Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel dramaticky omezí výrobu aut v Rusku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (78)
Vedení automobilky Opel se rozhodlo prudce omezit výrobu ve své ruské továrně. Podnikne rovněž kroky ke snížení počtu jejích zaměstnanců.

Opel v tříměsíčním období od srpna do října omezí výrobní aktivity ve své petrohradské továrně na pouhých 16 dnů. Nabídne rovněž zhruba čtvrtině z 2000 zaměstnanců odstupné za dobrovolný odchod z podniku. Reaguje tak na obtížné podmínky na ruském automobilovém trhu.

"Rusko bylo v loňském roce naším třetím největším trhem po Británii a Německu," upozornil šéf Opelu Karl-Thomas Neumann. "Nyní se tento trh nachází v těžkých turbulencích," dodal. Opel je součástí největší americké automobilky General Motors.

Poptávku po automobilech v Rusku tlačí dolů zpomalení hospodářského růstu, za kterým stojí především negativní dopady ukrajinské krize. V srpnu tempo meziročního poklesu prodeje nových osobních a lehkých užitkových aut na ruském trhu podle podnikatelské asociace AEB zrychlilo na téměř 26 procent z červencových 23 procent.

Podobně jako Opel jsou na tom v Rusku také další značky, konkrétně Volkswagen, který snižuje produkci aut ve své továrně v Kaluze. Tam se vyrábějí rovněž vozy Škoda Fabia a Octavia.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (78)
18. 9. 2014 16:40
Re: "Aktuální" zpráva
No, když si to takhle srabácky přehrál zpátky na mě, tak začnu :-). Tak třeba proto, že ruský voják opět narušil suverenitu cizího státu, to už snad nepopře nikdo, když i Moskva oficiálně připustila ztrátu několika parašutistů a pobavila divadlem o dovolenkářích. Kdo to sleduje, tak samozřejmě ví, že neoficiálně to je plnohodnotná invaze, kterou podle mezinárodního práva nedokáže, byť aspoň trochu, obhájit ani takový lžikreativec jako Lavrov. Jde jen o tradiční normální hájení ruských zájmů brutální silou, mají na to propracované taktiky a strategie, člověk musí cynicky uznat, že jsou v tom dobří.
Existuje něco jako Budapešťské memorandum z roku 1994, kde se Ukrajina zavázala vzdát svého jaderného arzenálu a na oplátku se signatáři (Ukrajina, Rusko, USA a VB) zavázali respektovat suverenitu Ukrajiny v rámci tehdy platných hranic. K čemu to bylo? Evidentně pouze cár papíru, Rusa zajímá pouze kyj, který držíš v ruce. Pokud je dost velký, je šance, že tě bude respektovat, pokud je malý, jseš potenciální kořist.
Nevím jak to řešit, vojenský zásah je utopie - NATO jako celek tam určitě nepůjde, protože není legitimní důvod - Ukrajina není jeho členem, USA a VB, coby zbylí signatáři memoranda, proti Rusku je taky sci-fi.
Sama Ukrajina Donbas zpátky vojensky podle mě nedobude, Rus to už nepustí, zbývá jen soustředit se na ubránění zbytku. Na to ale urychleně potřebuje moderní zbraně, které jí může dodat jen Západ, jinak to bude hra kočky s myší, bohužel.
Asi se to povleče dlouho a to je možná ještě ta optimistická varianta, protože jestli se Rus teď na..re a rozjede se ke Krymu (nebo rovnou až k Podněstří) po pobřeží Černého moře, nikdo mu v tom nezabrání. Samozřejmě i jakékoliv diplomatické řešení nebude bezbolestné, bez velkých osobních křivd to nepůjde, okolnosti jsou jiné než u rozpadu Československa.
18. 9. 2014 16:30
Re: "Aktuální" zpráva
Souhlasím, že sviňárny, manipulace, lži a propaganda přichází z obou stran. Ale hold taková už je realita tohoto světa, vždycky to tak bylo, je a bude, myslet si něco jiného je čistá naivita, člověk se s tím musí naučít žít a hlavně, musí se naučit v takovém prostředí jasně ROZHODOVAT. Pravdu můžeš hledat, ale celou ji nikdy nenajdeš, stejně jako ji nenajdu já, ani nikdo jiný na světě, lidi se liší jen informacemi, které mají a na jejichž základě se pak rozhodují. To prostě nejde najít v nějakém konfliktu někoho 100% dobrého/zlého, aby s tím všichni na světě souhlasili, vždycky se každý bude rozhodovat na základě neúplných informací, to už je neodělitelné riziko, podstatné je umět se rozhodnout.

