Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na světlo se dostalo další utajované Porsche. Roadster 550ne měl být poctou legendě 50. let

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Možná si ještě vybavíte, že v listopadu automobilka Porsche ukázala několik starších konceptů, které do té doby tajila. Nedávno se odhalilo další takové neznámé Porsche, tentokrát ho ovšem neodtajnila sama automobilka.

Projekt Porsche 550ne na Instagramu ukázal přímo jeho tvůrce - bývalý šéfdesignér Volkswagen Group Walter de Silva. Ten vůz navrhl v roce 2008 na přání Ferdinanda Piëcha, tehdejšího předseda dozorčí rady a klíčové osobnosti koncernu VW.

Roadster 550ne vznikl jako moderní interpretace ikonického Porsche 550 Spyder z 50. let minulého století, vozu, jehož příběh zahrnuje i tragické řádky. V září roku 1955 totiž v autě s výrobním číslem 550-55 havaroval slavný americký herec James Dean. Nehodu bohužel nepřežil.

Jak naznačuje umístění motoru uprostřed, koncept 550ne vychází z modelu Boxster, narozdíl od něj má ale kulaté přední světlomety, díky nimž (a vlastně i tvaru přídě) připomíná 911.

Odlišné je také provedení zadních partií, u nichž zaujmou nejen jiná světla, ale i výrazné otvory pro přívod a odvod vzduchu do/z motorového prostoru. Walter da Silva auto vybavil také výsuvným spoilerem.

V interiéru oči potěší otevřená kulisa manuální převodovky, která připomíná řešení známé ze starších vozů Ferrari, nebo "poutka" místa klasických klik ve výplních dveří.

O technice bohužel nic nevíme, ale nepřekvapilo by nás, kdyby vycházela z Boxsteru generace 987.

A proč se tahle moderní pocta slavnému modelu 550 Spyder nedostala do výroby? To Walter da Silva neprozradil, italský magazín Quattroruote ale údajně zjistil, že přednost dostal vývoj menšího SUV, z něhož se v dalších letech stal Macan.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

6. 1. 2021 09:47
Re: Dizajn
mne to prijde hezký, ale s ohledem na to jak je to malýa sprtánsky působící by to muselo bejt laciný, pod boxsterem. Působí to jako taková lepší mx 5. v jejich relacích by to stejně nebylo. Takže zde jim žádný velký úspěch neutekl.
6. 1. 2021 04:17
Dizajn
Ani sa necudujem, ze prednost dostal Macan. Odkaz na model 550 tam nikde nevidim.