Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nürburgring má opět nového majitele, je jím ruský miliardář

David Bureš
Diskuze (228)
Slavný německý okruh podruhé v tomto roce mění majitele. Většinový podíl v něm koupil Rus Viktor Charitonin.

Okruh Nürburgring nadále trápí problémy. Slavnou trať letos v březnu koupil výrobce automobilových dílů Capricorn Group, transakci ale nebyl schopen dokončit. Dvoutřetinový podíl v okruhu od této firmy koupil ruský podnikatel Viktor Charitonin.

Capricorn Group nebyl schopen zaplatit kupní částku za celý areál, která činila 77 milionů euro (asi 2,1 miliardy korun). Firma se nicméně rozhodla koupit pouze dvojici okruhů – moderní a starou Severní smyčku, od přilehlého zábavního parku dala ruce pryč.

Kolik za podíl v okruhu zaplatil Charitonin, není známo. První splátka v podobě 10 milionů eur (272 milionů korun) ale už údajně dorazila na účet původního majitele.

Nový většinový vlastník Nürburgrinu je jednačtyřicetiletý miliardář, který je hlavním akcionářem společnosti Pharmstandard. Ta je největší farmaceutickou firmou v Rusku, přičemž založena byla poměrně nedávno, v roce 2003.

Zatím není jasné, jaké plány bude Charitonin s okruhem mít. Někteří fanoušci se samozřejmě bojí konce veřejných jízd na Nordschleife. Dřívější vlastník se ale smluvně zavázal k tomu, že na Nürburgringu bude zachován stejný jako režim, což je podmínka, kterou by měl ruský miliardář dodržet. Severní smyčka by tak nadále měla zůstat otevřena pro veřejnost i pro automobilky, které na ní provádějí nezbytná testování svých aut.

Problémy okruhu v pohoří Eifel vytanuly na povrch již v roce 2012, kdy Evropská komise nepovolila vládní dotaci, která měla slavné trati pomoci s jejími finančními problémy. Ty souvisely s nákladnou investicí do rozsáhlého odpočinkového centra Ring Werk, které však nebylo příliš využíváno.

O zkrachovalý okruh se následně přihlásilo množství zájemců, kteří by jej koupili. Mezi nimi údajně nechyběl ani šéf Formule 1 Bernie Ecclestone nebo německý autoklub ADAC, kupcem se ale nakonec stala již zmíněná firma Capricorn Group. Ta za slavnou trať nabídla vyšší částku než ostatní zájemci.

David Bureš
Diskuze (228)
Avatar - Hammunasakra
3. 11. 2014 09:56
Re: Tesím se na komentáre rusofobu
Význam maj stejnej jako všude jinde. U nás sme měli dokonce i oposmlouvu. I demokracie se musí učit a země bejvalýho sovětskýcho impéria sou v tomhle prostě trochu zaostalý >:-[]

Ale vyjádřil vo tom je přece ten 2. odstavec! :-)
Avatar - Hammunasakra
3. 11. 2014 09:49
Re: Tesím se na komentáre rusofobu
No po tom co za války předváděli by nějakej trest asi nebyl vod věci nicméně hlavně to asi vyřešilo ten letitej problém!
Avatar - Hammunasakra
3. 11. 2014 05:06
Re: Tesím se na komentáre rusofobu
Takže jiný lepší řešení tohohle dávnýho problému neznáš ale existence tohohle řešení ti vadí. Tady je fakt každá rada těžká :-)

Docela dobrej příměr a víš že by to možná bylo nejlepší? S tim rozdílem že tam se to naštěstí relativně uklidnilo, což bych na území Kosova spíš neočekával
Avatar - Hammunasakra
3. 11. 2014 05:00
Re: Tesím se na komentáre rusofobu
A proč teda myslíš že se příštích voleb [odkaz] v Kosovský republice nedožiješ?

To s tim Krymem si vymyslel jak? Krymci tam žili 800 nebo kolik let, politicky ho soudruzi k Ukrajině připojili před 60ti lety a geograficky tam je ca milion let nebo tak nějak :-)

Jj chudáci Krymci sou ten národ kterej ve "vyspělym" 20. století postihla ze strany Sovětů bohužel docela úspěšná genocida. Ale vo tom sme se už bavili takže nevim proč ta otázka

Na Krymu nebyla radikální změna obyvatelstva?? Byli původní 100% obyvatelstvo poloostrova a dneska jich je tak 10%. Je fakt že my se Sudetskejma Němcema sme byli eště důslednější >:-[]
Avatar - Hammunasakra
3. 11. 2014 00:21
Re: Tesím se na komentáre rusofobu
Jo je hodně velká šance že Kosovo bude normálně fungující samostatnej stát stejně jako další státy bejvalý Jugoslávie. Takhle sou prostě rozdaný karty a ty si taky lepší řešení nevymyslel. Takže co tě na tom furt tak štve?