Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší SUV na světě? Překvapivě Toyota Land Cruiser!

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Rychlá SUV dnes staví kdekdo. Třeba Bentley, Porsche, ale i další. Novým držitelem světového rekordu je ale obyčejná Toyota Land Cruiser. Tedy, ona tak úplně obyčejná není...

Land Cruiser, lhostejno na tom, jak je velký a jaké doplňkové označení nese, je kultem mezi terénními čtyřkolkami. Za více než 60 let vznikl v mnoha podobách, získal bezpočet různých ocenění a sportovních úspěchů v dálkových maratonech. Nyní je i „nejrychlejším SUV světa“. Tento cenný titul pro japonského výrobce získal bývalý pilot šampionátu NASCAR Carl Edwards, kariéru ukončil na začátku letošního roku. Dosáhl rychlosti 370,18 km/h.

Jeho rekordní speciál nese příznačné označení Land Speed Cruiser a má více než 2000 koní! Za vznikem stojí firemní americké Motorsport Technical Centre (MTC) vedené Chuckem Wadem a auto se poprvé představilo loni na SEMA. Už upravené, původně šlo však o naprosto sériový vůz. Pod kapotou měl běžný benzinový vidlicový osmiválec typu 3UR-FE s objemem 5,7 l. Ten doplnila dvě turba velikosti „volejbalových míčů“, schopná pracovat při plnicím tlaku 3,8 baru.

Jejich montáž si logicky vyžádala pevnější písty i ojnice a zakázkové sací potrubí. Výkon beztak vyletěl na minimálně 1491 kW (2028 k), sériová převodovka jej samozřejmě přenášet nemohla, takže přišla na řadu závodní. V rychlostech vyšších než 320 km/h je důležitá i aerodynamika. Land Cruiser klesl k zemi a rozchod kol byl zúžen o 8 cm kvůli montáži širokých gum Michelin Pilot Super Sport.

Toyotu nejdříve testoval Craig Stanton ten ladil nastavení. Po zkouškách v TAPG (Toyota Arizona Proving Ground) provedli inženýři změny „Chtěl jsem, aby Land Speed Cruiser poskytoval jistotu, kterou jako pilot potřebuji, když tlačím auto k vyšším rychlostem a svět kolem se rozostří. Udělali jsme několik úprav setupu, nejen v rychlejší akceleraci a jemnějším řazení, ale i co se stability týče,“ řekl Stanton.

Právě tehdy rozšířil tým Edwards. Rekordní pokusy se uskutečnily v Kalifornii na letišti u města Mojave. Zdejší čtyřkilometrová asfaltová ranvej zcela dostačuje. Land Speed Cruiser sice nemůže konkurovat nadzvukovým strojům s křídly, které tu rovněž mají svůj domov, nicméně pomalý nebyl ani omylem.

Stanton nejprve černý speciál „zahřál“ na 319 km/h. Edwards se při prvním svém pokusu dostal až k hranici 340 km/h, nicméně musel brzdit. Technici zvýšili tlak turbodmychadla a díky Carlovi onen rekord 5. května padl, je oficiální, bděly nad ním kamery i GPS. Předchozí navýšil o skoro 31 km/h.

„Nad tři sta šedesát už ta věc trochu plavala. Myslel jsem jen na jedno, co řekl Craig: Nezáleží na ničem, jen tam tu nohu nech! A dostali jsme z ní tři sta sedmdesát,“ líčil Edwards své zážitky bezprostředně poté, samozřejmě se širokým úsměvem na tváři. „Bezpečně můžu říct, že tohle je nejrychlejší SUV světa!“ Dosažená hodnota nicméně není průměrem ze dvou jízd...

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
8. 5. 2017 13:19
Datum
Toto jsem kdesi četl snad už před rokem... Je to vůbec ještě aktuální??? Ne že by to pisálkům z tohodle plátku nebylo jedno, ale za poznámku to stojí.
Avatar - happy_driver
8. 5. 2017 12:28
Re: land cruiser
Nič výnimočné. Samozvanú jedničku na webe už občas predbiehajú aj printové médiá, čo sa týka aktuálnosti článkov, resp. tém.
8. 5. 2017 12:18
Re: land cruiser
Přesně tak,přiřadit LC k autům,které by se v terénu zlomily vejpůl, je urážka tohoto legendárního offroadu.
8. 5. 2017 11:46
Re: land cruiser
Nemluvě o tom, že už tu tahle zpráva myslím byla. Podobně jako ten článek o velkých kolech. Před půl rokem tu byl na stejné téma také jeden.
Avatar - Dzakobo
8. 5. 2017 11:14
Re: land cruiser
Přesně to jsem chtěl napsat. Ono Aleše těžko někdo naučí novým kouskům a po té Honzově "perle" 1,2TSI vs. 1,0TSI jsem nad komerčními autoweby zlomil hůl. Bohužel, většina článků je mizerných, ale výjimečně se zadaří.