Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan pro chodce: zvedací kapota ve Skyline Coupé

Ondřej Láník
Diskuze (23)
Společnost Nissan Motor Co. vyvinula svou verzi bezpečnostní kapoty motoru, která se v případě kolize s chodcem zvedne a zvětší tak prostor mezi relativně měkkou kapotou a motorem.

Nový bezpečnostní prvek bude uveden do výroby v novém kupé Nissan Skyline, které se na japonském trhu začne prodávat letos na podzim. Princip funkce je jednoduchý. Problém, který dnes řeší konstruktéři v oblasti ochrany chodců spočívá ve snižování tuhosti kapoty, eliminaci ostrých hran resp. vhodném tvarování přídě. Osoba, která je sražena končí při normovaném nárazu obvykle vymrštěním do vzduchu a následným nárazem hlavou na kapotu. Náraz by neměl být příliš tvrdý. To se dnes řeší různými profily a vhodnými výztuhami kapoty.

U sportovních vozů, u nichž je motorový prostor velmi dobře vyplněn motorem a dalšími zařízeními, a kapota je navíc velmi plochá, nepomáhá samotná deformační zóna "v kapotě", protože mezi ní a motorem obvykle nezbývá víc než několik málo centimetrů volného prostoru. V tom případě je nutno konflikt řešit přepracováním designu přídě (která už pak nebude tak elegantní a sportovní) nebo zavedením nákladného samočinného zvedání kapoty v případě nárazu. To je řízeno elektronicky, na základě signálu ze snímače nárazu, který aktivuje roznětku. Při nehodě se tak vlastně uměle a krátkodobě zvětší prostor využitelný pro deformaci kapoty při nárazu chodce, aniž by přitom hrozil tvrdší náraz do tuhých částí motoru.

V Evropě je podobným zařízením vybaven například Jaguar XK nebo Citroen C6.

Ondřej Láník
Diskuze (23)
6. 8. 2007 13:24
Re: Radeji u jineho
No jo,ale stejne to meli implantovat k necemu civilnejsimu.Skyline je moc nizky a na chodce funguje jako pluh(navic mnoho lidi si da dozadu kridlo-kapota se zvedne,vystreli chodce dal,a tam ceka uzke kridlo-dobra teorie ne ;-))
5. 8. 2007 08:46
Nic nove pod slnkom
Pokial viem, taktuo vecicku ma C6 auz dlhsie...
4. 8. 2007 15:33
Radeji u jineho
Napad se zvedaci kapotou beru,ale to,ze ji Nissan uplatnil u jednoho ze svych nejrychlejsich kupe,to si tak trochu protireci-v rychlostech,kterych je vuz schopen dosahnout uz chodci nic nepomuze. ;-\
Avatar - Dragon.001
4. 8. 2007 11:18
Já bych to nechtěl...
U sportovního auta platí, že každé deko navíc je špatné.

Navíc je v českých podmínkách bohužel pravidlem, že někoho přejet je pro řidiče často mnohem výhodnější (pokud se člověk vůbec dostane do vězení, tak je za dobré chování hned venku) než třeba zranit. To pak následuje placení bolestného a celoživotní odškodné. Měsíc co měsíc tisíce pryč.

V Čechách se bohužel stává řidič viníkem téměř automaticky, díky nesmyslné přednosti chodců. Pokud mi někdo vběhne 2 metry před auto z poza zaparkované dodávky, ani při 50sátce to neubrzdím, ale stejně to odskáču. Měl jsem prý předvídat...

Proto bych za to nedal ani halíř :no: Ať to v jinejch zemích zachrání co nejvíc životů...