Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový systém výběru pokut v Praze: Sleva při rychlém jednání

Jan Mička
Diskuze (41)
Takto nějak by se dal definovat nový systém výběru pokut v Praze. Magistrát si tím přišel na miliony.

Ač se to zdá bláhové, je to tak. Pražský magistrát přistoupil k novému výběru pokut za dopravní přestupky, kdy jsou majitelé vozidel zvýhodněni v případě, že částku neprodleně uhradí. Systému nahrává lednová novela silničního zákona, díky níž není možné uplatnit výmluvu na osobu blízkou. Magistrát nyní neřeší, kdo vozidlo řídil, a místo toho zasílá výzvy k uhrazení pokuty rovnou majitelům vozidel. Ti buď zveřejní totožnost viníka, nebo zaplatí z vlastní kapsy.

Zářným příkladem fungování nového systému je řidič, který vědomě projel světelnou křižovatku na červenou. Očekával vysokou pokutu a stržení trestných bodů, jenže k tomu nakonec nedošlo. Pražský magistrát místo toho poslal výzvu, že může zaplatit tisíc korun a problém bude vyřešen. Viník návrh akceptoval a vyhnul se jak stržení bodů, tak evidenci pro případ, že by přestupek zopakoval.

Pražský magistrát takto od ledna vyřešil přes sto tisíc případů, díky čemuž si přišel na 25 milionů korun. V dobách, kdy fungovala výmluva na osobu blízkou, nevydělalo město takřka nic. Okolo 80% případů totiž nikdy nebylo dořešeno.

Vyvstává však otázka, zda nové řešení nepodrývá smysl klasického udělování bodů. Podle Roberta Šťastného, který se podílel na vývoji bodového systému, jsou tak zvýhodněni movitější řidiči. Podle pražského magistrátu má však i nový systém své meze a nebude uplatňován u přestupků, za které se odebírá řidičský průkaz.

Jan Mička
Diskuze (41)
22. 8. 2013 10:40
Re: ko
Presumpce neviny v českém státě a ve vohnoutově mysli prakticky neexistuje. Naopak existuje presumpce viny. Člověk je z něčeho nařčen ( politik, pracháč a podobné mediální cíle ) a davem usvědčen. Předpokládá se tedy, že je vinen a je na něm, aby prokázal, že není. Ono se k tomu přidává ještě radost, že ten bohatý a zlý ničema konečně dostal přes prsty, protože to jistě nakradl. Poctivý člověk si přece z platu dělníka na BMW nevydělá. Média pak mají zaručenou čtenost, protože každý se chce podívat jak zase dostali dalšího zloděje. Ten kolotoč pak podpoří ,,lidoví,, politici, kteří v tomto stádu vidí velký volební potenciál. No a jsme tam kde jsme - netřeba dodávat, že cesta z téhle žumpy je dlouhá a trnitá.
Avatar - R32
22. 8. 2013 08:05
Re: ODPUSTKY
Ak nič nespravíš tak: nejde o priestupok, niesi páchateľ, netreba voči tebe žiadnu prevenciu a už vôboc neprídeš o prachy...
Prečo by som mal vedieť koľko dostanem za vraždu keď ju neplánujem páchať? Skrátka, nejazdi ako idiot, dodržuj predpisy a takéto veci ťa trápiť nebudú. ;-)
22. 8. 2013 07:46
Re: Osoba
Lepší trestat trochu než vůbec zní dost sadisticky.
Zákon má být stejný pro všechny. Zákon nemá být byznys. To je, oč tu běží
Avatar - euro89
22. 8. 2013 07:10
Re: ko
>:D >:-[] :yes:
Avatar - euro89
22. 8. 2013 07:10
Re: ko
Správně soudruhu, protože tak to má být, tak je to správné! :-!