Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Škody Rapid zná své jméno! Není to Popular, ani Felicia...

David Bureš
Diskuze (134)
Škoda už dopředu dala najevo, že nový zástupce kompaktní třídy neponese jméno Rapid. Finální jméno překvapilo.

Čekání na jméno nástupce Škody Rapid je u konce. Automobilka v tiskové zprávě oficiálně oznámila, že nový pětidveřový hatchback nižší střední třídy ponese jméno Scala. Automobil se světu představí ještě v letošním roce.

Slovo pochází z latinského výrazu pro schody nebo žebřík, což má zdůrazňovat velký krok vpřed pro mladoboleslavskou automobilku v segmentu kompaktních vozů. Vůbec poprvé totiž Škoda vstupuje do jádra kompaktní třídy, a to údajně s tou nejmodernější technikou.

„Jedná se o zcela nově vyvinutý vůz, který v této třídě stanoví nové standardy v oblasti technologií, bezpečnosti a designu. Jsme přesvědčeni o tom, že Scala má nejlepší šance k tomu, aby pro značku Škoda nově definovala segment nižší střední třídy,“ říká Bernhard Maier, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

Výběrem jména automobilka veřejnost překvapila, a to přestože dané označení má od letošního roku registrované. Když vyšlo najevo, že nástupce Rapidu ponese nové jméno, zprvu se spekulovalo o možném označení Spaceback. Novinka totiž už nebude nabídnuta jako liftback, ale výhradně jako hatchback. Využití přídomku předchůdce ale bylo zamítnuto, a tak se spíše očekávalo oživení názvu nějakého historického modelu – mluvilo se o Popularu, Felicii, Spartaku nebo dokonce Favoritu.

Nakonec je však název zcela jiný, přičemž není bez zajímavosti, že toto jméno kdysi užíval Renault. Na vybraných trzích jméno Renault Scala nesl vůz jinde prodávaný jako Samsung SM3, respektive Nissan Latio.

Škoda Scala bude světu oficiálně představena ještě letos. Tvarově bude vycházet z konceptu Škoda Vision RS, představeném na letošním pařížském autosalonu. Těšit se můžeme na emocionální design definovaný trojúhelníkovými světlomety nebo nápisem Škoda uprostřed pátých dveří, místo loga značky. Interiér pak bude nově koncipován, se samostatně stojícím displejem multimediálního systému. Automobilka navíc slibuje také inovativní prvky, dosud známé spíše z aut vyšších tříd.

David Bureš
Diskuze (134)
17. 10. 2018 12:31
Re: Proč
Je to sice od Vás ironie, ale sám výrobce umisťuje Octavii do nižší střední třídy, v střední třídě má Superb.
17. 10. 2018 00:23
Re: Zbytecne
Nebude to nástupca Rapidu.
17. 10. 2018 00:22
Re: Yugo Scala...
Miliardy
Avatar - white label
16. 10. 2018 23:16
Re: Scala
Yugo 128 byl pouze zmršeně recyklovaný Fiat 128, jel jsem (ve té době), jak v originále, tak v kopii, takže moc dobře vím o čem píšu.
Nehledě na to, že u Yuga to nebyl název modelu, nýbrž jen bezvýznamný "přívlastek".
Avatar - white label
16. 10. 2018 23:12
Re: Scala
Jistě, podobně uvažuje většina z těch, kteří nedohlédnou ani za humna rodné vesnice...