Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový speciál Pravdy a mýty o elektroautech: Ukazujeme, kdo za ním stojí

redakce AUTO.CZ pdc
Diskuze (20)

První letošní speciál Světa motorů se jmenuje Pravdy & mýty kolem elektrických aut. Název poměrně přesně vystihuje, o čem těch 65 stran uvnitř je. Svět motorů se dlouhodobě snaží po nezaujatý postoj ke všem pohonům automobilů a elektromobil nejsou výjimkou.

Redakce dala dohromady deset nejčastějších výhrad českých motoristů proti elektromobilům a na každou zpracovala téma se všemi dostupnými informacemi s jednoduchým závěrem z nich.

Na speciálu, který právě nyní koupíte na stáncích za 46 Kč nebo objednáte na www.ikiosek.cz, pracovala nejen celá reakce, ale i několik externích spolupracovníků. Právě ty si Martin Vaculík pozval do studia, neboť tvoří základ think-tanku Světa motorů zaměřeného na pravdivé informace o elektrických vozech.

Dnešní video je nejen obvyklou „listovačkou", tedy představením nového speciálu, ale i diskusí pěti lidí, kteří mají k elektromobilům, jejich technice, enviromentálním dopadům a celkovému významu co říci. 

redakce AUTO.CZ pdc
Diskuze (20)

Doporučujeme

Avatar - trapid
23. 3. 2024 17:25
Vaculík se už dočista zbláznil
Rozumím tomu, že čí chleba jíš, toho píseň zpívej, ale Vaculda je už úplně mimo. Asi toho rumu bylo příliš.
Pokud se chci něco ROZUMNÉHO o elektromobilech dozvědět, poslechnu si Pavla Höfnera (Hofy). Ten se k elektromobilitě staví rozumně, nikoliv fanaticky zaslepeně.
Osobně proti elektromobilům nic nemám a díky vlastní FVE o něm vážně uvažuji, ale tito EV ultras mě neustále v pořízení EV brzdí. Proč? Protože bych si nepřál, aby se na mě rozumní lidé dívali jako právě na Vaculíka, Staňka nebo dokonce (s prominutím magora) Bačinu. Ne, děkuji nechci.
Zatím tento trh ještě není normální a EV je víc společenský status než volba rozumu.
21. 3. 2024 10:43
Re: moc líbí
Za mne to bylo 80% tlachání a 20% informací. A ty informace mne nepřesvědčily, že je nutné s sebou tahat 3/4 tuny baterie, kterou není kde nabít. Léta jezdím na plyn. Začínal jsem v době, kdy čerpaček bylo opravdu málo. S elektrikou je to dnes pořád horší než tehdy s plynem. Zkušenost z letošních pár dní mrazu je taková, že pokles kapacity baterie je značný, klidně o třetinu až polovinu. A nabití není možné, protože dostupná energie v síti nestačí pokrýt ani nárok na ohřátí baterie. Všichni to ráno zapnuli kotle a příkon do nabíječek byl úměrně snížen. Tím se dostávám k tomu nesmyslu s lampama. U nás ve vsi jsme lampy měnili včetně vedení. To je přesně spočítáno na nízký příkon lamp a délku vedení. Čím delší vedení je, tím větší průřez je nutné použít, ačkoli je příkon lamp nízký. Tenhle příkon se nedá ani náhodou srovnat s příkonem nutným k dobíjení auta. Představa, že to budeme dělat, je imbecilní. A že bychom dávali do země silné vodiče, které by nabíjení umožnily? Kdo to zaplatí? Bavíme se o milionových vícenákladech. My jsme byly rádi, když jsme dali do kupy peníze na jednu ulici. A takto jde pokračovat. Podobné tlachy jsou kolem fuzni elektrarny. Až doted jsme pri laboratornim zkoumani potrebovali vice energie na spusteni oné reakce a ta běžela asi minutu. Diskutující už staví v roce 2050 elektrárnu... Jaderných bloků máme už dnes málo a do plánovaného odstavení uhelných zdrojů nedokážeme další blok postavit. Dokonce by už museli studovat inženýři, kteří by tam pracovali. Ani ty nemáme. U nás kvůli nedostatečné kapacitě sítě nelze připojit do sítě naše fotovoltaické elektrárny o výkonu 7 až 10kW. Těch elektráren je asi 5% z celkového počtu nemovitostí. A teď si představte, že na stejné síti si všichni - 100%, protože bez auta se nedá od nás dostat do práce - budou dobíjet ty dvě auta, která doma mají... Takže tlachání snílků, kteří o něčem sní...
Avatar - kuk
20. 3. 2024 23:11
Zmiňované video o úplné recyklaci baterií a získání lithia
Video o tom jak už jak umíme recyklovat z baterií i to lithium ve formě černýho prachu a jak je to lepší než sepearace na jedntlivé prvky. 😉

Sandy Munro a Jason Fenske z Engineering Explained zpovídají šéfa RecycLiCo Battery Recycling.
RecycLiCo Battery Recycling Q&A with Engineering Explained & Kemetco Research
https://www.youtube.com/watch?…
20. 3. 2024 09:11
Diky!
Diky moc za tento obsah.

Kazdopadne pockam si, az to bude na YouTube. Ten prehravac tady je neco prisernyho.
Avatar - Pjenkava
19. 3. 2024 16:53
Úžasné povídání
Ježišimarja, to je tak krásná, erudovaná a zároveň i zábavná debata… Díky za to! Zhltnul jsem to při práci v kuse. Bylo tam mnoho a mnoho zajímavých nových informací. Speciál už mám doma, těším se, až si ho přečtu!

Díky! :-)

P. S. Jediné, co bych vytknknul, to je zvuk. Tady někdo asi netuší, co je to normalizace hlasitosti. Máte to šílené potiché u všech Auto.cz podcastů :'-(