Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan zvažuje alianci s Hondou. Spojení sil má konkurovat elektromobilům z Číny

Daniel Fuglevič
Diskuze (3)

Nově vytvořené společenství by mohlo japonským značkám pomoci odolávat vůči pokračujícímu tlaku ze strany čínských automobilek.

V řadě již existujících aliancí na poli automobilového průmyslu se podle všeho formuje zcela nové společenství. O vzájemné spolupráci mají nyní přemýšlet Nissan a Honda. Uznávanému ekonomickému a politickému deníku Nikkei Asia měl zajímavé informace prozradit zdroj přímo z Nissanu.

Přesněji by mohla aliance Nissanu a Hondy začít pracovat na vývoji sdílené elektrické platformy určené pro řadu elektromobilů obou značek, nehledě na v budoucnu společné řešení zakázek pro nákup bateriových technologií. Hlavním motivem spolupráce se přitom jeví snížení nákladů na vývoj s ohledem na stále silnější rozmach čínských automobilek na trhu elektromobilů.

Video se připravuje ...

Nikkei Asia dodává, že v Číně mají v současnosti elektromobily na trhu zhruba 20% podíl. A právě stále silnějšími prodeji elektrických vozidel se již země v loňském roce umístila nad Japonsko jakožto největší světový vývozce automobilů. Čínské automobilky navíc těží z domácích zdrojů pro výrobu například baterií, které patří mezi nejdražší komponenty elektromobilů.

Společným vývojem a zakázkami by tedy Nissan a Honda razantně snížily i konečnou cenu svých nových elektrických vozů, včetně rychlejší produkce. Nástup na vlnu elektromobilů byl u japonských značek obecně pomalý a nyní výrobci čelí představě, že se čínská konkurence zásadněji prosadí na dalších trzích, jako je například jihovýchodní Asie.

Přestože Honda i Nissan pokračují ve vlastním vývoji elektromobilů, současně tato kategorie vozidel zastupuje pouze 2 % domácího japonského trhu. Zdroj asijského deníku zmiňuje, že jednání o alianci mezi oběma značkami jsou zatím v počáteční fázi, přičemž oficiální stanovisko Hondy k partnerství zůstává nejasné.

Daniel Fuglevič
Diskuze (3)

Doporučujeme

10. 4. 2024 15:41
Že by
Že by u Nissanu chtěli znovu dělat i osobní auta a nejen obludy? Bývalý docela dobré (i když se asi blbě prodávaly, to ale myslím, byla věc obchodního modelu), doteď na pojíždění nejradši z aut v naší rodině používám Almeru N14 (N15 už zřejmě byla s Renckem, tak moc byla jiná a horší).
14. 3. 2024 22:34
Re: nissan
Renault - Nissan, tam je vše při starém. Jen Renault nedávno prodal 5 % akcií Nissanu zpět a vyrovnaly vzájemně držený podíl na 15 %. Minulý rok přišli s dalšími velkými plány rozvoje spolupráce. Nissan třeba chce nalít prachy do Ampere (projekt Rencka).
Avatar - Mikesus
14. 3. 2024 19:46
nissan
Spojenectví s Renaultem se neosvědčilo, tak hledají jinde, nebo chtějí Hondu zatáhnout k sobě?
V jakém je vlastně stavu aliance Renaultu a Nissanu dnes?