Pokud se o ten ukrajinský konflikt zajímáš, měl bys mít přece už jasno, těch událostí a informací je dost, není na co čekat. Z toho co píšeš (nejen na tomto vláknu) je cítit náklonnost k ruskému "vidění" konfliktu, jenže ty určitě napíšeš něco ve smyslu "nefandím těm ani těm, jen nesnáším černobílé vidění světa". Už jsem to jednou tady psal, že takový ten neurčitý postoj "hlavně se nikde nezašpinit a nikoho neurazit, vždy být tzv. nad věcí a stát opodál" je nám vlastní, to je politika čecháčkovství a největší tragédie je, že jsme na to ještě hrdí, těmi kdo se přikloní jasně na něčí stranu opovrhujeme. Problém je, že "hrdí" na to jsme jen my sami, respekt ze světa nám to nepřinese a to celé nám pak brání ve větším národním sebeuvědomění.

Teď už k samotnému konfliktu, vezmu to zeširoka, je nutné to dát aspoň do nějakých souvislostí. Nejprve něco k ruské mentalitě. Podle toho co jsem v životě viděl, slyšel a přečetl bych řekl, že jejich hodnoty jsou obecně svázany se silným státem, silnou církví a šovinistickým pojetím národa. Lidská, občanská práva a svobody, to je moc nebere, západní svět jim připadá takový odlidštěný, plný stresu a svázaný podivnými pravidly (formální i nepsaná), kterým nerozumějí, oni jsou prostě takoví "bohatýrštější" (hruběji, "méně civilizovaní"). Nepochybuji, že by si většina Rusů přála obnovit slávu SSSR (píšu slávu, nikoliv režim s tehdejšími praktikami), pěkně zase všechny okolo přimknout k sobě pod svou "ochranu" a nechat je "pokojně rozvíjet". Imperialismus je součástí identity ruské duše, jenže na rozdíl od toho amerického je prosazován spíše silou než vlastními civilizačními hodnotami a normami, proto se taky SSSR rozpadnul.

Putin to vzal do svých rukou pěkně po "bolševicku", za 15 let vlády prakticky zlikvidoval opozici a stejným způsobem dostal pod kontrolu Kremlu téměř všechna média (u TV to platí absolutně). Není pochyb, že Rusko směřuje k totalitarismu s agresivní zahraniční politikou. Západ to dlouho přehlížel, vesele kšeftoval a teď se diví, ale asi to byla Putinova ambice od začátku - vytvořit obdobu SSSR. Nechal nejprve Západ s Ruskem pořádně ekonomicky provázat v sázce, aby byl později tolerantnější k jeho imperiálním choutkám kvůli obavám z finančních dopadů.
Po Majdanu rozpoutal Putin doma doslova nacionalistické běsnění, mobilizoval národ pod hrozbou vnějšího nebezpečí (tradiční to metoda všech "hodných" režimů) v podobě valících se "fašistických" hord ze západu. Není třeba psát, že ruská menšina na Ukrajině sleduje výhradně ruskou TV, takže byli "pod vlivem". Následovalo to, co následovalo a výsledek je ten, že Rusko ovládá Krym a část východní Ukrajiny, zatím, co bude dál se uvidí, tipoval bych, že do zimy to bude chtít Púťa dotáhnout minimálně ke Krymu, když se bude dařit, tak až do Podněstří, pobřeží Černého moře to je přece tak neodolatelné sousto.

Tohle jsem považoval za nutné napsat, aby to mělo trochu kontext. Absolutně nesouhlasím se vším co si napsal v druhé půlce příspěvku. Majdan začal původně jako pokojná demonstrace na protest proti Janukovyčově odmítnutí asociační dohody s EU. Postupně se na to nabalila radikální verbež, začalo se střílet, vypalovat, všechno se to šíleně zvrhlo. Janukovyč byl nucen prchnout ke svým, prostřednictvím té skromné dači nechal celý svět nahlédnout do "čistoty" své duše, byla zformována narychlo nová vláda, do které se dostalo i pár tvrdších nacionalistů. Tato vláda zrušila kontroverzní jazykový zákon přijatý za Janukovyče v 2012, po protestech na východě to zrušení tehdejší prezident Turčynov vetoval. No ale gin byl z láhve venku, to vše Putinovi stačilo jako záminka k rozpoutání toho nacionalistického běsnění. Ozbrojenci obsazovali jedno město za druhým, z dostupných videí je jasně vidět rozdíl ve vojenské profesionalitě, na Majdanu "chuligáni" s výstrojí a výzbrojí ve stylu "co dům dal", na východě naprosto profesionální vojenská komanda. Když už příval dobrodruhů a profi žoldáků z Ruska nestačil místní sebeobraně, pustil tam Putin normálně otevřeně svou regulérní armádu na "dovolenou". Co se týče jednání, tak co si vzpomínám, nikdo se z počátku s "fašistickou juntou" z Kyjeva nechtěl bavit a navíc, kdo by za východ jednal, vždyť se to jejich "vedení" furt měnilo.

