Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Combo - již brzy.

Michal Fokt
Diskuze (0)
Již během listopadu tohoto roku přijde na evropské trhy novinka v segmentu lehkých dodávek: Opel Combo, doplňující větší modely Movano a Vivaro. Nové Combo opět technicky vychází z modelu Corsa (třetí generace).

Již během listopadu tohoto roku přijde na evropské trhy novinka v segmentu lehkých dodávek: Opel Combo, doplňující větší modely Movano a Vivaro. Nové Combo opět technicky vychází z modelu Corsa (třetí generace), včetně některých novinek, jakými je např. špičkový podvozek se zavěšením kol DSA (Dynamic Safety) s pevným pomocným rámem vpředu.

Zájemci o nové Combo budou moci volit ze tří moderních pohonných jednotek. Nejsilnější z tohoto trojlístku je zážehový čtyřválec o objemu 1.6 litru (Euro 4) s výkonem 64 kW (87 koní) a max. točivým momentem 138 Nm. S tímto agregátem dosahuje Combo max. rychlosti 164 km/h a zrychluje z 0-100 km/h ze 14,0 sekundy. Kombinovaná spotřeba činí pouze 7,8 litru na 100 km.

Zájemci o hospodárné dieselové motory mohou volit mezi dvojicí moderních motorů řady ECOTEC (Euro 3) o objemu 1.7 litru. Motor 1.7 DI 16V dosahuje max. výkonu 48 kW (65 koní), přičemž točivý moment vrcholí hodnotou 130 Nm. Silnější 1.7 DTI 16V má výkon 55 kW (75 koní) a toč. moment dosahuje hodnoty 165 Nm. To vše při průměrné kombinované spotřebě 5,8 litru nafty na 100 km.

Nové Combo vyrostlo do všech směrů, zejména do délky (+93 mm / 4323 mm), nejméně důležité je také prodloužení rozvoru o rovných 236 mm (2716 mm) Tyto změn se pozitivně projevili ve zvětšení prostoru pro náklad (max. 3200 litrů) s ložnou plochou o rozměrech 1,78/1,38/1,20 metru (d/š/v). Se sklopeným předním sedadlem spolujezdce lze převážet předměty dlouhé až 2,7m. Uchycení nákladu zajišťuje systém „FlexCargo“ - odolná přepážka oddělující nákladový prostor a kabinu pro cestující, která zamezuje proniknutí nákladu do tohoto prostoru. Na přání je možno dodat dvojici bočních, posuvných dveří. Zadní, symetricky dělené dveře umožňují nakládání standardních Euro-palet. Vysoké užitné hodnoty potvrzuje nové Combo také velkou užitečnou hmotností (až 810 kg) a schopností tahat brzděné přívěsy o hmotnosti až 1200 kg.

Nové Combo se může pochlubit skvěle vyřešenou aerodynamikou - jeho koeficient odporu vzduchu dosahuje hodnoty jen cx = 0,35, což patří k nejlepším hodnotám v segmentu kompaktních dodávek. Skříň nákladového prostoru je optimálně začleněna do celé struktury vozu a díky citlivému napojení na kabinu řidiče působí celý vůz kompaktně a harmonicky. Velká plocha čelního skla a poněkud vyšší posez za volantem zaručují řidiči dokonalý výhled dopředu, rozměrná zpětná zrcátka pak garantují stálý přehled o situaci za vozem a ulehčují manévrování s automobilem v omezených prostorách.

Combo se představí ve třech základních podobách. První přijde dvoumístná dodávka. Vedle základní verze bude k dispozici také verze „Comfort“ s bohatší výbavou. Pro přepravu osob bude určena pětimístná verze Combo Combi. Obě tyto verze budou sloužit hlavně pro komerční využití. Na podzim roku 2002 se v nabídce objeví pětimístné modely Combo Tour, které míří spíše do segmentu rodinných vozů a tzv. vozů pro volný čas. Do základní výbavy bude možno doobjednat např. klimatizaci, el. ovl. oken, centrální zamykání nebo špičkové informační a komunikační systémy, mezi kterými nebudou chybět ani autorádia s mobilními telefony nebo satelitní navigace. Do standardní výbavy všech modelů patří celá řada prvků aktivní a pasivní bezpečnosti, např. velkoobjemový airbag řidiče, předpínače bezpečnostních pásů, omezovače napětí v bezpečnostních pásech, bezpečnostní uchycení pedálů PRS (Pedal Release System). Na přání lze dodat aktivní opěrky hlav, airbag spolujezdce či protiblokovací systém brzd ABS.

Provozní náklady sníží také inspekční prohlídky po 30.000 km, nebo 1x ročně. Vozy Opel Combo se budou vyrábět v portugalském závodě Opelu v Azambuji.

Michal Fokt
Diskuze (0)