Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Qashqai zabodoval v Birminghamu

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Nejnovější koncept Nissanu, Qashqai, zvítězil v hodnocení automobilových konstruktérů (Institute of Vehicle Engineers) na letošním birminghamském autosalonu jako nejlepší koncept auta budoucnosti.

Tisková zpráva Nissan:

Nejnovější koncept Nissanu, Qashqai, zvítězil v hodnocení automobilových konstruktérů (Institute of Vehicle Engineers) na letošním birminghamském autosalonu jako nejlepší koncept - prototyp. Qashqai, jenž je úplně prvním projektem nového design studia Nissan v Londýně, byl poprvé vystaven na březnovém autosalonu v Ženevě.

James Walker, výkonný ředitel IVehE, k tomu prohlásil: "Nissan Qashqai jsme vybrali pro jeho vysokou kvalitu designu i celkového provedení. Toto vozidlo doslova překypuje inovacemi a prostorem pro zavazadla. Má i vynikající řešení vnitřního uspořádání, takže po složení opěradel speciálně konstruovaných sedadel výjimečným způsobem zpřístupňuje interiér pro rozměrné náklady. Qashqai je vynikajícím příkladem automobilu, splňujícího nároky moderních zákazníků - komfort pro velkoměstský život, přizpůsobivost pro sportovní vyžití v přírodě a schopnost vézt sportovní vybavení od kol až po surfová prkna."

Qashqai oplývá množstvím konstrukčních zvláštností. Přední dveře se například otevírají konvenčně, ale zadní proti směru jízdy. Navíc zde chybí středový "B" sloupek, takže do kabiny se nastupuje skutečně výjimečně snadno.

Jedinečné je také řešení míst pro posádku - všechna čtyři samostatná sedadla jsou vetknutá do centrální kolejnice, pevně spojené se šasi. Sedadla se tak mohou snadno skládat nebo posouvat po středové kolejnici, aby v kabině vznikl rozlehlý prostor například pro uložení kompletních bicyklů.

Zavazadlový prostor za zadními opěradly obsahuje i malý trezor na cennosti a je dobře přístupný zadními dělenými dveřmi. Další promyšlený prvek ještě více usnadňuje dosažitelnost zavazadel zvenčí: při otevírání totiž zajíždí nižší část zadních dveří dolů a usnadňuje tak přístup do zavazadlového prostoru.

Ondřej Láník
Diskuze (0)