Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot EX1: Nejrychlejší elektromobil na Nordschleife (video)

David Bureš
Diskuze (1)
Peugeot EX1 překonal loňský rekord Mini E Race a je nejrychlejším elektromobilem na Severní smyčce Nürburgringu.

Elektrický koncept Peugeot EX1 překonal další rekord pro elektromobily. Po loňských světových rekordech na osminu a čtvrt míle je EX1 také nejrychlejším elektromobilem na slavném okruhu Nürburgring-Nordschleife.

Hodnota nového rekordu pro elektromobily je 9:01,338. EX1 tímto časem překonalo loňský rekord Mini E Race o více než 50 sekund. Britský hatchback loni Severní smyčku Nürburgringu objel za 9:51,45.

Počasí přitom Peugeotu nehrálo do karet, trať byla mokrá a ponořená do mlhy, což jsou typické podmínky v pohoří Eifel, ve kterém se Nürburgring nachází.

Čas byl počítán pro celý okruh včetně cílové rovinky, která se někdy do celkového času kvůli bezpečnosti nezapočítává. EX1 tedy při rekordu ujel 20,832 km, projel 73 zatáčkami a překonal převýšení 300 m.

Při rekordní jízdě se do kokpitu francouzského elektrického sporťáku posadil Stéphane Caillet, pilot a úpravce z Oddělení výzkumu a vývoje značky Peugeot.

Automobilka o rekordu říká, že byl potvrzen společností WIGE Performance, která oficiálně kontroluje rekordní jízdy na Nordschleife.

Peugeot EX1 je kompaktní roadster, široký 1,77 metru a vysoký jen 0,90 metru. Pohon vozu zajišťují dva elektromotory o výkonu 125 kW – jeden pohání přední kola a druhý ta zadní. Celkový výkon je tedy 250 kW (340 k), energii dodává lithium-iontová baterie.

David Bureš
Diskuze (1)