Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Volva XC60 dorazí v roce 2024 s novým jménem a elektrickým i hybridním pohonem

Filip Melich
Diskuze (5)

Nejprodávanější model Volva se dočká nástupce za dva roky. Kódové označení bude nahrazeno klasickým jménem a na výběr bude mezi elektrickým a hybridním pohonným ústrojím.

Švédské Volvo je jednou z automobilek, které se zavázaly v blízké době (v případě Volva do roku 2030) přejít na modelovou paletu výhradně sestávající z plnohodnotných elektromobilů. Mezikrokem mají být prodeje nových vozů z 50 % tvořené elektromobily nejpozději v roce 2025. Pro srovnání, v loňském roce elektromobily tvořily 6,5 % celosvětových prodejů Volva. S rychlým přerodem značky má pomoci příští generace jejího nejprodávanějšího modelu XC60, jehož prodeje v roce 2021 činily téměř třetinu odbytu značky.

Video se připravuje ...

Kolegové z britského Autocaru přišli s informací, že nástupce Volva XC60 pravděpodobně využije stejnou platformu SPA2, jaká bude základem příští generace modelu XC90. Ta je připravena jak na plně elektrický, tak na hybridní pohon, což by mohlo znamenat, že XC60 nebude výhradně elektromobilem. Baterie budou v každém případě pocházet od partnera Volva, společnosti Northvolt, která aktuálně ve Švédsku staví novou továrnu na jejich výrobu. Od roku 2026 má produkovat baterie až pro 500.000 vozů ročně, což jsou více než dvě třetiny stávajících ročních prodejů Volva.

Sdílení platformy s větším sourozencem by mohlo také znamenat, že příští XC60 nabídne pokrokové autonomní funkce a široké možnosti konektivity. S modelem XC90 má novinku dále pojit design, který bude vycházet z Concept Recharge představeného v loňském roce. To znamená, že se XC60 vzhledově více přiblíží klasickým kombi od Volva a bude spíše crossoverem než SUV.

Příští generace XC60 by měla dorazit v roce 2024 a Volvo doufá, že nepřetržitý vývoj technologií tou dobou umožní tento pro automobilku důležitý model nabídnout za plně konkurenceschopnou cenu. Automobilka tedy na jednu stranu chce elektrickou XC60 představit co nejdříve, aby dostála svým slibům, ale na druhou stranu čím později to udělá, tím finančně zajímavější výsledný vůz bude pro zákazníky i Volvo samotné. Kolegové z Autocaru navíc spekulují, že by se stávající generace modelu XC60 vzhledem ke své popularitě mohla po omezenou dobu vyrábět společně s nástupcem.

S novou XC90, která se má představit v průběhu letošního roku, bude příští XC60 spojovat ještě jeden detail. Stejně jako u většího modelu, také u menšího sourozence se spekuluje o přechodu z písmeno-číselného označení na slovní pojmenování. Zatím ovšem nevíme, jaké jméno by to mělo být.

Filip Melich
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
20. 4. 2022 17:33
Re: Kdo kupuje Volvo, podporuje tím i Rusko
Koupí 50 let starého Moskviče sice Rusko ekonomicky moc nenakopneš, ale v symbolické rovině je to též odsouzeníhodné :no: :-[] .
Avatar - Barry Lyndon
19. 4. 2022 14:48
Kdo kupuje Volvo, podporuje tím i Rusko
skrze Čínu.
19. 4. 2022 09:01
espace
cize taky espace...no stavim sa, ze tie dvere sa takto otvarat nebudu :)
Avatar - 3_diamanty
18. 4. 2022 19:33
Tak
este ze bude aj hybrid ... lebo ciste len v elektrike to zmysel davat nebude.... som zvedavy aj na nove slovne oznacenia nastupcov xc90tky a xc60tky.... to sucasne oznacenie sice mohlo prist niekomu uz kusok neprehladne avsak ako sa zda malo to svoj system... tak uvidime ....ale je fakt ze napriklad taky nazov tucson znie lepsie ako nejake nicnehovoriace oznacenie ix35.... a aj ludia na meno reaguju podvedome lepsie ako na nejake skratky a cisla... poznam to aj na sebe... ak ma auto pekne meno tak hned sa mi vryje skor do pamati .... a aj z marketingoveho hladiska je to iste krok vpred... co napr prave taky spominany hyundai uz davnejsie zistil