Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová generace Lady Niva přijde za dva roky. Bude retro?

Aleš Dragoun
Diskuze (25)
Niva měla premiéru před čtyřiceti lety a stále se vyrábí. Skutečný nástupce přijde na podzim 2018, veterán ale pojede dál.

Niva je nezmar, představila se v únoru 1976 a sériově se začala vyrábět v dubnu následujícího roku. Volžský automobilový závod se trefil do mezery na trhu, malý teréňák se samonosnou karoserií a předním nezávislým zavěšením nikdo do té doby nenabízel, takže zákonitě sklidil úspěch. Jistě, má své mouchy a za ty čtyři dekády se příliš nezměnila, základní tvary jí zůstaly a prostě zastarala. Jen původní karburátorový čtyřválec 1,57 l nahradila v devadesátých letech sedmnáctistovka se vstřikováním a třetí dveře se protáhly až z nárazníku. Dnešní Nivy mají i ABS a v Rusku a třeba také u našich východních sousedů se prodává snížená oplastovaná verze Urban.

Niva 2 alias VAZ 2123 se nakonec nástupcem typu 2121 nestala, čtyřmetrové SUV se sice vyrábí také v Togliatti, ale nese logo Chevroletu. Ovšem už letos se chystá změna. Současný model Lady s továrním kódem M2 projde dle výrobce dvojicí technických vylepšení, zatím bohužel blíže nespecifikovaných. První se objeví brzy, druhá fáze bude dokončena ve třetím čtvrtletí. Čtyřválec 1,7 l už normu Euro 6 splňuje, Nivu ovšem v současnosti v České republice nekoupíte, produkce se starými motory Euro 5 je vyprodaná a nové vozy zatím importér nemá.

Skutečně nová Lada 4x4 (tento název nese i současný model na ruském a třeba i slovenském trhu, jméno Niva už se leckde nepoužívá) s továrním indexem M5 se tedy pravděpodobně objeví na podzim roku 2018. Aby těch názvů nebylo málo, novináři ve velké zemi jí říkají logicky Niva 3. Jak bude vypadat? Vizualizací se už v minulosti pár objevilo, tu nejnovější nabízí designér Dmitrij Djačenko alias D. Hexxen. Ten se nechal inspirovat originálem, pouze jej zakulatil, základní stylistické rysy jako například větrací otvory v zadních sloupcích a oddělená hlavní světla jen přizpůsobil době. Auto pořád vypadá povědomě, což je dobře.

Dokonce šel tak daleko, že navrhl i rozměry. Třetí Niva tedy má být podle něj 4130 mm dlouhá, 1760 mm široká a 1654 mm vysoká. Bavíme se o třídveřovém provedení, stylista ovšem vytvořil i návrh pětidveřové verze, kterou má také současná klasika, konkrétně model 2131 s prodlouženým rozvorem. Z Togliatti zaznělo, že druhá (nebo třetí, chcete-li) generace je skutečně o dost větší než 3,72 m. Spekulace ohledně použitého motoru neustávají, objem znám není, výkon by měl dosahovat až 83 kW, počítá se i s novou převodovkou. Niva má mít pomocný rám (Hexxen navrhuje rozvor 2495 mm) a konečně hřebenové řízení, nezmar se totiž ještě spoléhá na šnekové!

Příchod novinky neznamená automaticky konec legendy. Její životní cyklus bude pokračovat dál, jen tedy dostane modernější techniku ve starém těle, oba stroje hodlá výrobce prodávat alespoň doma nějakou dobu paralelně. V souvislosti s propadem ruského trhu nových vozů si luxus ukončit produkci prostě AvtoVAZ nemůže dovolit. „Je to druh pojištění proti klesajícímu odbytu při změně generací,“ řekl analytik automobilového průmyslu Vladimir Bespalov ze společnosti VTB-Kapital. Sama automobilka se k výše zmíněným informacím nijak nevyjádřila, nevyvrátila je, ale ani nepotvrdila.

Aleš Dragoun
Diskuze (25)
Avatar - Barrichello
18. 1. 2016 09:03
Re: AT
Jojo :yes:
Avatar - classic
15. 1. 2016 13:18
Re: AT
Máš recht, je to tak... :-) a všechny typy v automatu stojí do 10.000EUR v "plné" >:D což na tuhle třídu ujde...
15. 1. 2016 08:22
Re: Nesmysly redakce
Tvuj púrispevek ma byt nejaky kviz nebo krizovka ?
14. 1. 2016 23:44
Re: A přijde nová Lada 4x4 nebo nový Chevrolet Niva?
Ano, pokud řeknete obyčejnému člověku, co někdy o Ladě slyšel, Lada Niva, představí si původní Lanu Niva. (hlavně pokud viděl jako dítě Návštěvníky...krtkujeme..) (člověk co se o auta zajímá bude vědět naopak o trochu více, ne?) Ale v článku samotném je zamotaná zmínka o tom Chevroletu Niva. Pro laika pak nastává zbytek textu dobrý zmatek. Nedržíte linii názvosloví, a tedy nové auto nenazýváte správně novým modelem Lada 4x4, ale stále si tam použijete i Niva. A nakonec se ještě "podivujete", že se leckde už Niva nepoužívá... tak to jako pardon... Protože v tom potom těm neznalým uděláte jen guláš... ;-)
14. 1. 2016 22:42
Re: A přijde nová Lada 4x4 nebo nový Chevrolet Niva?
Když většině Čechů, kteří se alespoň trochu zajímají o auta, řeknete Lada 4x4, budou na vás koukat jako blázni. Pod pojmem "Lada Niva" si všichni představí klasický ruský teréňák. O Chevroletu Niva a jeho nástupci jsem psal nedávno tady [odkaz]