Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

North American Car of the Year 2011: Chevrolet Volt

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Severoamerickým vozem roku 2011 se stal Chevrolet Volt, truckem roku se stal Ford Explorer.

Vítězové North American Car of the Year 2011 a North American Truck of the Year 2011 byli vyhlášeni v pondělí na tiskové konferenci NAIAS v Detroitu. Volt vyhrál s 233 body, následuje Hyundai Sonata s 163 a Nissan Leaf s 94 body.

Ačkoli hybridní automobil vyhrál za 18 let trvání soutěže již čtyřikrát, letos poprvé vyhrál vůz schopný ujet smysluplnou vzdálenost pouze na elektřinu. Koncern General Motors získal cenu North American Car of the Year již počtvrté, naposledy ji získal v roce 2008 Chevrolet Malibu.

Explorer vyhrál s 253 body, zatímco druhý Jeep získal 138 bodů a třetí Durango 99. Ford byl jmenován truckem roku již podruhé v řadě. Loni se stal vítězem Ford Transit Connect. Celkově získal Ford toto ocenění již posedmé.

Aby se vůz mohl zúčastnit soutěže, musí být nový nebo důkladně modernizovaný. Vítězové byli vybráni porotou 49 automobilových žurnalistů z časopisů, televizí, rádia, novin a internetových serverů z USA a Kanady.

Cena se uděluje nejvýjimečnějšímu novému vozu roku. Tyto vozy jsou hodnoceny z hlediska inovací, designu, bezpečnosti, obsluhy, spokojenosti řidiče a poměru cena výkon.

Ceny udílel pětičlenný organizační výbor ve složení: Karl Brauer (Edmunds.com), Tony Swan (Car and Driver), Lindsay Brooke (Automotive Engineering International), Mark Phelan (The Detroit Free Press) a Christopher Jensen (freelance).

Loňským vozem roku byl Ford Fusion Hybrid a truckem roku Ford Transit Connect.

Za 18 let konání vyhrál North American Car of the Year domácí výrobce automobilů desetkrát, evropský čtyřikrát, japonský třikrát a korejský jednou.

North American Truck of the Year vyhrál domácí výrobce dvanáctkrát, čtyřikrát vůz z Japonska a dvakrát putovala cena do Evropy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
11. 1. 2011 23:51
Re: Jupí
Jo jo,je to super,aneb doba elektrická(hybridně elektrická) se konečně blíží,já se na ni i celkem těším,teda spíš hlavně na tu dobu,až se budu moct vykálet na předražené ropné phm :yes: škoda,že si ještě drahnou dobu(něž se stane dostupnější)počkám :'-(

A to nejsem žádný zapálený ekolog-jen mě serou ceny benzínu/nafty/lpg u nás,potažmo v evropě při srovnání s amerikou nebo ruskem :-! how
Avatar - twistedTSD
11. 1. 2011 19:31
wow
jak šokující :-)
Avatar - Vencos
11. 1. 2011 15:39
Jupí
Dalo se to sice čekat,ale je to samozřejmě super.
Konečně to taky někdy vyhrálo americký auto (ačkoliv,nebyl to loni fusion?)

BTW jen dorbná odbočka: Zkuste si dát volt do konfigurátoru. Potřeboval by víc veselejch barviček, takový ty moderní fjůčr barevný metalízy, a spoustu takovejhle drobnejch hloupostí (což platí pro včechny chevrolety mimochodem)
A taky nějáký kola,který by odpovídaly dnešní desginovým trendům roku 2030