Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová zbraň stříbrných šípů: Pod taktovkou AMG vzniká konkurent Porsche Cayman

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Ostrá divize AMG automobilky Mercedes-Benz pracuje na další sportovní pecce. Po krku prý půjde německé konkurenci v podobě Porsche 718 Cayman.

Sportovní divize AMG představila nejvyššímu vedení společnosti Mercedes-Benz nepřímého nástupce modelu SLC, jehož prodeje nenaplňují očekávání automobilky. Vůz by mohl dostat motor uložený uprostřed a svým stylem se nechat inspirovat u sportovní hvězdy značky: hyperauta Mercedes-AMG Project One.

V praxi má jít o úhlavního rivala Porsche 718 Cayman. Aktuálně jde o koncept, jehož sériové provedení by mělo být v hierarchii AMG posazeno pod tři roky starým modelem GT, přičemž cena by zhruba odpovídala rivalovi ze Stuttgartu. Vedle dvoumístného kupé se v případě zelené projektu máme těšit i na roadster s otevřeným nebem nad hlavou.

Zatím je brzy na informace o pohonné jednotce, ale AMG by mohlo vsadit na dvoulitr, který je v případě nových nejostřejších „áček“ vyšroubován na výkony 285 a 310 kW. I u nové zbraně stříbrných šípů se očekává nabídka dvou výkonnostních variant.

Příjezd nového sporťáku naznačil už počátkem roku předseda AMG Tobias Moers v rozhovoru pro britský Autocar. Předpokládá se, že takové auto dostane přednost před AMG SUV, jelikož může stavět na pevných základech společnosti, které si v posledních desítkách let vybudovala ve světě motorsportu.

„Mnohokrát jsme přemýšleli o tom, jak využít náš úspěch v motoristickém sportu, zejména v šampionátu Formule 1 a vytrvalostních závodech. Jednou z myšlenek je sportovní vůz, který je finančně přijatelný a zároveň vhodný pro každodenní život. Jde však jen o myšlenku, nikoliv projekt, který by byl připraven k realizaci,“ řekl před několika měsíci.

Britové se ale domnívají, že sériový kousek by ani nemusel být tak odvážný. Namísto motoru uloženého uprostřed bychom se mohli dočkat pohonné jednotky za přední nápravou, avšak před kabinou. Ta by sílu posílala na zadní kola. Konkurent Caymanu by dle Autocaru mohl sdílet řadu prvků s osmou generací SL.

Důvěryhodný zdroj britského média zároveň dodal: „Project One představuje začátek nové éry pro Mercedes-AMG. Nejen co do elektrifikovaného pohonu, ale i umístění za kabinou. Jaký to bude mít vliv na další modely? To teprve uvidíme. Umístění v zadní části však není tabu.“

Stanislav Kolman
Diskuze (0)