Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Není zmije jako had. Bravado Banshee stvořili West Coast Customs

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Bravado Banshee opustilo virtuální svět před pěti lety. Přestavěný Viper dle videohry je nyní už potřetí k mání. Dílo slaných WCC přijde na skoro 1,5 milionu.

Herní série Grand Theft Auto je dostatečně známá, mezi fanoušky se jedná o legendu a kult. Ti, kteří trávili hodiny u třetího dílu z roku 2001, se jistě pamatují na Bravado Banshee. Tam se objevilo poprvé. Nešlo o nic jiného než o upravený Viper od Dodge. V mladší GTA V jezdila novější verze. Vývojáři Rockstar Games a obchod Gamestop se ji rozhodli v roce 2013 náležitě propagovat a oslovili proslulé West Coast Customs, aby jim konečně postavili reálný stroj.

A povedlo se jim to nadmíru, jak je u nich zvykem, vůz byl dokončen v září téhož roku. Za základ zvolili uzavřenou „zmiji“ SRT-10 druhé generace, konkrétně ročníku 2006, exemplář s VINem 1B3JZ69Z46V100758. Je poznat i přes rozšířené blatníky na bocích a střeše, příď i záď včetně reflektorů a mohutného integrovaného křídla jsou však odlišné. Interiér prošel změnami, které v době přestavby přišly na 180 tisíc dolarů. Zaujme kombinací černé a červené barvy, rudou září i podklady přístrojů, sedačky jsou v kůži a na palubní desce, středové konzole a dveřích nechybí obložení z uhlíkových vláken. Špičkové audio má po dvou subwooferech a zesilovačích.

Cílem bylo samozřejmě přizpůsobit původní kus tomu z videohry, odpovídá mu i modrá barva a široký bílý pruh. Viper s vidlicovým desetiválcem 8,3 l posíleným o dvě turba a šestistupňovou manuální převodovkou jezdí na devatenáctipalcových kovaných kolech Forgiato, která obouvají gumy od Michelinu. Patřičné nápisy najdeme vně i uvnitř. Kára tudíž není nějakou lacinou garážovou neautorizovanou kopií a slepencem, WCC logicky s prosbou o stavbu dostali i náležité svolení.

Bravado Banshee jde z ruky do ruky. Objevilo se na eBay už začátkem června 2014 za nekřesťanských 170 tisíc dolarů, tehdy mělo najeto 12.070 km a prodávala ho vítězka soutěže, jež byla k propagačnímu turné vypsána. Matka dvou chlapců logicky potřebovala peníze víc než skorozávodní bestii v garáži, synové tenkrát měli těsně před studiem na vysoké škole.

Mecum Auctions jej vydražili v srpnu 2018 za mnohem menších 30.800 dolarů. Nyní je v nabídce opět na eBay. Aukce končí 26. prosince v jedenáct večer. Můžete si Banshee koupit rovnou za necelých 63 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,43 milionu korun, nebo dát nižší nabídku a čekat, zda vás někdo přebije. Je pořád prakticky nejeté, dosud absolvovalo pouhých 13.185 km, takže za čtyři a půl roku mu na displeji počitadla přibylo jen 1.115 kilometrů. Od svého zrození navíc bez bouračky. Pro sběratele „zmijí“ lákavá volba...

Foto: West Coast Customs, Rockstar Games, eBay

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - _Karel_
25. 12. 2018 15:29
Viper
Auto parádní, taková americká prasečinka :yes:
Ale "není zmije jako had"? To jste vymyslel vy, Aleši? Doufám, že ne. Podivný cit pro češtinu.