Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Juke: Druhá generace dostane kvalitnější kabinu a novou platformu

David Bureš
Diskuze (13)
Juke patřil mezi vůbec nejprodávanější malá SUV v Evropě. Konkurence ho ale dohnala, a tak vůz musí v příští generaci výrazně posílit.

Nissan Juke teprve loni prošel modernizací, výrobce ale už pracuje na jeho nové generaci, která by na trh měla vstoupit v druhé polovině roku 2016. Novinka se zaměří především na vylepšení kvality interiéru, která je u současného modelu častým zdrojem kritiky.

Automobilka chce investovat do zlepšení vnímané kvality kabiny díky úsporám způsobených použitím nové platformy. Základem Juku II bude platforma CMF-B, která má zlepšit efektivitu výroby.

Současný Juke používá starší platformu B0, která vychází z techniky pro Micru nebo Renaulty Clio a Modus. Sesterské modely se v druhé generaci Juku nezmění, CMF-B v budoucnu mimo jiné využijí nové generace Clia a Micry.

Co se týče tvarů, mají designéři vcelku těžkou práci. Juke při své premiéře svým designem doslova šokoval, použití jen upravených tvarů ale nemusí už způsobit takový šok a zájem. I proto si automobilka nejprve otestuje reakce zákazníků na konceptu, který naznačí podobu nového SUV ještě před jeho premiérou.

Jisté však je, že si nový Juke ponechá kontroverzní vzhled. Zatímco před dvěma lety šéfdesignér japonské automobilky Shiro Nakamura tvrdil, že se auto výrazně změní, nyní britský Autocar citoval nejmenovaného manažera, podle nějž Nissan výraznou změnu designu nepotřebuje. „Zákazníci nám říkají, že Juke stále vypadá nově,“ vysvětluje tento zdroj.

Juke se v roce 2011 stal jedním z průkopníků segmentu malých SUV. V této kategorii ale Juke už dávno není sám, zatímco v roce 2013 byl nejprodávanějším malým SUV na starém kontinentu, loni se propadl až na páté místo, když se jeho prodeje meziročně propadly o osm procent.

Právě s ohledem na nové soupeře se nový Juke musí zlepšit, aby se vrátil na vrchol. Konkurence se přitom v následujících letech dále rozroste, malé SUV chystá i Volkswagen, Toyota nebo Kia, Honda pak už v létě začne v Evropě prodávat model HR-V.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - pelikoš
29. 4. 2015 22:46
Re: ok
no rozhodně stravitelnější a hezčí, nežli kaktus
Avatar - nathan
29. 4. 2015 11:33
Re: Další zbytečná sračka
Mýlíš se. Kromě Juke jsem měl na mysli samozřejmě i Tebe. Juke = sračka, Gilgit = sračka. Stačí?
29. 4. 2015 10:08
?
Takže podľa mnohých by mal džuk mať triezvejší dizajn a viac miesta, inými slovami, iné auto. Ale prečo sa potom ten sprostý džuk tak dobre predáva?
29. 4. 2015 00:22
Re: ok
Presne tak. Napr in the UK je kopec Jukes a napr v Londyne skoro ziadna Skoda
28. 4. 2015 23:35
Re: ok
Petrumr & KiaWorld si uvedomte ze v pripade Juku nie su dolezite parametre ako miesto vzadu, velkost kufru a podobne prakticke vlastnosti. Je to imidzovka a nic ine :), svet nie je len CR a SR