Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nebezpečné oslavy: Crash-test s fanoušky v okně

Diskuze (0)
Nevyklánějte se za jízdy z oken – to je závěr crash testu simulujícího jízdu oslavujících fanoušků.

Mistrovství světa v hokeji (a nejen to) je příležitostí pro pořádnou oslavu. K tomu leckdy patří jízda kolony aut s fanoušky, kteří dávají najevo radost z výhry svého týmu.

Jestli si myslíte, že pomalá jízda nemůže být nebezpečná, video crash testu pojišťovny Allianz vás vyvede z omylu. Být vykloněný z okna totiž znamená už v relativně nízkých 40 km/h riziko těžkých zranění.

I přes relativně nízkou rychlost náraz vozidla na překážku okamžitě katapultuje cestující z vozu a toto hrozící nebezpečí si při nadšení z vítězství málokdo vůbec uvědomí.

Při testu seděla v bočním otevřeném okénku vozu ženská postava. Při kolizi narazila celou horní polovinou těla na sloupek mezi předními a zadními dveřmi. Tím utrpěla vážné poranění hrudníku a pánve. Navíc z vozidla po nárazu vypadla a padala z výšky přibližně jeden metr přímo na asfalt.

Další figurína stála na zadním sedadle a horní polovinou těla vyčnívala střešním oknem z auta ven. Náraz, který ji vymrštil z vozidla, způsobil, že při pádu narazila na okraj střechy, a tím si způsobila vážné poranění hrudníku, žeber a také vnitřních orgánů.

Allianz také upozorňuje, že alkohol v krvi – ať u řidiče nebo fanouška, který je účastníkem nehody – je zpravidla důvodem pro spoluvinu na škodě. Pojistné plnění je v takovém případě kráceno.

Kdyby ale za jízdy vypadl střízlivému fanouškovi z rukou prapor, pak by případná újma, kterou by způsobil, byla uhrazena standardním postupem z pojištění odpovědnosti z občanského života. Pokud by tato ozdoba byla uchycená na vozidle a „odlétla“, prasklé nebo rozbité čelní sklo vozu jedoucího za ním by bylo zaplaceno z povinného ručení vozu viníka.

Diskuze (0)