Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Opel Mokka-e – Jeho revírem je město

Stanislav Švarc
Diskuze (101)

Druhá generace Opelu Mokka už dorazila s francouzskou technikou skupiny Stellantis. A stejně jako koncernoví příbuzní je k dispozici také jako elektromobil. Bateriové provedení se jmenuje Mokka-e.

Mokka-e využívá známou koncernovou platformu e-CMP, na níž stojí i další elektrické modely skupiny Stellantis. Architektura zahrnuje v podlaze uloženou sadu akumulátorů o celkové kapacitě 50 kWh (využitelných je 45 kWh) a umožňuje až 100kW rychlonabíjení. O pohyb se stará elektromotor u přední nápravy, pohánějící výhradně přední kola. Motor poskytuje maximální výkon 100 kW a nejvyšší točivý moment 260 Nm. Opel hovoří o dojezdu až 322 kilometrů (občas lze narazit na údaj 324 km).

Jak jezdí?

A jaká je skutečnost? Jak už to u elektromobilů bývá, velice záleží na klimatických podmínkách a prostředí, v němž se pohybujete. V této souvislosti mě mile překvapilo, jak zdatně si Mokka-e vedla ve městě. Během testovacího týdne byla samozřejmě zima (i když ne vyloženě drsná, přes den nemrzlo), přesto jsem po Praze jezdil s průměrem 14,9 kWh/100 km. To není vůbec špatné.

Elektrickému Opelu dost pomáhá zajímavě „odstupňované“ nastavení jízdních režimů. Sto kilowattů výkonu totiž Mokka-e dává jen ve sportovním módu, v režimu Normal je k dispozici 80 kW a v Eco dokonce jen 60 kW. V úsporném „setupu“ navíc auto zřetelně otupuje reakci na akcelerátor a snižuje účinnost klimatizace a topení. Eco režim tak na jednu stranu výrazně potlačuje hbitost vozu, na druhou ale opravdu citelně pomáhá spotřebě. Jen si tedy musíte zvyknout, že auto v něm tak rychle netopí a nejede, jak jsme u moderních elektromobilů zvyklí: nemá takový odpich a nepůsobí tak svižně.

Především ve sportovním módu pak Mokka-e jezdí velice důstojně. Dramatickou akceleraci v něm nezažijete, ale na každodenní přesuny jsou dynamika a pružnost naprosto dostatečné - a to i v normálním režimu. Elektrický pohon navíc samozřejmě přináší zrychlení, které je příjemně plynulé a hladké.

Na dálnici, v tempu nad 130 km/h, už pak autu přece jen dochází dech. Elektrický crossover jede mimochodem maximálně 150 km/h.

Že dálnice nejsou jeho přirozeným prostředím, dokládá také naměřená spotřeba, která v mém případě činila 27 kWh/100 km. A to znamená, že Mokka-e by v takovém režimu zvládla jen nějakých 160 kilometrů.

Obrovský rozdíl ve spotřebě ve městě a na dálnici pak přináší ještě jeden zajímavý „problém“, s nímž je potřeba počítat: hůř se plánují delší cesty. Zatímco ve městě vám palubní počítač ukazuje optimistický údaj o dojezdu, na dálnici pak tohle číslo brutálně rychle padá. Já jsem za 14 kilometrů jízdy na D8 přišel o 62 kilometrů z dojezdu, což mě nakonec donutilo dálnici raději co nejrychleji opustit a do cíle dorazit po běžných a pomalejších silnicích. Tento úsek, vedoucí i přes několik obcí a menších měst, Mokka-e zvládla vyloženě předpisovou a skoro až "eko" jízdou s průměrem 17,8 kW/100 km. Na dojezd přepočteno, ujela by asi 250 km.

A ještě jeden údaj: v palubním počítači byla před mým testem uložena dlouhodobá spotřeba za 1066 kilometrů, činila poměrně vysokých 23,3 kWh/100 km. Musím však dodat, že nevím, jak s Opelem jezdili kolegové přede mnou. Přesto mi to připadá jako údaj, který vzhledem k počtu započítaných kilometrů má jistou hodnotu. Můj dlouhodobý průměr nakonec činil 19,9 kWh.