Putin je zatím jasný vítěz, získal nová území a ještě mu spousta lidí na Západě fandí jak to dělá dobře, jak překazil plány zlovolných mocechtivých skupin (schválně jsem to napsal obecně, protože nevím, která teď letí, jestli ilumináti, židozednáři či někdo jiný ;-)), které nalili do Ukrajiny 5mld dolarů a teď jí chtějí zotročit prostřednictvím zkorumpované EU. Mimo to taky chtěli vybudovat základnu na Krymu a vůbec chtějí vyvolat 3. světovou válku s Ruskem, protože to jsou přece jen poskoci vojenskoprůmyslového komplexu ovládáni tajemnými dábelskými bytostmi s vesmíru.

Ty konspirační bláboly se samozřejmě dají rozvíjet do nekonečna, je důležité se nezbláznit a zachovat si zdravý rozum. Nepochybuji, že Rusko svůj postup na Ukrajině plánovalo roky dopředu, tohle není žádná pohotová obranná reakce na puč inscenovaný Západem, je až úsměvné jak si někteří myslí, že vše na Ukrajině řídí CIA a ruská FSB snad jen pořádá čajové dýchánky v mateřských školkách. Přece každý se zdravým rozumem musí předpokládat, že pokud jde o Ukrajinu, tak je FSB v podstatě na domácím hřišti.

No tak jsem se rozepsal :-), každopádně, když se vrátím na začátek, já ze svého pohledu považuji za slušné vyjádřit aspoň takhle v diskusi podporu Ukrajině, samozřejmě budu taky podporovat politiky se stejným postojem, lidi s proruským postojem nechápu, ale furt mi budou sympatičtější než ti co to sledují a přitom si hrají na nezúčastněné a poslední spravedlivé.
Avatar - Ji/Ri
18. 9. 2014 13:32
Re: Blbý a blbější....
...jsi politováníhodný boroček. Poslal bych ti sušenku.... nemusíš věřit mi, koukej, jak jsi na tomto webu oblíbený. Myslím, že osina v zadku nebo vřídek je proti tobě šoumen. ...je to tvůj boj. Měj se hezky a vytáhni už tu hlavu z .... ;-)
18. 9. 2014 08:17
Re: "Aktuální" zpráva
Ako znalec určite vieš, že F650 bol jednovalec, okrem roku 2008, keď bol F650 dvojvalec s obsahom 798 ccm. Nepamätám si presne, čo máš za rok, viem len, že je to z obdobia, keď sa celé motorky robia v LONCIN, možno máš záver výroby z nemecka, ale aj v tom prípade tam máš motor ROTAX ( v tomto prípade jednovalec ) pôvodom aprilia, o ktorom bmw tvrdí, že je to ich vývoj, vyrobený buď KYMCOm alebo LONCINom, čína prašť ako uhoď. Na blbca dobré, nie ? Už som ti raz písal, že kategória maxiskúter nie je 250 ccm, ale s odretými ušami od 400 ccm, ale je to marný, je to marný. Odpovedal som vyčerpávajúco ? Tak teraz ty, koľko mám valcov ? Aký objem ?
A počas rozmýšľania pozri výrobu motora 650
[odkaz]
[odkaz]

a čítaj komenty pod videom. Nikdy nikto nemôže tvrdiť, že v aute alebo motorke nemá nič od komunistov >:D , lebo všade nájdeš niečo z číny, aj keď je na tom štítok napr. rexroth, aj presnú hydrauliku vyrábajú v číne.
Jeden pán z Porsche pre nemeckú televíziu tvrdil, že Cayenne je čisto nemecký produkt ( išlo ešte o predchádzajúcu generáciu myslím ) a ako znalec mu určite veríš, my blbci pochybujeme...
Avatar - Ji/Ri
18. 9. 2014 08:11
Re: Blbý a blbější....
Je to tak. Ukrajina je jen politickoekonomicky projekt ve smyslu vřavy posledních měsíců.