soutěže vysokých škol Formule Student. Zde nejde jen o samotné závodění, ale týmy musí své formule také zkonstruovat a samy vyrobit. Tým CTU CarTech z ČVUT má již jednu sezónu za sebou, a proto prezentoval svůj loňský monopost, se kterým se zúčastnil závodů na Hockenheimu. Rebels Racing z ČZU zatím své auto staví, na výstavu proto alespoň přivezl simulátory 301, na kterých si návštěvníci mohli vyzkoušet jízdu na čas ve formuli student.

Kromě zmíněných formulí byl k vidění také Radical SR3RS a jeho pohonné jednotky Powertec – řadový čtyřválec 1,5 l a vidlicový osmiválec 2,6 l, oba odvozené od motoru v Suzuki Hayabusa.

Na Motorsport Expo nechyběly ani produkty pro profesionální i amatérské závodníky. Jedná se mimo jiné o sedačky značky Cobra, oblečení Uvex a OMP, produkty značek AP Racing, ZF nebo brzdy Brembo a Ferodo.

Na přidružené konferenci se představily také dva z nejvýznamnějších okruhů ve střední Evropě – nový Slovakiaring a brněnský Masarykův okruh. Ředitelka Masarykova okruhu, paní Ivana Ulmanová, u této příležitosti oznámila bohužel smutnou zprávu: příští rok se v ČR pojedou zřejmě jen mistrovství světa silničních motocyklů a superbiků. O soutěže FIA GT a WTCC kvůli ukončení finanční podpory ze strany státu nejspíš přijdeme.

Diskuze (0)