Mokka-e zvládá až 100kW rychlonabíjení, takže z 10 procent kapacity sady baterií se na 80 procent umí nabít za nějakých 30 minut. U 50kW stanice, kterých je v Česku výrazně víc, jsou časy pochopitelně o něco horší. Během testu jsem například při dobíjení 23,974 kWh u stanice strávil 31 minut a šest sekund, opouštěl jsem ji s 78procentní kapacitou akumulátoru. Nad 80 procenty pak nabíjení výrazně zpomaluje, to je známá věc. Proto doplnění „pouhých“ 7,847 kWh do 98 procent zabralo 35 minut a 41 sekund.

Opel Mokka-e Opel Mokka-e

A jak elektrická Mokka jezdí? Na první dobrou zaujme klid na palubě, daný elektrickým pohonem, k němuž se přidává příjemně konejšivý a hezky odhlučněný podvozek. Ten výborně funguje na podkladu s malými nerovnostmi, například na nepříliš rozbité městské dlažbě. Podvozek takové nedokonalosti filtruje moc pěkně, působí poddajně, ale nikoli přehnaně houpavě. Nevadí ani osmnáctipalcová kola, obutá do pneumatik o rozměru 215/55. 

S výmoly a příčnými nerovnostmi je to ale podstatně horší. Pokud s elektrickou Mokkou vymetete hlubší díru, auto se zatřese a ozve se rána, kterou může doprovodit také přenos rázu do řízení. Zadní náprava má navíc občas problém udržet kola v kontaktu s vozovkou, někdy dokonce záď nepříjemně odskočí.

Uložení sady akumulátorů v podlaze mezi nápravami pak má pozitivní vliv na chování v zatáčkách. Přestože Mokka-e kvůli elektrickému pohonu a trochu rozbředlému a poměrně dlouhému řízení působí odtažitě, do zatáček se skládá ochotně. Pochválit musím především způsob, jakým tenhle crossover odolává nedotáčivosti. Za zmínku ale stojí také poměrně pevné „usazení“ karoserie k silnici, je lepší, než bych od auta tohoto typu čekal: na vyšším podvozku jezdící Mokka-e se v obloucích a při změnách směru příliš nenaklání, na malé SUV působí hbitě, jistě a stabilně. Až ostré a rychlé pohyby volantem odhalí přece jen o něco vyšší hmotnost, projevující se drobně zpožděnými reakcemi vozu na pokyny řízení. Těžké baterie jsou občas cítit také na brzdách, ty navíc mají zvláštní chod, v horní poloze decelerují velice opatrně, ve spodní pak možná až moc ostře. Ale je to asi jen o zvyku.

Jé, tlačítka

Interiér elektrické Mokky je stejný jako u verzí se spalovacím motorem. Palubní desku v testovaném nejvyšší provedení Ultimate tvoří dva displeje, umístěné tak, že vypadají skoro propojeně. Za volantem se nachází 12“ digitální přístrojová deska, která potěší čitelností, přehledností, množstvím zobrazovaných informací a také poměrně širokými možnostmi individuálního nastavení.

Menší panel má 10“ úhlopříčku, je dotykový a obsluhuje infotainment. Ten už samozřejmě pochází od koncernu Stellantis. Z mého pohledu by systém mohl být o něco rychlejší, mohl by být přehlednější, zejména co se nastavení různých palubních funkcí nebo obecně vozu týče, a také by mohl lépe pracovat s místem na obrazovce. Na obou stranách displeje například u většiny nabídek vidíte nastavenou teplotu klimatizace. Jenže Mokka-e může mít jen jednozónovou klimatizace, takže samostatná čísla pro řidiče a spolujezdce jsou zbytečná. Auto navíc teplotu ukazuje na panelu s ovládáním ventilace, takže by na displeji teploty nemusely být vůbec.

Samostatný panel pro nastavení klimatizace pak potěší fyzickými ovladači, včetně klasického kolečka pro regulaci teploty. Díky za to. Stejně jako za další tlačítka v kabině, například pro ovládání hlasitosti, vypínání hlídače jízdy v pruzích nebo ta, která slouží jako zkratky k některým položkám v infotainmentu. 

