Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je Lamborghini Diablo z klipu Cosmic Girl. Stojí neskutečné peníze!

Jan Mička
Diskuze (0)
V listopadu loňského roku uplynulo dvacet let od vypuštění klipu ke skladbě Cosmic Girl. Objevila se v něm úžasná auta, z nichž jedno je nyní na prodej.

Asi jenom málokterý motoristický fanoušek nezná klip ke skladbě Cosmic Girl britské kapely Jamiroquai, přestože třeba tento hudební styl není šálek jeho čaje. Nemusíte mít rádi zpěváka samotného, to je každého věc, avšak auta, která se ve zmíněném klipu objevila, nenechají jenom tak někoho chladným. Konkrétně se bavíme o Ferrari F355 Berlinetta, Ferrari F40 a Lamborghini Diablo SE30, které vzniklo v edici 150 kusů na oslavu třicetiletého výročí italské automobilky.

Jay Kay se v diablu prohání po silničkách ve španělském Cabo de Gata, krouhá zatáčky a do toho zpívá, ne každý ale ví, že natáčení klipu neprobíhalo úplně hladce. Na začátku bylo zpěvákovo fialové Lamborghini, které mělo pochopitelně sloužit po celé natáčení, během převážení však mělo nehodu a bylo na odpis. Bylo nutné sehnat další, naprosto stejné, což se povedlo, ani to ale neskočilo úplně slavně.

Přestože zpěvák řekl, aby s autem nikdo nejezdil, jeden z řidičů do auta přesto usednul, srazil jednu z kamer a rozbil čelní sklo. Právě proto zpěvákovi v klipu během řízení vlají vlasy. Jay Kay se o nakonec docela vtipnou historku podělil v sedmé části čtyřiadvacáté série Top Gearu, kde účinkoval jako hvězda v autě za rozumnou cenu. Možná si říkáte, jak se kousek bez čelního skla dostal do zpěvákovy garáže, když byl na natáčení pouze zapůjčen, odpověď je ale jednoduchá – on si jej v roce 1999 koupil a nějaký ten rok jej vlastnil.

Nyní automobil míří do prodeje, Jay Kay jej ale už dlouhou dobu nevlastní. Jde o kousek s pořadovým číslem 142 (ze 150 vyrobených exemplářů) a jeden z pouhých šestnácti exemplářů vyrobených s pravostranným řízením. Vůz měl dosud pět majitelů, z nichž ten poslední si jej nechal čtyři roky. Je v naprosto originálním stavu, počítadlo kilometrů ukazuje cifru 27.804, a podle dostupných informací byste na karoserii nenašli škrábance nebo korozi. Kola jsou 18palcová, vyrobená z hořčíku, taktéž bez škrábanců.

Vůz pohání atmosféricky plněný dvanáctiválec o objemu 5,7 litru, výkonu 391 kilowattů a točivém momentu 580 N.m. Maximální rychlost činí 333 kilometrů v hodině a akcelerace z 0-100 km/h zabere čtyři sekundy. A teď ta horší zpráva – britská společnost Amari, která vůz prodává, si za něj účtuje 549.995 liber, což je v přepočtu téměř 16,1 milionu korun. Jenom pro srovnání: nové Lamborghini Aventador S stojí 281.555 eur bez daně, s daní jste tedy na nějakých devíti milionech korun. Přeživší diablo z klipu Cosmic Girl je však jenom jedno, proto má tak obrovskou hodnotu.

Jan Mička
Diskuze (0)