Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nikola Motor Company připravuje představení elektrických tahačů. Prý funkčních

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Severoamerická společnost Nikola Motor Company během své dubnové akce Nikola World 2019 plánuje představení tahačů Two a Tre. Tato vozidla byla prozatím prezentována pouze prostřednictvím vizualizací.

Nikola World 2019 se uskuteční 16. a 17. dubna letošního roku ve Scottsdale poblíž arizonského Phoenixu. Právě zde hodlá společnost Nikola Motor Company poprvé představit prototypy tahačů Two a Tre. První jmenovaný má být s palivovými články předveden v akci, zatímco ten druhý má být jen součástí statické expozice.

Společnost Nikola Motor Company odhalila svůj první projekt tahače pro dálkovou silniční dopravu s pohonem šesti elektromotory prostřednictvím vizualizací v květnu roku 2016 a koncem stejného roku pak v Salt Lake City představila funkční prototyp modelu s označením One.

Zároveň s představením prototypu byl prostřednictvím vizualizací odhalen i model Two, který je určen pro krátké a střední trasy. Nikola Motor Company připravila oba tyto tahače primárně pro severoamerický trh a na podzim roku 2018 odhalila podobu modelu Tre. Ten je naopak určen pro Evropu.

Nikola Tre na rozdíl od svých předchůdců působí méně futuristickým dojmem a svým designem se jen mírně vzdaluje současné evropské produkci těžkých tahačů pro silniční dopravu.

Poněkud odlišná je ovšem situace v oblasti techniky, protože model Tre má být stejně jako tahače One a Two elektromobilem s palivovými články. Podle oficiálních materiálů Nikola Motor Company má být nabízen s podvozky v konfiguracích 6x4 a 6x2, i když vizualizace nabízí pohled na dvounápravové provedení.

Pohonný systém má disponovat výkonem od 368 do 736 kW (500 až 1000 k) a točivým momentem až 2710 N.m. Potřebnou energii elektromotorům má poskytovat palivový článek o výkonu 120 kW. Dojezd se má v závislosti na provedení pohybovat od 500 do 1200 km a doplnění nádrží vodíkem má trvat maximálně 20 minut.

Nikola Tre má nabízet nejvyšší úroveň autonomního řízení, což znamená, že má zvládat úplně všechny jízdní situace bez zásahu člověka. S ohledem na legislativní požadavky ovšem bude zachována možnost ovládání řidiče. Výroba tohoto modelu se pak má rozběhnout v letech 2022 nebo 2023, ale rezervovat si jej lze již nyní.

Společnost Nikola Motor Company vedle výroby vlastních nákladních vozidel s palivovými články plánuje do roku 2028 vybudovat a otevřít ve Spojených státech amerických a Kanadě více než 700 čerpacích stanic pro doplňování vodíku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)