Jedna věc mě ale rozčilovala – po každém nastartování se hudba spouštěla v režimu rádia, přestože naposledy jsem poslouchal hudbu přes Bluetooth. Po zahájení nové jízdy jsem tak musel zase přepínat na jiný zdroj. Maličkost, ale otravná.

Testované auto dorazilo se slušnou výbavou, která zahrnovala vyhřívaná sedadla, vyhřívaný volant nebo bezdrátové nabíjení telefon. Zvlášť vypíchnout bych chtěl adaptivní LED světlomety, které svítí moc hezky a spolehlivě dokážou světlo automaticky regulovat podle provozu. Dálkově světla pracují tak, aby neoslnila ostatní vozy na silnici, ale současně plnohodnotně svítí okolo nich.

V oblasti prostoru od Mokky-e nelze vzhledem k vnějším rozměrům očekávat zázraky. Vpředu je všechno v pořádku, z auta je dobrý výhled a potěší také pohodlná sedadla, vzadu však stoprocentní komfort naleznou jen cestující s výškou do 180 centimetrů, ti ostatní budou postrádat místo na nohy i nad hlavou. K zadním sedadlům je také kvůli úzkým dveřím horší přístup. Kufr nabízí objem 310 litrů, po sklopení zadních opěradel je k dispozici 1060 litrů.

A co za to?

Opel Mokka-e je docela zajímavý elektromobil, který se se svými schopnostmi hodí zejména do města, případně do „příměstského“ provozu. Omezený dojezd a vysoká spotřeba ho zato naopak skoro vylučují z bezstarostného dlouhého poletování po dálnicích. To ovšem zvládá málokterý bateriový vůz, nehledě na segment.

Základní verze elektrické Mokky startuje na částce 869.990 Kč, testované provedení Ultimate na  939.990 Kč.

Vozy se spalovacími motory jsou pochopitelně výrazně levnější, se 74kW tříválcem 1.2 Turbo Mokka začíná na 499.990 Kč, s 96kW variantou na 529.990 Kč a s 1,5litrovým turbodieselem (81 kW) na 539.990 Kč.

Vrcholná verze Ultimate s 96kW zážehovým tříválcem stojí 609.990 korun, s 81kW „naftou“ pak 619.990 korun.

Opel Mokka-e Opel Mokka-e

Plusy

  • Spotřeba ve městě
  • Slušná ergonomie ovládání
  • Zajímavý design
  • Rychlost nabíjení
  • Bohatá výbava
  • Matrix LED světlomety

Minusy

  • Menší zavazadlový prostor
  • Horší přístup na zadním sedadla
  • Méně místa vzadu
  • Spotřeba na dálnici
  • Horší komfort na nerovnostech
Nejlevnější verze modelu 869.990 Kč (Opel Mokka-e Edition)
Základ s testovaným motorem 869.990 Kč (Opel Mokka-e Edition)
Testovaný vůz bez příplatků 939.990 Kč (Opel Mokka-e Ultimate)
Testovaný vůz s výbavou 988.990 Kč (Opel Mokka-e Ultimate)
Stanislav Švarc
Diskuze (101)

