Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda v Česku couvla s elektromobilem e:Ny1. Není pro něj vhodná doba

Ondřej Šámal
Diskuze (36)

Na druhý pokus japonské automobilky o čistě elektrický vůz si v Česku musíme nechat zajít chuť. Alespoň prozatím. Uvedení Hondy e:Ny1 bylo totiž odloženo na poslední chvíli.

Dotace ve výši až 200.000 Kč bez DPH na koupi elektrického vozu na úvěr se v Česku pomalu rozjíždějí. Drtivá většina automobilek si od tohoto kroku slibuje boom prodejů, které zatím zaostávají za západními trhy. Na nich však lokálně bezemisní auta často podporují právě státní subvence, nižší daně a další bonusy. A bez nich zájem zákazníků není takový, jak si možná úředníci v Bruselu mysleli.

S ohledem na očekávaný start širšího zájmu o tento pohon na českém trhu trochu nekoresponduje s rozhodnutím Hondy, jejíž tuzemské zastoupení mělo tento pátek novinářům představit elektrický crossover e:Ny1. Jenže osm dní před tiskovou konferencí nám do e-mailu přišla zpráva o tom, že uvedení vozu na český trh se odsouvá na vhodnější dobu, kdy bude možné lépe využít jeho prodejní potenciál.

Automobilka se místo toho rozhodla upřednostnit trhy s větším potenciálem, zatímco u nás se chce nyní soustředit na hybridní SUV ZR-V, HR-V a CR-V. Tahle trojice loni z celkových 812 registrovaných exemplářů na českém trhu tvořila 573 vozů.  

Video se připravuje ...

Honda e:Ny1 sice silně připomíná zmíněné HR-V, stojí ovšem na zcela jiné platformě e: N Architecture F pro bateriová vozidla se zvýšenou torzní tuhostí skeletu. Její hmotnost je ze 47 procent tvořena vysokopevnostními ocelovými plechy. K pohonu slouží vpředu umístěný elektromotor se 150 kW a 310 Nm, který roztáčí výhradně přední kola. Akumulátor se slušnou kapacitou 68,8 kWh vystačí až na 412 kilometrů, přičemž pokud při nabíjení využijete stejnosměrný proud s nabíjecím výkonem 78 kW, lze baterii nabít z 10 na 80 procent za 45 minut.

Ondřej Šámal
Diskuze (36)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
12. 3. 2024 14:10
Re: dotace po Česku
:yes: :-(
Avatar - Barrichello
12. 3. 2024 11:03
Re: dotace po Česku
a ty v PCHL posílat smajlíkový spam pod 310 254 fake nicky, TROLLE :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
12. 3. 2024 09:38
Zaujímavé
No na Slovensku je launch Hondy e:Ny1 budúci týždeň. Pravdepodobne počítajú s dotáciami lebo inak by to tiež podľa mňa odpískali.
Edit: Ok, dnes to zrušili aj na Slovensku. :D
Avatar - twistedTSD
12. 3. 2024 08:46
Re: Jen blbec se spálí dvakrát o stejná kamna
To je snad rekord, takové neprodeje nebude mít ani Ferrari. :D
12. 3. 2024 08:16
Re: Jen blbec se pálí o kamna furt dokola
S malým dostupným EV do města lze jen souhlasit. To ale bohužel není případ této Hondy, která je něco jako módní luxusní zboží. Ve Velké Británii stojí v přepočtu 1,3 milionu Kč. Co je ještě více šokující, jsou údaje o hmotnosti. U vyššího výbavového stupně je celková hmotnost tohoto "městského auta" dost vysokých 2080 kg, z čehož ale pouhých 327 kg připadá na nosnost pro pasažéry a zavazadla, zatímco 1756 kg na hmotnost samotného auta. Jinými slovy, pro pasažéry a zavazadla je určeno jen 16,6 % maximální dovolené hmotnosti auta.