Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot 6008: dvojče Citroënu Wild Rubis už za půl roku

Michal Fokt
Diskuze (16)
Také Peugeot míří do kategorie luxusních crossoverů, svou vlastní verzi SUV modelu značky Citroën uvidíme už v březnu, ovšem nikoli na ženevském autosalonu.

Je to sice možná od mainstreamového koncernu PSA poněkud překvapivé, ale Francouzi teď hodně spoléhají na kategorii aut, vyhrazenou donedávna takřka výhradně prémiovým značkám. Řeč je teď o velkých SUV nebo chcete-li crossoverech, které si sice ponechaly část vlastností i charakteru klasických SUV, ale přizpůsobily je prioritně použití na běžných silnicích.

Po velkých, luxusně působících SUV je teď hlad zejména v Číně a Citroën tedy speciálně pro tamní trh připravil projekt Wild Rubis, jenž však měl být odepřen ekonomickou krizí zmítanému evropskému trhu. Jenže Evropa prý zareagovala až překvapivě pozitivně, což francouzskou značku navnadilo a nakonec se nechala zavázat ke slibu, že se Wild Rubis objeví i u místních prodejců.

Vzhledem k tomu, že je to právě Peugeot, jenž má podle nové firemní strategie být tím nejlepším z koncernu PSA, dalo se očekávat, že příchod obdobné verze se lvem ve znaku je jen otázkou času. Vlastně je překvapivé, že dostal při premiéře přednost Citroën. Že by to byla hra na jistotu a prošlapávání cestičky? Ať už je to jakkoli, PSA ústy šéfa Peugeotu Maxime Picata potvrdilo, že k útoku na pozice Audi Q5 a BMW X5 dojde v březnu, ne však v Ženevě, jak by se dalo předpokládat, ale na výstavě v Pakingu. Další potvrzení toho, že půjde o vozy, určené v první řadě pro Čínu, která navíc není tak konzervativní, co se vnímání prémiovosti jednotlivých produktů týče.

Peugeot 6008 se nejprve představí jako koncept, jenž ovšem nebude postaven na nové, lehké platformě EMP2, ale využije stávající techniku řady 5008, která mu propůjčí karoserii ve stylu nového Peugeotu 308, měřící na délku přibližně 4,7 m a na šířku 1,95 m. I přesto, že až 80 % SUV v Evropě má pohon pouze jedné nápravy, oba modely PSA budou nabízeny i jako 4x4, u nichž zajistí pohon všech kol hybridní systém HYbrid4. Ale musíte být trpěliví, dříve, než v roce 2016 se 6008 do Evropy nedostane.

Michal Fokt
Diskuze (16)
Avatar - Hammunasakra
5. 10. 2013 15:19
Re: neviem ci toto je to spravne auto
To si nemyslim >:-[]
Avatar - Hammunasakra
5. 10. 2013 15:16
Re: Na PSA se mi líbí,
+ [odkaz] >:-[]
5. 10. 2013 12:55
Re: Na PSA se mi líbí,
[odkaz]
5. 10. 2013 10:51
Re: neviem ci toto je to spravne auto
Korejci už dosáhli v Evropě na vrchol a teď už budou jen padat. V nejlepším případě se udrží na svém.
Avatar - Misanick
5. 10. 2013 10:47
Re: Na PSA se mi líbí,
V tom případě mě zaráží, kolik starých Peugeotů potkávám na silnici. Jedná se zejména o modely 106, 205, 306, 405 atd.