Doporučujeme

Opel Mokka-e
Cena základní sestavy 939 990 Kč
Výbava základní sestavy Adaptivní světlomety IntelliLux LED Matrix, 10“ navigační systém Multimedia Navi Pro, integrace smartphonu Apple CarPlay a Android Auto, digitální tuner DAB, kůží potažený volant, ovládání audiosystému a tempomatu na volantu, 6 reproduktorů, 12“ digitální přístrojová deska Pure Panel, bezklíčové odemykání a startování, přední a zadní parkovací asistent, adaptivní tempomat, aktivní udržování v jízdním pruhu, hlídání slepého úhlu, elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka, čalounění Alcantara, vyhřívaná přední sedadla, vyhřívaný volant, zatmavená boční a zadní okna, černý strop, sportovní pedály z lehkých slitin, černá střecha Diamond Black, 18“ dvoubarevné ráfky z lehkých slitin, výškově a podélně nastavitelný volant, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, výškově nastavitelné sedadlo spolujezdce, sklopná zadní sedadla dělená v poměru 60:40, automatická jednozónová klimatizace, dešťový senzor, elektrické ovládání předních a zadních oken, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, elektrická zásuvka 12V v přední konzoli, sada na opravu pneumatik, jednofázová palubní nabíječka 7,4 kW a další. Kč
Cena testované sestavy 988 990 Kč
Výbava testované sestavy Zelená metalíza Matcha (15.000 Kč), Sada Park&Go Premium zahrnující automatický parkovací asistent, panoramatickou zadní parkovací kameru, hlídání slepého úhlu, elektricky sklápěná zpětná zrcátka (10.000 Kč), černá kapota motoru Diamond Black (5.000 Kč), bezdrátová nabíječka telefonů (4.000 Kč), třífázová palubní nabíječka 11 kW (15.000 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 100 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 260 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 150
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 17.4
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 310 / 1060
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1600 / 417
Rozměr pneu: 215/55 R18
Opel Mokka-e
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4151
b) šířka (mm): 1791
c) výška (mm): 1532
d) rozvor (mm): 2561
e) rozchod vpředu (mm): 1548
f) rozchod vzadu (mm): 1545
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 500 / 740
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1420
l) šířka vzadu (mm): 1370
délka sedáku vpředu (mm): 470
délka sedáku vzadu (mm): 430
výška opěradla vpředu (mm): 600
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - xxc
7. 3. 2022 20:56
Re: Re: mokka
Jasne, pri takom rozdiele to nedava az taky zmysel z ohladu na peniaze. Ja mam s Citigom nieco cez 20 000 km za rok, do prace, deti, nakupy po meste. Iste, na dlhe trasy to nie je, aj ked nabijanie to uz nema uplne zle raz za cas.
Avatar - Emel
7. 3. 2022 16:53
Re: Re: mokka
První háček je v tom najít srovnatelné konfigurace. Základ u nás je 500 za benzín (1.2T 74kW Edition) a 870 za elektro (100kW Edition), to je 370t rozdíl... s tím, že musíš sám řadit a máš slabší auto, ale dynamicky je to s otazníkem.

Použitelnost - použitelnost auta s dojezdem na dálnici 160km už je právě dost omezená. Bude těžký najet s takovým autem 10.000km za rok, o 20 ani nemluvě. Kam s tím chceš jezdit?

A pak bys měl počítat časovou hodnotu peněz... 370t utracených letos je něco jiného, než 370t utracených v průběhu 10 let.
Avatar - xxc
7. 3. 2022 16:10
Re: Re: mokka
Elektrická mokka stojí 35 000, benzínová 25 000, rozdiel 10 000. Po 10 rokoch po 10 000 km zaplatí za benzín pri 2€ za liter 14 000 €, pri elektrickej dajme tomu polovicu za elektriku. Fakt nestojí tých 3000 € za tú použiteľnosť a komfort? A pri vyššom nájazde to vyjde snáď ešte lacnejšie ako benzínová. Pri 20 000 km ročne dá človek za benzín 28 000 €, za elektriku možno polovicu. A už to vychádza lacnejšie. Alebo som sa niekde pomýlil? Spotreba 7 litrov na 100 km. Keby cena elektriky stúpla o 50% na 30 centrov na kwh, tak so spotrebou 20 kwh jazdí mokka za 6€ na 100 km, pri benzíne za 14 €.
Avatar - xxc
7. 3. 2022 15:56
Re: mokka
Len nechápem, prečo by mal človek kúpou elektromobilu šetriť. Veď aj keby to vyšlo viac, tak tá použiteľnosť na krátkych trasách a v meste za to stojí. To je úplne zlý prístup. Jasné, kupovať to na dlhé trasy je nezmysel.
Avatar - xxc
7. 3. 2022 15:49
Re: Eco režim a spotřeba
Ono to bude spotrebovávať rovnako, rozdiel bude len v obmedzení rýchlosti a kúrenia. Tam je vysoká účinnosť, nie je kde inde eko šetriť.