Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Otokar Cobra: Nová zakázka na obrněné taktické vozidlo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Otokar získala zakázku v hodnotě 30 milionů amerických dolarů na své obrněné vozidlo Cobra.

Otokar je největší soukromou společností v Turecku, která se zabývá vývojem a výrobou obrněných vojenských vozidel. Kromě toho se tato firma věnuje i licenční výrobě Land Roveru Defender a v jejím výrobním programu jsou i minibusy, autobusy střední velikosti, návěsy, přívěsy a nástavby na nákladní automobily.

Turecká společnost získala zakázku v hodnotě 30 milionů amerických dolarů ze zahraniční na své taktické obrněné vozidlo Cobra. Podle smlouvy dodá Otokar toto vozidlo s konfigurací podvozku 4x4 v několika různých verzích, včetně náhradních dílů a výcviku osádek i servisního personálu. Podle zadání mají být dodávky vozidel, náhradních dílů i výcvik dokončeny do 6 měsíců.

Tiskové materiály neuvádí, který stát si taktická obrněná vozidla Cobra objednal, ale Serdac Gorduc, ředitel společnosti, neopomněl připomenout, že je to v krátké době druhý úspěšný kontrakt na vojenská vozidla. V prosinci Otokar oznámil podpis smlouvy na šestikolový model ARMA.

Otokar Cobra je nabízen v řadě různých provedení od velitelského vozidla přes protitankové vozidlo k nosiči zbraňových systémů až po obrněné ambulance. V osobním provedení nabízí 5,23 metru dlouhý vůz prostor pro řidiče a 8 vojáků.

Při vývoji Cobry byly využity zkušenosti s americkým Humvee a turecké obrněné vozidlo s ním sdílí některé komponenty pohonu a podvozku. V přídi Cobry je uložen přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 6,5 litru s výkonem 140 kW (190 k), který prostřednictvím automatické převodovky pohání všechna čtyři kola.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)