Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na řidiče v Olomouci dohlížejí nové radary, od ledna hrozí pokuty

ČTK
Diskuze (7)

Olomoucká radnice na začátku příštího roku spustí ostrý provoz nových stacionárních radarů instalovaných v městských částech Chválkovice a Chomoutov.

Od podzimu byly radary v testovacím režimu. Od Nového roku už tam budou zjištěné prohřešky řidičů týkající se maximální povolené rychlosti v obci pokutovány. Jsou to první dvě místa v Olomouci s automatickým měřením rychlosti s následným vyměřením pokuty. Radnice eviduje požadavky na instalaci této technologie z několika dalších městských částí. ČTK to sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá.

Radary byly instalovány ve Švabinského ulici ve Chválkovicích nedaleko domova pro seniory a v Dalimilově ulici v Chomoutově, kde v obou směrech kombinují úsekové měření a okamžité měření rychlosti. „Během podzimu byla v rámci testovacího a ověřovacího provozu prověřena funkčnost a provázanost všech částí agendového systému a od začátku ledna může být spuštěn ostrý provoz. Nejen předběžné měření rychlosti v minulosti, ale také tento zkušební provoz prokázaly, že k překračování rychlosti v těchto místech skutečně dochází a že požadavky městských částí na instalaci radarů byly oprávněné,“ uvedla Štědrá.

Začátek měření v prvních dvou lokalitách byl podle úředníků složitý kvůli konfiguraci nového systému, rozšíření do dalších míst už může být rychlejší. „Pořízení automatického měření rychlosti bylo svázáno také s pořízením agendového systému, který bude data automaticky zpracovávat a který město Olomouc dosud nemělo. Nyní už je vše nastaveno na ostrý provoz a kromě toho, že dále bude samozřejmě možné do systému přidávat další radary, bude systém sloužit také k automatizované kontrole registračních značek vozidel pro kontrolu úhrady parkovného,“ řekl vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel Ivan Rašťák.

Video se připravuje ...

V první polovině příštího roku by tak měly radary přibýt také na Přerovské a Okružní ulici, výhledově pak na Jižní. Podle požadavků komisí městských částí a po konzultacích s policií provádí městská policie kontrolní měření téměř na 50 místech.

Na provoz automobilů dohlížejí stacionární radary také v Prostějově, Přerově, Šternberku či Hranicích na Přerovsku. I přes informace o umístění radarů v ulicích Hranic každoročně tamní úředníci evidují na 20.000 přestupků a za pokuty kvůli překročené rychlosti v ulicích města inkasují do městské pokladny více než deset milionů korun.

ČTK
Diskuze (7)

Doporučujeme

17. 12. 2023 10:24
Daň
Rychlostní daň do místního rozpočtu je nutné platit. :yes:
Avatar - twistedTSD
17. 12. 2023 01:06
Re: jedna prasarna vedle druhy
Bezpečnosti? O tu tady vůbec nejde.
Avatar - pradeda777
16. 12. 2023 16:47
Re: jedna prasarna vedle druhy
Ve Francii takové zákeřné radary sestřelovali..... :-!
16. 12. 2023 13:46
další zkvalitnění služeb občanům
kdybyste viděli úroveň komunikací v okrajových částech Olomouce, tak byste zaplakali, radary a buzerace občanů jsou, samozřejmě , důležitější , bývalo to pěkné město, kdysi...
16. 12. 2023 13:22
Stát jako firma?
Když jsou pokuty nezanedbatelným příjmem obcí, jde ještě o bezpečnost nebo už jen o ty příjmy?