Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Ford Tourneo Custom chce být luxusní dodávkou. Nabídne i vzduchový podvozek

Jan Mička
Diskuze (11)
Vlajková loď řady Tourneo přijíždí v nejnovějším provedení. Aspiruje na „titul“ luxusní dodávky pro firmy i soukromníky, nabídne i vzduchový podvozek!

Ford začal Tourneo Custom vyrábět v roce 2013, řadu Tourneo dále doplňují menší verze Courier a Connect. Je to ale právě Custom, který platí za vlajkovou loď a v nejnovějším provedení také za luxusní alternativu třeba Volkswagenu Multivan. Uvnitř najde místo až devět cestujících, Ford se ale aktuálně chlubí šestimístným uspořádáním s možností vytvořit ze zadní části vozu konferenční místnost. Vybírat můžete mezi dvěma úrovněmi rozvoru náprav, z nichž ta delší má za třetí řadou sedadel více prostoru pro bagáž.

Novinku zvenku poznáte například podle chromované masky chladiče s pěti lamelami, která odpovídá designovému stylu „One Ford“, hlavně je ale vyšší už nedoplňuje menší mřížku mezi světlomety, jak tomu bylo doposud. Přední nárazník je také více „osobní“ než užitkový, to se Fordu opravdu povedlo. Přepracovaná kabina vsadila na hodnotnější materiály a hlavně technologie, které známe i z osobních Fordů.

Za zmínku rozhodně stojí infotainment Sync 3, u něhož je zadávání dat do navigace hračkou (stačí například říci „potřebuji kávu“ a systém najde nejbližší kavárny), omezovač rychlosti reagující na dopravní značky nebo hlídání slepého úhlu s funkcí upozornění na přijíždějící vozidla při couvání z parkovacího místa. Vůz bude dostupný také v provedeních Titanium X s koženým čalouněním, navigací, parkovací kamerou nebo xenonovými světlomety a Sport, které vsadí na dynamičtější vzhled – chybět nebudou ani snad už legendární dva pruhy na kapotě!

Pod kapotou najdeme dvoulitrové vznětové jednotky EcoBlue o výkonech 77, 96 a 125 kW, které oproti dřívějším agregátům slibují až o dvacet procent vyšší točivý moment v nižších otáčkách a samozřejmě nižší spotřebu. Základem bude manuální převodovka, zvolit však můžete také šestistupňový automat SelectShift. Zadní náprava dokonce může být odpružena pneumaticky. Ford spustí objednávky nového Tournea Custom ještě letos, první dodávky zákazníkům proběhnout na začátku příštího roku.

Jan Mička
Diskuze (11)
10. 7. 2017 12:07
Re: Vzduchové pruženie?
To bylo MPV. A co mi nabídne Citroen dnes?
Avatar - pallas
10. 7. 2017 03:17
Vzduchové pruženie?
Tak to bolo za príplatok už v Citroene Evasion v roku 1994.
Avatar - speedfred
9. 7. 2017 12:24
Re: Xenony?!?!
je pravda,že som ešte prémiové led-ky netestoval.
vykrajovanie/vytieňovanie ale funguje parádne.
Avatar - m.z.
9. 7. 2017 12:21
Re: Xenony?!?!
U BMW tomu tak je, LED je velký skok kupředu, ale u některých značek je to krok zpět, asi lacinější řešení.
Avatar - speedfred
9. 7. 2017 12:15
Re: Xenony?!?!
mám full led-ky v Galaxy ,ale že by svietili o mnoho lepsie ako xenony to sa mi nezdá.