Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejmenší Jeep by měl stát na platformě PSA, dorazit má v roce 2022

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Nový nejdostupnější model značky Jeep by měl být menší než Renegade, jeho základem bude modulární francouzská platforma CMP z dílny PSA a vyrábět se má od roku 2022 v Polsku.

O novém základním modelu značky Jeep, který bude v nabídce postaven ještě pod modelem Renegade, se mluví již delší dobu. Automotive News Europe však nyní přichází s informací, že jeho výroba by měla být zahájena v polské továrně Tychy v červnu roku 2022. Oficiální premiéru tak můžeme očekávat s předstihem několika měsíců.

Ovšem zatímco Renegade stojí na Small Wide 4x4 platformě, vyvíjené v rámci koncernu FCA, jeho menší sourozenec by měl být postaven na platformě CMP (Compact Modular Platform) z dílny francouzského koncernu PSA, od něhož by měl dostat i pohonné jednotky. Nyní jsou oba koncerny součástí Stellantis.

Jako každý správný Jeep by přitom i nejmenší model měl nabídnout pohon všech kol, který však bude řešen podobně jako u dalších kompaktních modelů značky. Přední kola tak bude roztáčet spalovací motor, zatímco o pohon zadních kol se má starat elektromotor. Tentokrát ovšem v podání běžném pro modely Peugeot nebo DS.

Nejmenší model by navíc měl být v duchu vizí automobilky Jeep nabízen i s čistě elektrickým pohonem. V kombinaci s platformou CMP by to však neměl být žádný problém. Všichni jsme ale zvědaví na jeho rozměry, které mají být menší než u modelu Renegade. Ten přitom měří 4230 mm na délku, 1810 mm na šířku, 1690 mm na výšku a rozvor má hodnotu 2570 mm.

Novinka by se však neměla objevit pouze v nabídce značky Jeep, ale také v nabídce značek Alfa Romeo a Fiat. V případě Alfy už se dokonce často mluví o možném jménu Brennero, zatímco u Fiatu a Jeepu zatím jméno neznáme. Oba vozy pod italskými značkami by však měly vstoupit do výroby v lednu 2023. Alfa by přitom měla Brennero zařadit v nabídce pod chystané Tonale, zatímco Fiat zařadí svou novinku pod model 500X.

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
3. 3. 2021 16:07
Re: Mám Renegade
Tak Ti alespoň e-koloběžka nezapálí auto :yes:
Avatar - WinDiesel
3. 3. 2021 16:06
Re: Re: Jeep s pohonem zadních kol....
Už jsem se vyblil, kámo, hned po přečtení Tvého příspěvku :-)
Avatar - twistedTSD
3. 3. 2021 15:29
Re: Jeep s pohonem zadních kol....
To by možná platilo, kdyby měli HEV. To, že ti nacpou plug-in, protože jim sníží emise, je svinstvo.
Avatar - Martin911Turbo
3. 3. 2021 14:07
Re: Jeep s pohonem zadních kol....
Bohužel normální 4x4 co mám v René zařízli a je jen 4xe za absurdní částku, jen ten výkon závidím 180 a 240 koní vs mých naftových 140, to už by konečně na dálnici mohlo jet, nevytáhl jsem z auta větší rychlost jak 167km/h
Avatar - Martin911Turbo
3. 3. 2021 14:05
Mám Renegade
Mám Renegade dnes už v raritní s full 4x4 s 9st. automatem a to auto je malé, ještě menší než Renegade opravdu nevím, snad jen výškově... 8-s
Mám 190cm a vzadu nohy nedám, šířka a výška je ok, 350l kufr nejde tam dát ani elektrokolobežka Xiaomi co má manželka...