Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pancéřovaný Roshel Senator APC je připraven na všechno

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Společnost Roshel Defense Solutions se specializuje na návrhy, vývoj a výrobu obrněných vozidel pro dopravu osob i nákladů. Vlajkovou loď v její nabídce má představovat model Senator APC.

Společnost Roshel Defense Solutions, sídlící v Mississauga v kanadské provincii Ontario, má ve své nabídce mimo jiné úpravy SUV Cadillac Escalade či Lincoln Navigator, sedanů Toyota Camry, Lexus LX, Mercedes-Benz třídy S a dalších na obrněná vozidla. Vedle nich pak umí pancéřováním vybavit i dodávky Chevrolet Express, Ford Transit či Mercedes-Benz Sprinter.

Výše zmíněná vozidla pak mohou poskytovat různé stupně balistické ochrany a přitom si zachovávají svůj původní vzhled. Kromě nich ovšem nabízí Roshel Defense Solutions i řadu vlastních modelů. Ty uvádí jako obrněné transportéry pro vojenské, policejní, mírové i civilní využití.

Právě vrchol jejich nabídky má aktuálně představovat model Senator APC, který je sice navržen především pro použití speciálními policejními a armádními složkami, ale zároveň je nabízen i na civilním trhu.

Roshel Senator APC své zaměření odhaluje již svým vzhledem. Zde jde elegance stranou a vše je podřízeno maximální účelnosti, ale i přesto nebo právě proto může mít i tento stroj jistou dávku přitažlivosti.

Mnohem důležitější než vzhled jsou zde ovšem jeho obranné schopnosti. Senator APC má díky použitým materiálům a konstrukci své karoserie odolat zásahům ze zbraní ráže 50, resp. 12,7 mm. Podlaha pak má odolat útokům za pomoci výbušnin. Společnost Roshel Defense Solutions zmiňuje, že Senator APC má svou posádku ochránit například před dvojici granátů DM-51 odpálených zároveň.

Posádka vozidla se pak může v závislosti na jeho finálním provedení i aktivně bránit za pomoci zbraňového systému v elektricky ovládané věži na střeše či prostřednictvím vlastním střelných zbraní, jejichž použití jim umožní střílny pod okny na bocích vozu.

Součástí výbavy je i speciální systém CBRN (chemické, biologické, radiační a nukleární) ochrany ventilace a klimatizace, který posádce v interiéru zajistí čistý vzduch i při útoku chemickými zbraněmi nebo při jízdě oblastí zamořenou radioaktivním spadem. Pro tyto případy vozidlo umí detekovat úroveň zamoření různými typy plynů nebo radiací.

Pro dokonalý přehled o nejbližším okolí vozidla v okruhu 360 stupňů i za zhoršených podmínek je Senator APC vybaven pokročilým monitorovacím systémem, zahrnujícím kamery s vysokým rozlišením a termovizí. Samozřejmostí je zde výkonný naviják, který může doplnit i hydraulické rameno nebo radlice pro odstraňování překážek na cestě.

Základem pro Roshel Senator APC má být osvědčený velký pick-up Ford F-450 Super Duty, který je dárcem upraveného žebřinového rámu, komponentů podvozku, pohonné jednotky i částí interiéru. Výsledkem je stroj s celkovou délkou 5945 mm, šířkou 2340 mm a výškou 2450 mm, který je schopen pojmout až 12 osob.

Ve své pancéřované přídi pak má Senator APC uložen 6,7litrový přeplňovaný vznětový vidlicový osmiválec, který podle materiálů Roshel Defense Solutions disponuje nejvyšším výkonem 243 kW (330 k) při 2600 min-1 a točivým momentem 750 N.m při 2000 min-1. Tyto hodnoty míří na všech čtyři kola obutá do pneumatik o rozměrech 335/80 R20 prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky.

Společnost Roshel Defense Solutions uvádí, že je připraven Senator APC dokončit podle konkrétních požadavků jeho budoucího provozovatele a to především s ohledem na úroveň možného ohrožení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
1. 10. 2018 14:57
Nedivím se
Při tom pohledu se nedivím, že je připraven na všechno ! >:D
Avatar - 3_diamanty
30. 9. 2018 17:23
Re: Pěkný
mne to pripomina marauder... ktory je snad este "vacsi" kus obrnenej techniky ... ale aj tak sila vobec vyvinut taketo nieco :yes:
30. 9. 2018 14:27
Pěkný
Vypadá to moc pěkně! :-)